Hopp til innhold

– Overgangen vitner om desperasjon

KOMMENTAR: Den potensielle signeringen av Mario Balotelli demonstrerer både selvtillit og desperasjon hos Brendan Rodgers. Men spissen er verdt å ta sjansen på.

Balotelli

Det er et modig valg å satse på Mario Balotelli, mener NRK.nos fotballskribent Thore Haugstad.

Foto: Justin K. Aller / Afp

Det krever en modig mann for å signere Mario Balotelli. En rekke profilerte trenere har prøvd å temme den kontroversielle og enigmatiske 24-åringen. Få har lyktes.

Mario Balotelli

Liverpool er blitt enige med AC Milan om en overgang for Mario Balotelli til den engelske klubben. Liverpool skal ifølge britiske medier betale rundt 160 millioner kroner for Balotelli.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Selv José Mourinho, som ofte hylles som en mesterlig motivator, fant italieneren umulig å trene.

Situasjonen er alltid den samme. Balotelli har potensial til å bli en spiller i verdensklasse. Gevinsten er enorm for den klubben som får han til å trives. Med sin rå kraft og vanvittige ferdighetsregister kan han være nærmest umulig å stoppe.

Men Balotellis kvaliteter vises kun glimtvis. En komplisert personlighet gjør ham til en frustrerende, ujevn og udisiplinert spiller. Lenge har fotballverden ventet på at han skal modnes og bli mer stabil. Det har ennå ikke skjedd.

Nå skal Brendan Rodgers ta på seg den utfordrende oppgaven. Det er ikke uten risiko. Men om man vurderer Balotellis kapasitet – og prisen; 16 millioner pund – finnes det betydelig mye mer å vinne enn å tape.

Ikke førstevalg

Det betyr likevel ikke at dette er en ideell situasjon for Liverpool. På en måte vitner overgangen om desperasjon.

Rodgers har visst en stund at Luis Suárez ville bli solgt og har hatt god tid til å finne en ny spiss. Han har ikke klart det. Blant annet har overgangen til franske Loïc Rémy fra Queens Park Rangers gått i vasken, mens interessen for Falcao ikke har ført til noe.

Overgangsvinduet stenger i begynnelsen av september og klokken tikker.

Rodgers vet at kampprogrammet denne sesongen forlenges av klubbens deltakelse i mesterligaen. Kun tre spisser er i stallen: Daniel Sturridge, Rickie Lambert og Fabio Borini. Sistnevnte er på vei bort.

Noen må hentes. Problemet er at få klassespillere er tilgjengelige så sent i vinduet.

Balotelli blir da en slags siste utvei; det beste alternativet av de som er igjen. Han er langt unna å være klubbens førstevalg.

Rodgers' utfordring

Samtidig finnes det en annen side av saken. Villigheten til å hente Balotelli vitner om tilliten Rodgers har til sine egne ferdigheter.

Brendan Rodgers

Liverpool-manager Brendan Rodgers har tatt på seg en utfordrende oppgave.

Foto: Clint Hughes / Ap

For ingen trener godkjenner en slik overgang om han ikke tror han kan få det beste ut av spilleren. Der Mourinho og Roberto Mancini har feilet, mener Rodgers at han kan lykkes.

Og det kan skje. Flere av Liverpools offensive spillere ble hentet av Rodgers etter å ha slitt med å etablere seg andre steder.

Sturridge ble blant annet solgt av Manchester City og ble aldri førstevalg som spiss i Chelsea. Coutinho var lovende, men slet med å slå gjennom i Internazionale. Rodgers hentet begge for en rimelig sum, med stor suksess. Duoen er på vei til å nå sitt potensial.

Selv spillere som var i klubben da Rodgers ble ansatt har forbedret seg. Suárez nådde et nytt nivå, mens Raheem Sterling har hatt en positiv utvikling. Det samme kan sies om Jordan Henderson.

Balotellis personlighet er selvsagt vanskeligere å håndtere, men Rodgers har vist at han kan blåse liv i stagnerte karrierer.

Taktiske fordeler

Om Balotelli hentes, gir det også Rodgers flere taktiske muligheter.

Den ideelle spissprofilen er en rask angriper som kan utfordre en mot en. Suárez var den typen og Rémy passer beskrivelsen. Det samme gjelder Balotelli. En slik spiller gir Rodgers muligheten til å bruke et mobilt spisspar som kan trekke ut på kantene for å skape farligheter.

Dette hadde han i fjor i Suárez og Sturridge.

Duoen banet vei for bruken av en rekke formasjoner. Rodgers brukte alt fra 4-3-3 og 4-2-3-1 til systemer hvor man finner et klassisk spisspar, som 3-5-2 og 4-4-2 (sistnevnte med en diamantformasjon på midtbanen).

Ingen lag var mer uberegnelige enn Liverpool. Motstanderne visste aldri hva de kunne forvente.

Lambert kan riktignok spille i tospann med Sturridge, men Rodgers foretrekker spillere med større hurtighet. Med Balotelli vil treneren få nettopp det.

Mål i Milano

Mye av suksessen kommer selvsagt an på Balotellis humør. Det er mulig å få ham til å trives. Oppholdet i Manchester City var stort sett negativt, men spissens formkurve like etter overgangen til AC Milan i januar 2013 var glimrende.

