Hopp til innhold

Fettner med nye superstøvler – Norge langt bak i utviklingen

Manuel Fettner har gjort noe de norske hopperne ikke tør. Han har byttet ut de gode, gamle skinnstøvlene med fjærlette hoppsko av plast og karbon.

Germany Ski Jumping World Cup Manuel Fettner

SKILLER SEG UT: Manuel Fettner er den eneste hopperen som har begynt å bruke sko av plast og karbon. Han endte på en 9.plass under verdenscuprennet i Nizhny Tagil lørdag.

Foto: Jens Meyer / Ap

Denne sesongen har den østerrikske skihopperen Manuel Fettner hoppet med sko som kan komme til å revolusjonere det hopperne har på føttene.

– Østerrike har klart å utvikle en egen type sko som skal være bedre tilpasset hopperens fot. De hoppskoene Fettner har begynt å bruke, er lettere og stivere enn de tradisjonelle skinnstøvlene. Foreløpig er han den eneste hopperen som har turt å satse på den nye skoen, forteller NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

Sportssjefen: – Norge har vært konservative

Evensen tror det er Fettners hoppteknikk som gjør at skoene fungerer for ham, og at de norske hopperne ikke føler seg komfortable den type sko i dag.

– Det norske laget har også prøvd å utvikle en egen sko, men har ikke kommet i mål ennå. Hoppsporten er jo alltid i utvikling og man ser etter små fordeler med ustyret, men sko er nok det som har stått mest «på stedet hvil» de siste årene, forteller NRK-eksperten.

Hopplagets sportsjef, Clas Brede Bråthen, kan bekrefte at det ikke har vært noen store endringer med de norske hoppernes sko de siste årene.

– Norge har vært veldig konservative med hopputstyret. Vi bruker fremdeles skinnsko med gummisåle, fordi de nye skoene som er under utvikling ikke gjør at vi har hoppet noe bedre, sier Bråthen.

Han påpeker at de norske hopperne hele tiden prøver ut nye løsninger, men at de sjeldent blir tatt i bruk i konkurranser.

– De små fordelene kan gjøre store utslag

De norske hopperne har hatt stor suksess så langt denne sesongen, og utstyret har virket å være alt annet enn problematisk. Likevel kan det bli farlig hvis Norge henger etter på utstyrsfronten.

– Jeg tror ikke hoppsko av plast og karbon kommer til å revolusjonere hoppsporten, men klarer man å finne mange nok av de små fordelene, kan det gjøre store utslag.

Hoppeksperten kan fortelle at Østerrike gjør det de kan for å hemmeligholde utviklingen av hoppskoene. Per nå har ikke Manuel Fettner hatt stor suksess som et resultat av de nye skoene, men Evensen tror likevel man bør holde øynene åpne for østerrikeren.

– Det blir spennende å se når utviklingen av utstyret kommer enda lenger. Jeg tror ikke de norske hopperne kommer til begynne å bruke sko ala Fettner med det første, men man skal ikke se bort ifra at de henger seg på etter hvert.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal