Hopp til innhold

– Hvis jeg sier det, blir Kåre og Nils Arne forbannet

SOFIA (NRK): Landslagets tidligere Rosenborg-trio forventer konkurranse fra Fredrik Midtsjø (22) og Ole Selnæs (21) på Norge-midtbanen.

Tettey

IMPONERT: Alexander Tettey viser vei for Fredrik Midtsjø (innfelt t.v.) og Ole Selnæs.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Skjelbred

GODE KOMPISER: Per Ciljan Skjelbred (t.v.) og Alexander Tettey.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Men de er så unge, vet du, at når de kommer opp på landslaget er sikkert ikke jeg her, gliser 28 år gamle Alexander Tettey til NRK.

Tettey (til 2009), Per Ciljan Skjelbred (til 2011) og Markus Henriksen (til 2012) tok alle steget fra Rosenborg-midtbanen til et proffeventyr i Europa. Denne sesongen har de sett en ny trønderduo blomstre på Lerkendal, og begge har vært helt sentrale i Rosenborgs gjenerobring av eliteserietronen.

– De må føle på det selv

Selnæs, som spilte sin første Rosenborg-kamp allerede i 2012, ble belønnet med sin første landslagsplass, men en hodeskade ødela turen ned til Bulgaria.

Samtidig har interessen for 21-åringen vokst enormt denne sesongen.

– Du vokser med tillit. Kåre (Ingebrigtsen) har gitt dem trygghetsfølelsen, og da er det enklere å spille bra, mener Tettey.

Norwich-spilleren forlot selv Rosenborg for Rennes som 23-åring, men han nøler imidlertid med å gi noen karriereråd til RBK-duoen.

– Hvis jeg sier at de bør dra tidlig, blir Kåre sikkert forbannet. Det samme blir Nils Arne (Eggen), så jeg skal være forsiktig med å si det, smiler Tettey, vel vitende om hva både Rosenborg-treneren og Rosenborg-ikonet mener om saken.

– De må føle på det selv. Jeg dro da jeg følte at det var på tide. Jeg tror de vet best selv når tiden er inne for å utvikle seg videre og få en litt tøffere hverdag.

– Tatt veldig store steg

Selnæs og Midtsjø

KONKURRENTER: Her var utlånte Fredrik Midtsjø og Ole Selnæs i duell da Sandnes Ulf gjestet Lerkendal i oktober i fjor. Jørgen Skjelvik i bakgrunnen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Landslagskollega Henriksen var kun 20 år da han dro videre til AZ Alkmaar, men nederlandsproffen mener Midtsjø og Selnæs må tenke seg nøye om før de forlater Trondheim.

– Det er mange muligheter der, og nå kommer gruppespillet i europaligaen, som er en fin arena for å vise seg frem. Seriegull betyr også mesterliga-kvalik. Hvis man skal forlate Rosenborg, må det være noe veldig bra, mener Henriksen.

Han har latt seg imponere av begge, som han kjenner godt fra juniortiden i Rosenborg.

– Midtsjø har tatt veldig store steg, og nå har han virkelig blitt den indreløperen alle trodde han skulle bli. Han er vanvittig god med ballen og veldig kreativ. Selnæs er han som beholder roen og bygger opp angrepene, sier Henriksen.

– Genistrek

23-åringen får støtte av Skjelbred, som forlot Rosenborg da Midtsjø tok steget opp i A-stallen i 2011.

– Han har alltid vært god med ball og hatt et bra driv. Det var mye skriverier om han ville være god nok, men der har Kåre gjort en genistrek ved å gi ham stor tillit, sier Skjelbred.

Skjelbred, som lenge var det desidert største fotballtalentet i Norge, fikk Rosenborg-debuten allerede som 16-åring. Han forlot Rosenborg først sju år senere.

– Midtsjø er veldig god. Og det går veldig bra med Rosenborg. Når laget gjør det bra, er det enklere å spille indreløper. Da går det på skinner. Det var den følelsen jeg også hadde, sier Skjelbred.

