Hopp til innhold

Hallén: – Vi anmelder ikke enkeltspillere

GRØNLAND POLITISTASJON/ULLEVAAL (NRK) Her har Yngve Hallén akkurat anmeldt mistankene om kampfiksing til politiet i Oslo. – Vi anmelder de tre kampene, ikke spillere, sier fotballpresidenten.

Yngve Hallén er president i norges fotballforbund.

TUNG DAG PÅ JOBBEN: Yngve Hallén anmeldte mandag mistankene om kampfiksing til Oslo-politiet. Han sier forbundet gjør alt for å komme til bunns i saken.

– Vi har overlevert informasjonen til politiet. Nå er det de som må uttale seg videre, sier fotballsjefen til NRK på vei ut fra politihuset på Grønland mandag formiddag.

Hallén legger ikke skjul på at helgens avsløringer om det som kan være kampfiksing i norsk fotball har ført til stor bekymring på NFFs hovedkontor i Oslo.

Politiavhør i kveld

Politiet tar tak i saken umiddelbart og skal gjennomført de innledende avhørene allerede i kveld. I morgen skal de ta stilling til om de skal gå videre i etterforskningen.

- Jeg kjenner ikke til at politiet tidligere har etterforsket slike saker, sier seksonssjef Gro Smogeli ved politiet i Oslo til VG.

Tidligere mandag ble det kjent at NFF har anmeldt flere spillere etter mistanke om fiksing, men Hallén understreker at anmeldelsen er basert på mistenkelige forhold, ikke enkeltpersoner.

– Vi har ikke levert en konkret anmeldelse mot enkeltspillere, men meldt om de tre konkrete kampene som er kjent. Dette er forhold som ikke er knyttet til enkeltpersoner. Vi har anmeldt forhold som vi har fanget opp, som det kan ligge kriminell virksomhet bak. Det er opp til politiet om det eventuelt skal siktes enkeltpersoner, understreker Hallén.

Han sier det foreløpig ikke er aktuelt å suspendere enkeltspillere, men at dette vil bli vurdert fortløpende.

– Suspensjon er ikke vurdert så langt. Vi vil vurdere dette dersom politiet melder fra om at det er mistanke om noe kriminelt. Vi går ikke konkret på enkeltspilleren. Politiet må først gjøre sine vurderinger, sier han.

VET DU NOE? Tips NRK

Bakgrunn: Slik fikses fotballkamper

– Urealistisk å straffe Follo

Samtidig som Hallén anmeldte forhold knyttet til de tre kampene, satt ledelsen i NFF og representanter for de ulike klubbene i krisemøter på Ullevaal stadion.

– Dette er en politisak. Dere må henvende dere til politiet for detaljer, sier en ordknapp Follosjef Ole Bjørn Fausa til NRK på vei ut fra et møte mandag formiddag.

Han sier at dialogen med forbundet har vært god, men vil ikke gi detaljert informasjon om samtalene.

– Det vil være ekstremt urealistisk å gi klubben Follo straff for dette. Jeg har heller ikke fått noen indikasjon på at terminlisten kan bli endret for Follos del.

Han kan ikke si noe om antall mistenkte spillere, heller ikke om de får fortsette å trene med klubben.

– Det er opp til politiet, sier Fausa.

Bakgrunn: Les alt om denne saken

– Katastrofe for klubben hvis det stemmer

Daglig leder i Ull-Kisa, Cato Strømberg, ankom NFF mandag ettermiddag.

– Jeg vet ingenting. Jeg håper at jeg blir klokere etter dette møtet. Dersom dette stemmer er det en katastrofe for klubben, sier Strømberg til NRK på vei inn til NFFs hovedkontor.

Cato Strømberg

HÅPER Å BLI KLOKERE: Daglig leder i Ull-Kisa, Cato Strømberg.

Foto: Steinar Andre Danielsen

Ifølge Strømberg har klubben vært i møte med enkeltspilleren som er mistenkt for å være involvert i fiksingen.

Selv om en rekke enkeltpersoner føler seg mistenkeliggjort har klubben så langt ikke vurdert å navngi spilleren.

Ventet med å anmelde

Ifølge Yngve Hallén hadde NFF en dialog med politiet søndag, men han bekrefter at den formelle anmeldelsen ble levert først i dag.

– Vi har hatt kontakt med politiet før, men vi avtalte å møte her i dag. Vi har først gitt fra oss informasjonen i dag, sier han.

Kampfiksingmistanken i norske divisjoner ble for alvor kjent søndag da førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt etter at en spiller skulle være mistenkt for kampfiksing.

Andredivisjonsoppgjøret mellom Østsiden og Follo den 24. juni i år, der Østsiden vant 4-3 etter å ha ligget under 3-0 til pause, er også mistenkt for å ha vært fikset.

Hallén sier til NRK at forbundet fikk det første tipset om mistankene fredag kveld, og at de vil fortsette å videreformidle informasjon til politiet dersom det kommer inn flere tips.

– Det første tipset gikk ut på at en kamp skulle være fikset, men ikke noe mer enn det. Senere kom det inn flere tips. Tips til Follo, og undersøkelser som var gjort i denne klubben, gjorde at vi agerte, sier fotballpresidenten.

Kobles til mafia

VG og Dagbladet skriver mandag at et eks-jugoslavisk miljø med utspring i Sverige kan være involvert i den norske fiksingen.

Generalsekretæri NFF Kjetil Siem bekrefter blant annet overfor VG at forbundet er klar over den mulige mafiakoblingen.

– Dette er forhold vi ikke kjenner til nå, men noe politiet må undersøke videre, sier Hallén til NRK utenfor politistasjonen mandag.

Han sier NFF så langt ikke har kontaktet det svenske fotballforbundet angående saken.

– Når det gjelder disse konkrete sakene er det ikke forgreininger til fotballen i Sverige, men til kriminelle miljøer utenfor Norge. Det må politiet håndtere. Vi har meldt fra til UEFA, som har koordineringsansvaret i disse sakene, sier han.

Hallén understreker at forbundet gjør alt de kan for å opplyse saken.

– Vi er svært bekymret på grunn av at dette rammer oss. Samtidig føler vi at vi har tatt fatt i det og vært åpne. Fotballnorge er i opprør over at dette skjer rundt oss, og har lyst til å komme til bunns i det.

Fausa er finansiell støttespiller i fotballklubben Follo FK. I 2011 var Follo FK på randen av konkurs, og Fausa reddet klubben.

Ole Bjørn Fausa - Intervju

Skrev om fikserne

Tirsdag 3. juli, for en knapp uke siden, publiserte Dagens Næringsliv og journalistene Knut Gjernes og Gøran Skaalmo en større reportasje om en internasjonal bande av kampfiksere.

Ifølge DN har fikserne «infiltrert europeisk fotball og manipulert hundrevis av kamper». I 2009 kom fikserne til norsk eliteserie, skriver avisen.

Skaalmo tror reportasjen kan ha gjort NFF mer bevisst på problemet, og at den kan ha ført til at forbundet har fått flere konkrete tips.

– Det som gjør Norge attraktivt for fikserne er at vi spiller fotball når alle andre har ferie - om sommeren, sier Skaalmo til NRK.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) varslet mandag at kulturdepartementet sammen med NFF og Norsk Tipping skal sette i gang arbeidet med en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten