Hopp til innhold

De kan «lett» skifte klubb etter EM

Talentspeider Stig Torbjørnsen mener U21-EM er det optimale utstillingsvinduet for store talenter - og trekker frem Marcus Pedersen (22) og Stefan Strandberg (22) som Norges speideryndlinger.

Stefan Strandberg

Marcus Pedersen (t.v.) spiller til daglig for nederlandske Vitesse, mens Stefan Strandberg er Rosenborg-spiller. Begge kan finne seg ny arbeidsgiver med godt spill i U21-EM, spår en av Norges fremste talentspeidere.

Foto: NTB Scanpix

– Marcus Pedersen får seg lett en ganske god klubb hvis han gjør to-tre mål i turneringen. Han har et potensial han ikke har fått ut ennå. Strandberg er også moden for å komme seg ut av Norge, sier talentspeider Torbjørnsen på spørsmål om hvem som er Norges heteste salgsobjekter i det kommende U21-EM-sluttspillet.

Torbjørnsen begrunner valget med at flere av de aller største stjernene på U21-laget, slik som Joshua King (Blackburn) og Håvard Nordveit (Borussia Mönchengladbach), allerede er i stallen til gode europeiske klubber.

– Strandberg er lagets kaptein, og trenger neppe mer enn en til to gode kamper før speiderne vil vise interesse, spår Torbjørnsen.

– Mer enn 100 klubber representert

Torbjørnsen er en av to heltidsansatte fotballspeidere i Norge, og har til oppdrag å finne verdens beste talenter til Rosenborg. Fotballmannen er klar på at U21-EM er talentspeidernes «lekegrind».

Stefan Johansen

Stefan Johansen har herjet på norske eliteseriebaner i vår. Nå gjenstår det å se om han takler nivået i et internasjonalt mesterskap.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Gjør du det godt i EM, er du nesten garantert å komme til en bedre klubb, sier Torbjørnsen til NRK.no.

Den norske speideren har selv overvært fire U21-EM på jakt etter nye talenter.

Denne gangen skal han ikke selv følge mesterskapet fra tribunen, men Torbjørnsen er godt kjent med talentspeidernes arbeidsvilkår nede i Israel.

– Det kryr av speidere. Jeg vil tro mer enn 100 klubber vil være representert, sier Torbjørnsen.

– Hvorfor er et U21-EM så populært for talentspeiding?

– Det er den beste arenaen å speide på. Guttene er i den perfekte alderen, og blir matchet mot god motstand. Som spiller trenger du nesten bare spille én bra kamp før interessen vil være der, sier Torbjørnsen.

Ekstra viktig for eliteseriespillere

Flere av de norske spillerne - slik som Stefan Strandberg - spiller til daglig i norsk eliteserie. Å speide under norske eliteseriekamper er vanskelig for internasjonale speidere, mener Torbjørnsen.

Derfor er troppens eliteseriespillere, slik som Stefan Johansen (Strømsgodset) og Jo Inge Berget (Molde), ekstra interessante for speiderne i Israel.

– Det er vanskelig å måle nivået i norske eliteserie, så dersom den samme spilleren gjør det godt mot England eller Italia i et U21-EM, får agentene bekreftet at spilleren holder høyt nivå, sier Torbjørnsen.

Håper spillerne skjermes for ryktene

Den norske U21-ledelsen er veldig klar over den voldsomme interessen som venter dem under mesterskapet, der Norge starter mot vertsnasjon Israel på onsdag kl 18.00.

Stig Torbjørnsen

Stig Torbjørnsen reiser verden rundt på jakt etter Rosenborg-talenter.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Trener Tor-Ole Skullerud har derfor gjort det klinkende klart overfor spillertroppen at agenter og overgangsprat får vente til etter mesterskapet.

– Vi har ikke lyst til at man skal løpe ned hotellet vårt med den type ting, sa Skullerud til NRK.no på søndag.

Torbjørnsen mener at størstedelen av ansvaret ligger hos agentene - ettersom det er de som mottar tilbudene.

– Det er agentene som får tilbudene. Det blir nok lite handling under selve EM - overgangsvinduet er jo ikke åpnet ennå - men dersom en agent får beskjed om at en toppklubb er interessert i hans klient, er det selvfølgelig fristende for den agenten å videreformidle interessen til spilleren, sier Torbjørnsen.

– Jeg håper agentene unngår å oppsøke spillerne sine under mesterskapet. Spillerne skal jo prestere best mulig, legger Torbjørnsen til.

– Hva er det speiderne ser etter når de sitter på tribunen?

– Det er veldig forskjell fra speider til speider. Noen liker 8'ern, andre liker 9'ern - det går på hva klubbenes behov er, og hva klubbene ser etter. De spillerne som er med i U21-EM, er nok allerede speidet på i flere år, sier Torbjørnsen.

VIDEO: Talentspeidere på plass i Israel

U21-sjef Tor Ole Skullerud vil holde spillernes agenter borte under EM. Speidere fra hele Europa er ventet til Israel - blant andre for å se nærmere på en duo fra Strømsgodset.

Reportasje: Talentspeiderne på plass i Israel. Reporter: Mads Håby.

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland