Hopp til innhold

– Ulogisk å sponse bedrifter som ikke har rent mel i posen

Fotballen kan få store problemer med å skaffe sponsorer etter høstens skandaleavsløringer. Det mener sponsorsjef Jacob Lund i DNB.

Raio Piiroja og Jacob Lund

Raio Piiroja og FFK har havnet i søkelyset på grunn av en skattesak. Sponsorsjef Jacob Lund (t.h.) i DNB har fått nok av norsk fotball.

Foto: Scanpix

– Jeg tror dette er veldig negativt for samarbeidet mellom næringslivet og fotballen. Bedrifter og næringsliv vil ikke bli assosiert med juks, og da er det et paradoks å jobbe med bedrifter som ikke har rent mel i posen, sier sponsorsjef Jacob Lund i DNB.

Han har jobbet med idrettssponsing i en årrekke, men holder seg nå unna fotballsponsing.

– Jeg tror det er best å satse på andre idretter nå, sier han til NRK.

– Føyer seg inn i rekken

Tirsdag havnet fotballen nok en gang midt i en negativ mediestorm. To tidligere ledere av Fredrikstad fotballklubb ble siktet for skatteunndragelse og pågrepet av politiet.

I tillegg varlset politiet at Fredrikstads tidligere midtstopperbauta Raio Piiroja blir innkalt til avhør.

– Dette føyer seg inn i rekken av de såkalte skandalene i høst. Jeg mener alt som har skjedd siden medieavtalen ble offentliggjort i midten av juni og frem til i dag har vært entydig negativt for fotballens omdømme, sier Lund kontant.

Flere sponsorer har vist misnøye

Rabalderet startet da betalkanalen Canal+ fikk kjøpe store deler av TV-rettighetene til eliteserien uten at rettighetshaver TV 2 ble informert. Flere sentrale aktører i fotball-Norge raste mot avgjørelsen.

Allerede da gikk hovedsponsor Norsk Tipping ut og uttalte at de revurderte sin sponsing av fotballen.

I høst avslørte TV 2 den såkalte Veigar-saken, hvor Vålerenga og Stabæk ble anklaget for å ha bevisst senket verdien på spissen Veigar Páll Gunnarsson for å unngå å betale full videresalgskompensasjon til Gunnarssons tidligere klubber.

Også da var flere sponsorer ute og ba klubbene få orden på sakene.

Skatteunndragelse

Tirsdag eksploderte altså Piiroja-saken for alvor etter flere runder i media tidligere i vinter.

Supporterne fortvilte mens tidligere FFK-leder Morgan Andersen og tidligere styreleder Bjørn Jensen ble pågrepet av politiet og politiet aksjonerte på Fredrikstad stadion.

Raio Piiroja skal ha fått under 600.000 kroner i årslønn i perioden han spilte for Fredrikstad, til tross for at han var en av klubbens største profiler. Samtidig betalte FFK en million kroner i året til et agentbyrå i Estland som betaling for speideroppdrag. Politiet mener dette skal ha vært et forsøk på skatteunndragelse.

Selskapet og de tidligere lederne er siktet for overtredelser av Ligningslovens § 12-1, jf. § 4–1. Strafferammen er 3 år.

Beholder hovedsponsoren

Dag Olav Stokken

Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Stabburet, sier at hans bedrift absolutt kommer til å fortsette som hovedsponsor for FFK.

Foto: Stabburet
Frode Kværneng

Frode Kværneng, leder i FFK Sport AS.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Likevel vil ikke Fredrikstads hovedsponsor Stabburet vurdere å trekke seg.

– Dette er et forfold som ligger lenger tilbake i tid enn da vi gikk inn som hovedsponsor, og vi har stor tillit til det nåværende styret og ledelsen i klubben. Vi er generelt imponert over hvordan de har tatt tak i situasjonen klubben var i for et par år siden, sier Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Stabburet, til NRK.

Dermed bekrefter han det klubbleder Svein Johannessen sa på tirsdag: At sponsorene ikke vil svikte klubben tross den åpenbare ripen i lakken.

– Jeg tror ikke det betyr så mye. Denne saken er en gammel sak. Jeg vet at Stabburet, som er vår hovedsponsor i dag, la vekt på den ryddejobben som har blitt gjort da de fornyet med oss. De har kjent til hele Piiroja-saken fra før, sa Johannessen til NRK på tirsdag.

– Har mange lojale sponsorer

Saken skader FFK, innrømmer leder i FFK Sport AS, Frode Kværneng. Men han tror heller ikke sponsorene kommer til å svikte klubben.

– Jeg opplever at vi har veldig mange lojale sponsorer og samarbeidspartnere. Noen vil sikkert stille spørsmål med om vi er til å stole på. Da er svaret: «Ja, dere kan stole på oss!». Det blir en tyngre jobb, men vi skal klare det.

Les også: Slik skal Hallén gjenreise fotball-Norge etter marerittåret

Fotball

  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Skadet Messi ute av Argentinas landslagstropp

    Lionel Messi er ikke aktuell for Argentinas kommende privatlandskamper i USA som følge av en hamstringskade.

    Det opplyser fotballforbundet i Argentina mandag.

    Messi pådro seg skaden i kampen mot Nashville i nord- og mellom-Amerikas mesterliga forrige torsdag, og den 36 år gamle fotballstjernen gikk også glipp av Inter Miamis MLS-møte med DC United lørdag.

    «Lionel Messi vil ikke være i troppen til vennskapskampene i USA på grunn av en mindre hamstringskade i det høyre låret pådratt,» skriver forbundet på X.

    Messi er det siste i rekken av forfall for landslagssjef Lionel Scalonis. Roma-spissen Paulo Dybala, Bayer Leverkusens midtbanespiller Exequiel Palacios og Bournemouth-forsvareren Marcos Senesi er også uaktuelle.

    Argentina møter El Salvador fredag i Philadelphia, før Costa Rica er motstander fire dager senere i Los Angeles. (NTB)

    FILE PHOTO: World Cup - South American Qualifiers - Brazil v Argentina
    Foto: Sergio Moraes / Reuters
  • Haugesund-keeper røk korsbåndet

    Haugesund-keeper Amund Wichne fikk mandag den tunge beskjeden om at korsbåndet er røket og at hele sesongen sannsynligvis ryker.

    Det skriver eliteserieklubben på sine hjemmesider.

    Wichne pådro seg skaden under den nylig avsluttede treningsleiren i Spania. Mandag forelå diagnosen.

    26-åringen fra Mandal har røket korsbåndet og må med normal rekonvalens belage seg på seks til ni måneders fravær fra fotballen.

    – Det er selvsagt en veldig tøff beskjed å få som fotballspiller, men Amund har et så sterkt hode og en så sterk mentalitet at han garantert kommer tilbake for fullt, sier Haugesunds sportslige leder Eirik Opedal.

    Haugesund spiller åpningskampen i den nye eliteseriesesongen søndag 31. mars borte mot Odd. (NTB)

    Eliteserien fotball 2023: Odd - Haugesund (1-1)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Overtidsseier sendte Chelsea til semifinale i FA-cupen

    Chelsea fikk tøff kamp av Leicester i kvartfinalen av FA-cupen i London søndag. To scoringer dypt inne i overtiden sørget likevel for avansement.

    Avgjørelsen falt to minutter ut i tilleggstiden da Carney Chukwuemeka spilte vegg med Cole Palmer før han bredsidet inn 3-2-scoringen.

    Like etterpå økte Noni Madueke ledelsen til 4-2 på vakkert vis.

    Før det hadde Chelsea gjort det unødvendig spennende for seg selv etter en god start.

    Litt over tolv minutter var spilt da Nicolas Jackson driblet seg inn i feltet og fant Marc Cucurella med et flatt innlegg. Backen var umarkert på bakerste stolpe og kunne enkelt plassere ballen i det åpne målet.

    Raheem Sterling bommet så på straffe, men gjorde opp for seg like etter da han serverte Cole Palmer foran mål i forkant av 2-0-målet.

    Chelsea styrte komfortabelt mot semifinale, men Axel Disasi skapte ny spenning etter sidebyttet da han leverte en kandidat til årets selvmål.

    Franskmannen var under press da han skulle spille en pasning til egen keeper. Pasningsforsøket var ikke i nærheten av å finne Robert Sánchez og fløy isteden i eget mål.

    Like etter timen spilt kom også utligningen. Stephy Mavididi driblet seg gjennom Chelsea-forsvaret og curlet ballen inn i det lengste hjørnet til 2-2.

    Leicesters Callum Doyle ble sendt av banen like etterpå, og Chelsea utnyttet fordelen med å finne veien til nettmaskene for tredje og fjerde gang i kampen. (NTB)

    Britain Soccer FA Cup
    Foto: Dave Shopland / AP
  • Haaland og Manchester City videre i FA-cupen

    Manchester City er videre til sin sjette strake semifinale i FA-cupen etter 2-0 hjemme mot Newcastle i kvartfinalen lørdag kveld.

    Bernardo Silva scoret kveldens første for hjemmelaget med et skudd via Newcastle-spiller Dan Burn og i mål. Da var det spilt 13 minutter.

    Etter halvtimen spilt var Silva igjen involvert. Portugiseren skar inn fra høyre og skjøt via Newcastles Sven Botman denne gangen, og i mål.

    Dermed stod det 2-0 til City og den ledelsen tviholdt de på kampen igjennom. Erling Braut Haaland spilte 87 minutter for vertene, mens Oscar Bobb kom inn da et knapt kvarter gjenstod av ordinær tid.

    Det har blitt en vane for Manchester City å komme langt i FA-cupen de siste årene.

    Siden Pep Guardiola ble manager for klubben i 2016 har de vært i semifinalen syv ganger. I samme periode har de vunnet turneringen to ganger.

    Manchester Citys semifinalemotstander trekkes søndag.

    Haaland
    Foto: AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland
Molde-spilleren Emil Breivik måtte bæres ut på båre etter stygg skade i cupfinalen.