Også Midtsjø var lenge utpekt som et eksepsjonelt talent. Gang på gang har han overgått Ingebrigtsens forventninger denne sesongen, og særlig 22-åringens nærteknikk har lokket frem trenerens superlativer.

Skjelbred bryter ut i latter når NRK spør om Midtsjø er på høyde med ham når det kommer til teknikk.

– Hva skal jeg svare der, da? Nei? ler Skjelbred.

– Det er ikke noe overraskelse at han sier det. Han er en veldig bra spiller, svarer Midtsjø.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Markus Henriksen

KLAR: Markus Henriksen kan fort få sin første landskamp under Per-Mathias Høgmo i Bulgaria.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Ble inspirert

22-åringen synes det er hyggelig med skryt fra landslagstrioen, som han selv lot seg inspirere av på vei fremover i Rosenborg-køen.

– Da jeg så Markus og Per, skjønte jeg at det var mulig for unge spillere, sier Midtsjø.

– Jeg strakk meg etter det nivået. Per var den nye stjerna, og du ser ekstra opp til ham, siden han kom opp så ung. Jeg fikk se hva de klarte.

Han gir eks-rosenborgerne rett i at det var tilliten fra Ingebrigtsen som gjorde at det løsnet for ham denne sesongen. 22-åringen mener det var helt avgjørende å få på plass selvtillit og troen på seg selv.

Samtidig synes han det er for tidlig å snakke om et neste steg.

– Jeg må prestere i Rosenborg over tid. Jeg må bevise noe over tid, sier Midtsjø.

– Det er flere som gjør det bra i Rosenborg nå. Det er klart det blir interesse (fra andre klubber), og det blir et spørsmål for hver enkelt. Det er ingen fasit, sier Rosenborg-spilleren.

Eggen-svar

Midtsjø humrer imidlertid godt når NRK forteller ham om svaret fra Tettey. Nils Arne Eggen, som hele tiden har vært krystallklar i sitt syn, er ikke overrasket over at det kommer utenlands-hint fra Norwich-spilleren.

– Det er omtrent som å spørre bøddelen om han er for eller mot dødsstraff, sier den tidligere Rosenborg-treneren.

Eggen

KLARE MENINGER: Tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Eggen har alltid argumentert for at norske talent bør bli lengre i eliteserien, hvor de kan spille fast og få erfaring, før de reiser ut til større klubber. 73-åringen var senest skeptisk til at Martin Ødegaard forlot Strømsgodset til fordel for Real Madrid.

Trenerlegenden slår fast at Tettey «fikk rett der» da 28-åringen gjettet at Eggen ville bli forbannet over et forslag om å reise ut tidlig.

– Føler du deg klar, må du ta den sjansen. Jeg ser Markus lykkes selv om han dro tidlig. Jeg føler det er veldig individuelt, det der, sier Midtjsø selv.

– Ingenting hadde vært artigere

22-åringen gjentar flere ganger at han ønsker å bevise noe i Rosenborg-drakten over tid. Landslaget har han heller ikke rukket å tenke noe særlig på, men han innrømmer at det står høyt på ønskelisten.

– Det har gått så veldig fort. Landslaget har virket fjernt. Jeg håper å melde meg på etter hvert, men jeg har ikke tenkt så mye på det, sier Midtsjø.

Også Jonas Svensson, som nå er blitt omskolert til høyreback, nærmer seg en fortjent plass i landslagsdiskusjonen.

– Det har kommet opp flust av midtbanespillere fra junior de siste årene. Det er gode trenere, det drives veldig bra. Vi får spille med trygghet. Det handler mye om trygghet, sier Midtsjø.

Og hvis han klarer å ta nye steg i samme takt som han har gjort denne sesongen, er det kun et tidsspørsmål før han blir landslagsaktuell.

Og her vil hans tidligere forbilder ta ham imot med åpne armer.

– Ingenting hadde vært artigere enn det, sier Henriksen.

– Hvis de (Midtsjø og Selnæs) kommer, blir vi jo lagkamerater, gliser Tettey.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten