Hopp til innhold

Finsk hoppsport i krise: – Jeg savner Finland i toppen

Den gamle hoppstormakten Finland har aldri vært lengre nede. NRKs hoppekspert Espen Bredesen ser ingen åpenbar forklaring på finnenes problemer.

Lauri Asikainen

Lauri Asikainen er finnenes beste hopper på en 45. plass i verdenscupen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Espen Bredesen

Espen Bredesen savner Finland i toppen av internasjonal hoppsport.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Finland har alltid skihoppere som har vært i toppen av den internasjonale hoppsporten. Legender som Matti Nykänen og Janne Ahonen har til sammen 15 plasseringer på pallen i hoppuka.

Nå er det derimot krisestemning i den finske hoppleiren. I storbakkerennet i VM toppet det hele seg da alle de tre finnene som var kvalifisert til rennet, ble slått av Sveriges skihopper Carl Nordin.

– De hopper rett og slett ikke bra nok for tiden. Det er veldig synd at Finland gjør det så dårlig. De har alltid hatt gode hoppere, så jeg savner Finland i toppen, mener NRKs hoppekspert Espen Bredesen.

Dårlige resultater

I helgens verdenscupavslutning i Plancia, er kun to finner kvalifisert; Lauri Asikanen og Olli Muotka.

Den beste finnen i verdenscupen sammenlagt er Lauri Asikainen, helt nede på en 45. plass med 50 poeng.

2012 ble den tidligere kombinertløperen Anssi Koivuranta beste finne på 18. plass, mens Matti Hautamaeki kom på 7. plass i 2011. Matti Hautamaeki og spesielt Janne Ahonen har vært i toppen av internasjonal hoppsport gjennom hele 2000-tallet.

Ahonen står totalt med 18 mesterskapsmedaljer og har fem seiere i hoppuka. Nå er både Ahonen og Hautamaeki bort fra hoppsporten.

I OL 2010 kom Finland på fjerdeplass i lagkonkurransen, og har tok sølv i OL både i 2002 og 2006. Da lagkonkurransen ble arrangert i årets VM, ble det kun 11. plass for Finland - kun Kasakhstan var dårligere.

Feil kultur

Mika Kojonkoski

Mika Kojonkoski leder en komite som skal heve toppidretten i Finland.

Foto: Lovric, Primoz / NTB scanpix

På hjemmebane i Kuopio 12. mars, klarte ingen av finnene å kvalifisere seg til finaleomgangen i rennet. Finsk hopp har nådd bunnivået.

– Hovedtreneren har selvfølgelig mye av ansvaret for å lykkes, men denne typen kritikk blir litt feil. Det tar ikke saken videre. Når ting går dårlig, må alle tenke på hva som kan gjøres bedre. Vi en kultur som sier at årsaken alltid er et annet sted, sier tidligere landslagstrener for de norske hopperne Mika Kojonkoski til YLE.

Kojonkoski er nå med i en komite som skal gjøre Finland til en toppnasjon i idrett innen 2020.

Skal ansette ny trener

Denne sesongens trener Pekka Niemelä, som overtok det finske hopplandslaget i mars 2010, har i Finland fått mye av skylden for de dårlige resultatene de siste sesongene.

Ifølge finsk MTV3, har det finske hoppforbundet hatt et møte med en gruppe ekspert som har vurdert forslag til endring i type trening, coaching og dens koordinering.

– Norge har selv klart å komme tilbake i toppen på et år, så jeg ser ingen grunn til at Finland ikke skal klare det hvis de endrer mønster, sier Bredesen.

Det finske forbundet sitt førstevalg skal være Kari Ylianttila som vant hoppuka i 1977/1978. 59-åringen har etter hans aktive karriere vært hopptrener for USA, Sverige og Japan, men har stått uten hopprelatert jobb siden 2010.

Ahonen med comeback

Janne Ahonen

Janne Ahonen vil gjøre comeback til OL i Sotsji.

Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

I januar ble det klart at legenden Janne Ahonen på nytt har tenkt å gjøre comeback i hoppbakken. Han la opp før etter 2007/08-sesongen, men kom tilbake i OL-sesongen 09/10. Han fortsatt påfølgende sesong, men la opp før 11/12-sesongen.

Nå frister et nytt OL, men Bredesen er skeptisk. Han tror ikke Ahonen kan klare å komme tilbake på toppnivå alene.

– Han trenger er lag rundt seg skal han klare det. Det er en avhengig av, sier Bredesen.

Kombinert sliter

Det er ikke bare hoppsporten som sliter i Finland, men også kombinert, der skihopp er inn i bildet, sliter med å få gode resultater for tiden.

Beste finne i årets verdenscup i kombinert var Ilkka Herola på 40. plass, mens i 2011/2012 var det Janne Ryynaenen, som året før kom på 18. plass.

I 2010/2011-sesongen hadde Finland tre løpere topp 20 i verdenscupen, og i 2009/2010-sesongen vant Anssi Koivuranta verdenscupen.

Dette viser tydelig den markante nedgangen både hopp- og kombinertsporten har hatt i Finland de siste sesongene.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    Fredrikstad tok seg også videre torsdag kveld etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal