Hopp til innhold

Derfor bør Liverpool beholde Rodgers

KOMMENTAR: Fotballklubber er kompliserte hierarkier hvor en rekke ulike faktorer påvirker resultatene. Så hvorfor kritiseres kun trenerne?

Rodgers

UNDER PRESS: Manager Brendan Rodgers har fått mye kritikk for den svake Liverpool-starten denne sesongen.

Foto: Jon Super / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

«FAT SAM OUT». Meldingen stod i svart på et hvit banner og var rettet mot West Hams medeier David Sullivan, i mai. Fansen var lut lei Sam Allardyce, en mening Sullivan knapt kunne ignorere.

Nåde vises sjelden når folket først har samlet seg rundt giljotinen

Banneret hang i hans egen innkjørsel.

Sesongen hadde vært tung. West Ham kjempet lenge mot nedrykk, og i januar tapte de 5-0 mot Nottingham Forest, så 6-0 mot Manchester City – alt på én uke.

Skademarerittet rammet hardt, men få sympatiserte med det. Allardyce ble uthengt og latterliggjort.

Styreformennene Sullivan og David Gold kunne fint sparket ham. Men han beholdt jobben. Og han loste klubben til 13. plass.

Da kritikken fortsatte i mai – fansen krevde en mer underholdende spillestil – motstod styret igjen presset. Allardyce fikk fortsette på én betingelse: Bedre fotball neste sesong.

Allardyce

SLO TILBAKE: West Ham-manager Sam Allardyce.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

Nå ligger West Ham på 6. plass.

Forenklet tankegang

Dette er en uvanlig historie. Hadde West Ham fulgt toppfotballens håndmanual, burde Allardyce blitt sparket både to og tre ganger.

Nåde vises sjelden når folket først har samlet seg rundt giljotinen.

Det finnes nemlig en holdning om at når ting går galt, er alt alltid trenerens feil. Svake signeringer? Spark treneren. Tre strake tap? Det må være trenerens feil. Kjedelig pauseunderholdning? Kast treneren på dør.

Dette er en uheldig forenkling. Fotballklubber er kompliserte strukturer med mange innflytelsesrike ansatte.

Prestasjoner påvirkes på indirekte vis av styreformenn, daglige ledere, direktører og flere. Viktigheten av arbeidsforholdene disse skaper ignoreres for ofte.

Treneren er alltid ansvarlig, men ikke alltid skyldig. For Allardyce var hovedproblemet skader. I januar hadde han fem forsvarsspillere ute.

Var alt hans feil?

Vi snakker om en av Englands fremste overlevelseseksperter; mannen som gjorde gull av gråstein med Bolton, som tok nyopprykkede West Ham til 10. plass. Kort sagt: han rykker aldri ned.

West Ham spiller nå sprudlende fotball, da spillerne er bedre og skadene færre. Allardyce har gjort små endringer, men insisterer at han ikke har forandret seg stort.

Det meste handler om forholdene rundt ham.

Penger foran pokaler

Det er lettere å skifte treneren enn eieren

Det finnes flere eksempler. I Newcastle, som West Ham møter lørdag, har Alan Pardew vært under enormt press de siste 12 månedene. Fotballen var vært stygg, formen elendig, og denne sesongen lå de under streken etter syv serierunder.

Fansen har vært rasende – forståelig nok.

Men mens Pardew har underprestert, er situasjonen komplisert. Eieren Mike Ashley driver Newcastle som en forretning, og skviser ut kronene som vann ut av en svamp. Han ønsker å selge klubben, og prioriteten er å beholde Premier League-status uten store utgifter.

Siden overtakelsen i 2007 har Ashley fått betydelig mer ut av klubben enn klubben har fått ut av ham.

Dette påvirker Pardews jobb. Forrige sesong gjorde ikke Newcastle én permanent signering. I stedet solgte de sin viktigste spiller, Yohan Cabaye, i januar. Formkurven stupte. Den påfølgende resultatrekken var 0-0, 0-3, 0-3, 0-4.

Klubbens hardt prøvde supportere vet alt om Ashleys kyniske mangel på ambisjoner. Men det er lettere å skifte treneren enn eieren.

Nylig har Pardew regissert fem strake seire, og Newcastle ligger plutselig på 5. plass. Presset har lettet, men problemet er ikke løst. Ashley er der ennå.

Fra geni til idiot

Den mest nylige treneren som visstnok risikerer sparken er Brendan Rodgers. Sommerkjøpene har vært katastrofale, og Liverpool ligger nå på 12. plass.

Alt handler ikke kun om treneren. Dragen har flere hoder

For seks måneder siden var Rodgers et geni. Han hadde hevet Liverpool fra 8. plass til tittelkampen på to år gjennom offensiv fotball og slu taktikk. Hadde Steven Gerrards skruknotter mot Chelsea vært et par millimeter lengre, kunne Rodgers ha løftet klubbens første seriegull siden 1990.

Hva har skjedd? Har Rodgers plutselig blitt en dårlig trener?

Hovedproblemene er dårlige kjøp, salget av Luis Suárez og skadefraværet til Daniel Sturridge. Stallen burde vært sterkere. Feilen ligger i rekrutteringsprosessen.

Siden Rodgers ble ansatt sommeren 2012, har Liverpool satt opp en såkalt overgangskomité. Den består av Ian Ayre, daglig leder, og som er involvert i å forhandle lønninger og overgangssummer; Dave Fallows, sjef for rekruttering; og David Edwards, prestasjonsanalytiker.

Denne komiteen har etter alt å dømme vært en farse. Klubbens beste kjøp siden sommeren 2012 har vært Sturridge, en spiller Rodgers kjente fra sin tid som ungdomstrener i Chelsea.

Alt handler ikke kun om treneren. Dragen har flere hoder.

Har levert varene

Én klubb som faktisk begynner å utvikle seg til et unntak, er Tottenham. Både Juande Ramos, André Villas-Boas og Mauricio Pochettino har de siste årene signert kontrakter etter strålende trenerprestasjoner andre steder. Alle har mislyktes så langt.

Pardew

KAN SMILE: Alan Pardew har løftet Newcastle fra siste- til femteplass i Premier League på to måneder.

Foto: Jon Super / Ap

Så kanskje problemet ligger et annet sted. Spørsmål settes visstnok nå ved styreformannen Daniel Levy.

Det hender selvsagt at et trenerbytte er nødvendig. Spesielt når det hersker tvil om kompetansen. Manchester United hadde lite å klamre seg til med David Moyes, fordi han aldri hadde trent en så stor klubb.

Men det samme gjelder ikke for Rodgers og Allardyce, fordi de har levert for sine respektive klubber. De har bevist sin verdi.

Ignorer presset

Derfor bør Liverpool beholde Rodgers. De har gått på tap etter tap, men det hjelper lite å be kapteinen gå planken om selve skuta er pill råtten.

Siden 2012 har Rodgers blant annet ønsket seg Alexis Sánchez, Henrikh Mkhitaryan og Diego Costa, sistnevnte før hans store gjennombruddsesong i Atlético Madrid.

Ingen har blitt hentet. Spillerne Liverpool har funnet og kjøpt – ofte langt over markedsverdi – har floppet.

Nylige rapporter tyder på at Liverpools eiere, Fenway Sports Group, vil gi Rodgers tid; som West Ham, virker de forberedt på å ignorere kritikken og spekulasjonene som skapes utenfra.

Det er fornuftig, for det blir feil å behandle fotball som et teater hvor alle strevende aktører på død og liv skal pepres med råtten frukt.

Det skjer nemlig mye rart bak sceneteppet.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland