Hopp til innhold

Skiforbundet: - De lange løpene bør gå i fellesstart

Den tradisjonsrike femmila i Holmenkollen har trolig blitt arrangert med individuell start for aller siste gang.

Jevne og Aukland

Erlign Jevne og Anders Aukland på femmila i Holmenkollen i 2001.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Alsgaard og Smirnov

Thomas Alsgaard (t.h.) vant femmila i Holmenkollen i 2002. Kristen Skjeldal t.v. ble nummer to. sammen store deler av løpet.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det inmternasjonale skiforbundet, FIS, har bestemt at femmila i Holmenkollen skal gå med fellesstart i fremtiden.

  • Hva synes du om at intervallstarten forsvinner helt fra femmila? Si din mening nederst i saken!

– Det blir ikke den samme prestisjen med fellesstart som med tradisjonell intervallstart. Femmil med fellesstart er en helt annen konkurranse, sier den svenske langrennsløperen Anders Södergren til NRK.

Han har vunnet femmila i Holmenkollen to ganger og får full støtte av NRKs langrennskommentator Jann Post.

– Trist

– Jeg blir faktisk litt trist og lei meg når jeg hører det. Femmila i Holmenkollen med intervallstart har vært en av de største tradisjonsbærerne i langrennssporten. Jeg synes det er feil å fjerne denne øvelsen, sier Post.

Eldar Rønning

Eldar Rønning: - Jeg synes det både er synd og trist.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Siden verdenscuprennet i Holmenkollen er det eneste med femmil på programmet kan det hende langrennsfolket nå aldri mer får se en femmil med intervallstart igjen.

Fremtiden

Ifølge Skiforbundet må det være slik. Forbundet bestemmer og mener VM i vinter, der femmila gikk med fellesstart, viste at det er fremtiden.

– Jeg tror alle på den internasjonale arena nå er av den oppfatning at de lange løpene bør gå i fellesstart, det er enklere både tv- og publikumsmessig, sier visepresident i Norges skiforbund og medlem av v-cup-komiteen for langrenn i FIS, Erik Røste.

Langrennsløper Eldar Rønning håper likevel at femmila i Kollen ikke har blitt arrangert med individuell start for siste gang.

– Jeg synes det både er synd og trist at de ikke tar vare på denne siste tradisjonen i verdenscupen som femmila med intervallstart er. Jeg håper vi kan få den tilbake, sier han.

Hva synes du om at intervallstarten forsvinner helt fra femmila? Si din mening her!

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal