Hopp til innhold

Sjakkverdenen forbløffet over Carlsen-avsløring

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Internasjonale sjakkeksperter klarer nesten ikke å forstå at Magnus Carlsen (22) var uten hjelpere i India.

Se Sportsrevy-reportasjen om det unike samarbeidet mellom Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen.

SE VIDEO: Det var stor gjensynsglede da Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer møtte hverandre etter VM-seieren i India. Til sjakkverdenens store overraskelse var Hammer den eneste sekundanten Carlsen hadde kommunisert med - fra Norge.

Carlsen

Magnus Carlsen ble hedret med pokal, medalje, laubærkrans og sjekkhefte under premieseremonien mandag.

Foto: STRINGER/INDIA / Reuters
Doggers

Her spiller sjakkekspert Peter Doggers (t.v.) og Magnus Carlsen basketball søndag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det ble lenge spekulert i hvem nordmannen hadde tatt med seg som hjelpere, i sjakkens verden kalt sekundanter, til VM-byen Chennai.

Søndag kunne NRK.no avsløre tallet: Ingen.

– Helt utrolig

For der Viswanathan Anand (43) jobbet lange dager med sine sekundanter på hotellrommet, hadde Carlsen kun kontakt med sekundanten Jon Ludvig Hammer, som kommuniserte via e-post og Skype fra Norge.

– Det er helt utrolig. Jeg kan ikke komme på noen andre som ikke har hatt med seg et lag. Å være her alene, er enestående, sier VM-kommentator Lawrence Trent til NRK.no.

– Han er den mest selvsikre mannen i sjakk. Når han spiller bra, er han ustoppelig, fortsetter han.

Nyheten om at Carlsen var uten sekundanter i Chennai har fått internasjonale medier og sjakkeksperter til å måpe.

«Alle» ville snakke med «langdistanse-hjelperen» Jon Ludvig Hammer mandag. Han kunne ikke avsløre detaljer om planleggingen, og på Twitter skriver sjakkspilleren at han har satt personlig rekord i å si «ingen kommentar».

– Suksessen blir enda mer imponerende

Peter Doggers, sjakkredaktør og mannen bak blant annet Chess Vibes, tok det nesten som en selvfølge at Carlsen hadde sekundanter i India.

– Det er imponerende. Det er unikt i moderne sjakkhistorie. Selv Bobby Fischer (tidligere verdensmester) hadde hjelpere, sier Doggers til NRK.no.

– Det bekrefter at Carlsen ikke er for opptatt av åpningene, mener Doggers.

Tidligere olympisk mester Susan Polgar mener Carlsens «én-manns-show» gjør VM-seieren sensasjonell.

– I mine øyne gjør det hans suksess enda mer imponerende. Det er ærlig talt fantastisk at det er mulig. Det minner meg om Bobby Fischer, som også stolte mye på seg selv. Det fremhever hvor selvsikker og talentfull Magnus er, sier Polgar.

– Og Fischer hadde jo hjelpere i 1972.

– Ja, men nå er tiden annerledes med tanke på datamaskiner. De har i større grad erstattet sekundanter. Det hadde du jo ikke i det hele tatt for femti år siden, påpeker Polgar.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Verdenspressen gikk av skaftet etter at Magnus Carlsen fikk utdelt premien som verdens beste sjakkspiller mandag. Både lokalt politi og Magnus' far måtte stagge fotografene.

SE VIDEO: Her blir Magnus Carlsen jaget av pressen etter å ha mottatt VM-premiene i Chennai mandag.

Skryter av Hammer

Både Polgar og Doggers mener Carlsens VM-spill i hvitt bekrefter at Jon Ludvig Hammer har kommet med viktige bidrag.

– Han kan være stolt over arbeidet han har gjort, sier Doggers, som likevel tror at Carlsen kan bli enda bedre i forberedelsene.

– Men bare hvis han klarer å nyte sjakk som han gjør nå. Jeg tror ikke han er så stor fan av å studere åpninger. Men hvis han finner noen han trener godt med, tror jeg han kan bli enda bedre i åpningsspillet.

NRK.no møtte Magnus Carlsen sammen med det norske pressekorpset etter at nordmannen var ferdig med den kaotiske premieutdelingen mandag.

Her kommenterte han blant annet oppmerksomheten Jon Ludvig Hammer har fått i kjølvannet av VM-seieren.

– Det gir ikke meg noe personlig at han blir hyllet. Men for all del, både Jon Ludvig og mine andre sekundanter har gjort en fantastisk jobb. De har jobbet veldig mye, mer enn jeg har bedt dem om. Det er jeg veldig takknemlig for, sa Carlsen.

Magnus Carlsen har vært skånet for det meste av pressen under ukene i India. Mandag fikk norsk presse endelig en lengre prat med den ferske verdensmesteren i sjakk. Se hele intervjuet her.

SE VIDEO: Magnus Carlsen tok seg god med norsk presse etter den kaotiske premieseremonien. Se hele intervjuet her!

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi om helomvendingen.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De hadde lyktes med å overtale ham til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    – Det har vært en kompleks situasjon, men vi har en trener som alltid tenker på det beste for klubben. Det er gode nyheter for oss, sa Laporta under pressekonferanse.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben i lengden var for slitsom.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og han vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal