Norge scoret etter 45 sekunder. Så raknet alt.

Göteborg 12. juli 1908: Norge spilte sin aller første fotballandskamp. Det gjorde Sverige også.

På Idrottsförbundets grusplats i Göteborg denne sommerdagen for 100 år siden skjedde det historiske. De beste fotballspillerne fra Norge og Sverige møttes til kamp.

Norges Fotballforbund var stiftet 30. april 1902 - mer enn seks år tidligere. Sveriges Fotbollsförbund ble ikke til før over to og et halvt år etter det norske - 18. desember 1904.

Likevel hadde ingen av nasjonene møtt hverandre i landskamp før. I mellomtiden var unionen blitt avviklet, og landene var fullt ut hver for seg.

3000 tilskuere hadde møtt opp for å se denne kampen på Göteborgs-grusen.

Norges første landslag:

Sverre Lie - Macken W. Aas - Wilhelm Brekke, Harald Johansen - Poul Houmann - Arvid Arisholm - Victor Nysted - Norman "Minotti" Bøhn - Fridtjof Skonnord - Hans Endrerud - Tryggve Gran.

45 sekunder etter avspark sjokkerte Minotti den svenska publiken: Han scoret. Hjemmelaget og storfavoritten lå under 0-1.

Det holdt selvfølgelig ikke. Hans Endrerud scoret riktignok ett mål til for Norge før pause, men svenskene scoret fem ganger. 5-2 etter 45 minutter.

Og verre ble det. Minotti scoret enda en gang i det som skulle bli Mercantile-spillerens eneste landskamp. Men med ytterligere seks mål av hjemmelaget ble sifrene til slutt 11-3 i svensk favør.

Erik Bergström laget hattrick for Sverige, som ikke fikk en like god fortsettelse på landslagssesongen.

For mens Norge ikke spilte sin neste kamp før to år seinere, spilte Sverige fem kamper til samme året - ikke minst fordi de skulle delta i OL. Men de tapte alle fem. Total svensk målforskjell det året var 17-30 - altså inkludert storseieren over Norge.

Uvant med gress

Norges fire første landskamper var mot svenskene, og alle endte med tap.

I 1911 møtte Norge Sverige i Stockholm. Den kampen gikk på gress, og Norge tapte 1-4. Gress-underlag var noe de norske spillerne ikke var fortrolige med, mennes Carl Frølixh Hansen, som seinere ble fotballpresident.

- Det regnet litt, og var bløtt. Vi hadde sko som var tilpasset grusen på Frogner stadion, og det gikk ikke så bra. I pausen skiftet vi til større knotter, men det gikk ikke stort bedre likevel. Vi skled og falt hele tiden.

Mot slutten av kampen begynte vår midtforsvarer å gni skoen ned i gresset for å få mest mulig våt jord mellom knottene. Når svensken ko, leverte han et hardt bakspark slik at jordspruten stod opp i ansiktet på ham. Det gav våre forsvarere litt bedre tid til å få ballen unna, og vi slapp ikke inn flere mål etter det, sa Frølich Hansen i et radiointervju mange år seinere.

Nettradio: - Jeg tror det går bedre jeg, Macken

Norges landslagshistorie startet i det hele tatt med mange tap - ni i tallet før det første gang ble uavgjort. Det skjedde mot Russland i Moskva 14. september 1913. Johan Lauritzen scoret målet som gav 1-1 i den historiske kampen.

Seinere samme høst ble det også 1-1 mot Sverige.

Først etter 27 kamper uten norsk seier, løsnet det. Det måtte jo komme, og det var Danmark som fikk unngjelde.

Første seier etter 10 år

Foran 12.000 tilskuere på Gamle Frogner Stadion i Kristiania den 16. juni 1918 - nesten ti år etter første kamp - vant Norge. To raske mål av Per Helsing og Johnny Helgesen etter 25 og 26 minutter knekte danskene.

Og da Einar Gundersen la på til 3-0 tjue minutter før full tid, var det klart. At danskene fikk et reduseringsmål litt seinere, gjorde ikke noe. Norge hadde vunnet 3-1.

Laget: Sigurd Wathne - Otto Aulie - Per Skou - Rolf Aass - Asbjørn Halvorsen - Gunnar Andersen - Kaare Engebretsen - Einar Gundersen - Adolph Wold - Johnny Helgesen - Per Helsing.

At danskene tok en gruelig revansje samme høst (4-0) og sommeren etter (5-1) er en annen historie. Barrieren var brutt. Bare måneder etter Danmarks-triumfen, slo vi også erkerival Sverige for første gang, med 2-1.

Pr jubileumsdatoen har Norge spilt 730 offisielle landskamper. 248 av disse har endt med norsk seier, 175 med uavgjort, og 307 med tap.

Se hele landskamp-oversikten

Sverige har vært vår flittigste motstander. 103 av disse er spilt mot svenskene, og bare 23 ganger har vi slått dem. Danmark har vi møtt 86 ganger, med 21 seirer som resultat.

Totalt har vi møtt 91 forskjellige nasjoner.

• United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

– Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

– Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

– Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

776131836
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

Premier League - Leicester City v Liverpool
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.