I Italia den sesongen, under Massimiliano Allegri, scoret Balotelli 12 mål på 13 ligakamper. Noen var riktignok straffer, men laget fikk et løft og karret seg til tredjeplass i Serie A; den siste plasseringen som gir kvalifisering til mesterligaen.

Forrige sesong var ikke målstatistikken like god, men tallene var langt fra skandaløse. Det ble 14 nettkjenninger på 30 ligakamper. Ikke dårlig med tanke på at laget endte på åttendeplass.

Fra Milans side er det mange som nå spør hvorfor lagets mest talentfulle spiller selges for mindre enn det han ble hentet for. For italienerne er dette dårlig valuta.

En god deal

Det er selvsagt en mulighet for at alt går galt. Balotelli finner seg ikke til rette verken på eller utenfor banen. Han begynner å sutre, pådrar seg kort og påvirker harmonien i spillergruppen.

Sagaen kan bli en distraksjon for laget og koste Rodgers både tid og krefter.

Men dette overskygges av det positive. Liverpool kan signere en spiller i verdensklasse for 16 millioner pund. Med tanke på at overgangsvinduet snart stenger og at dekningen på topp er tynn, vil kjøpet være en smart løsning på en vanskelig situasjon.

Dessuten vet Rodgers at en Balotelli i full flyt kan være forskjellen på femteplass og ligagull. Kontroverser til tross; spissen er verdt å ta sjansen på.

Fotball

  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Skadet Messi ute av Argentinas landslagstropp

    Lionel Messi er ikke aktuell for Argentinas kommende privatlandskamper i USA som følge av en hamstringskade.

    Det opplyser fotballforbundet i Argentina mandag.

    Messi pådro seg skaden i kampen mot Nashville i nord- og mellom-Amerikas mesterliga forrige torsdag, og den 36 år gamle fotballstjernen gikk også glipp av Inter Miamis MLS-møte med DC United lørdag.

    «Lionel Messi vil ikke være i troppen til vennskapskampene i USA på grunn av en mindre hamstringskade i det høyre låret pådratt,» skriver forbundet på X.

    Messi er det siste i rekken av forfall for landslagssjef Lionel Scalonis. Roma-spissen Paulo Dybala, Bayer Leverkusens midtbanespiller Exequiel Palacios og Bournemouth-forsvareren Marcos Senesi er også uaktuelle.

    Argentina møter El Salvador fredag i Philadelphia, før Costa Rica er motstander fire dager senere i Los Angeles. (NTB)

    FILE PHOTO: World Cup - South American Qualifiers - Brazil v Argentina
    Foto: Sergio Moraes / Reuters
  • Haugesund-keeper røk korsbåndet

    Haugesund-keeper Amund Wichne fikk mandag den tunge beskjeden om at korsbåndet er røket og at hele sesongen sannsynligvis ryker.

    Det skriver eliteserieklubben på sine hjemmesider.

    Wichne pådro seg skaden under den nylig avsluttede treningsleiren i Spania. Mandag forelå diagnosen.

    26-åringen fra Mandal har røket korsbåndet og må med normal rekonvalens belage seg på seks til ni måneders fravær fra fotballen.

    – Det er selvsagt en veldig tøff beskjed å få som fotballspiller, men Amund har et så sterkt hode og en så sterk mentalitet at han garantert kommer tilbake for fullt, sier Haugesunds sportslige leder Eirik Opedal.

    Haugesund spiller åpningskampen i den nye eliteseriesesongen søndag 31. mars borte mot Odd. (NTB)

    Eliteserien fotball 2023: Odd - Haugesund (1-1)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Overtidsseier sendte Chelsea til semifinale i FA-cupen

    Chelsea fikk tøff kamp av Leicester i kvartfinalen av FA-cupen i London søndag. To scoringer dypt inne i overtiden sørget likevel for avansement.

    Avgjørelsen falt to minutter ut i tilleggstiden da Carney Chukwuemeka spilte vegg med Cole Palmer før han bredsidet inn 3-2-scoringen.

    Like etterpå økte Noni Madueke ledelsen til 4-2 på vakkert vis.

    Før det hadde Chelsea gjort det unødvendig spennende for seg selv etter en god start.

    Litt over tolv minutter var spilt da Nicolas Jackson driblet seg inn i feltet og fant Marc Cucurella med et flatt innlegg. Backen var umarkert på bakerste stolpe og kunne enkelt plassere ballen i det åpne målet.

    Raheem Sterling bommet så på straffe, men gjorde opp for seg like etter da han serverte Cole Palmer foran mål i forkant av 2-0-målet.

    Chelsea styrte komfortabelt mot semifinale, men Axel Disasi skapte ny spenning etter sidebyttet da han leverte en kandidat til årets selvmål.

    Franskmannen var under press da han skulle spille en pasning til egen keeper. Pasningsforsøket var ikke i nærheten av å finne Robert Sánchez og fløy isteden i eget mål.

    Like etter timen spilt kom også utligningen. Stephy Mavididi driblet seg gjennom Chelsea-forsvaret og curlet ballen inn i det lengste hjørnet til 2-2.

    Leicesters Callum Doyle ble sendt av banen like etterpå, og Chelsea utnyttet fordelen med å finne veien til nettmaskene for tredje og fjerde gang i kampen. (NTB)

    Britain Soccer FA Cup
    Foto: Dave Shopland / AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland
Molde-spilleren Emil Breivik måtte bæres ut på båre etter stygg skade i cupfinalen.