Hopp til innhold

Fem usikkerhetsmomenter før VM

Sjukdom og formsvikt har preget oppkjøringen til VM til flere av de mest profilerte skiskytterne. NRKs ekspertkommentator Ola Lunde vurderer formen til noen av Norges medaljekandidater.

Bø, Bø, Bjørndalen, Eckhoff, Svendsen

UTØVERE I USIKKER FORM? Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø.

Foto: NTB scanpix

Ola Lunde

EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK
1. Bjørndalens form:

Veteranen er den store jokerne blant mennene. Bjørndalen har nemlig tilbrakt de tre siste ukene i høyden i Mellom-Europa. Han droppet også verdenscupen i Holmenkollen.

Hvilken form han egentlig er i får vi ikke svar på før lørdag. Bjørndalen deltar nemlig ikke i mixedstafetten torsdag.

– Han har fått kjørt et helt optimalt høydeopphold, bedre enn det han kjørte i jula, og jeg tror at han er i meget god form, sier Ola Lunde.

2. Svendsens sykdom:

Trønderen stakk av med fire gull og en bronsemedalje i forrige VM. Det kan bli tøft å gjenta denne gangen. Svendsen har slitt med både form og sykdom i vinter. Tirsdag forrige uke sluttet han seg til de andre landslagsløperne etter en tung periode med forkjølelse.

Også han står over åpningsdistansen, mixed stafett. Skiskytteren vil konsentrere om lørdagens sprintløp og det som følger senere i mesterskapet.

– Jeg er mer usikker på ham. Han var tross alt sjuk i ni dager i forbindelse med verdenscupen i Holmenkollen. Det var en kritisk tid å bli sjuk på for Emil, men han har i hvert fall begynt å kjøre noen tøffe økter som gjør at han kanskje kan prestere senere i mesterskapet, sier Lunde.

3. Tarjei Bøs oppladning:

Den tredoble verdensmesteren fra 2013 har slitt mye med sykdom i sin karriere, og resultatene denne sesongen har vært svært varierende. Oppladningen til VM i Finland har heller ikke vært ideell.

Det er ikke lenge siden Bø ble friskmeldt etter sin siste sykdomsperiode. Dermed er det usikkert om han har fått tid til å forberede seg godt nok. Bøs første distanse i VM er mixedstafetten torsdag.

– Jeg synes han ser betydelig bedre ut nå, men om det går fort nok på ski er vanskelig å si, kommenterer NRKs ekspert.

4. Kvinnenes ustabile sesong:

Tiril Eckhoff har, for å bruke hennes egne ord, hatt en «jævlig oppladning» til VM. Bærums-jenta er i utgangspunktet Norges største medaljehåp på kvinnesiden, men hun har slitt stort med formen etter nyttår. I verdenscupen i Holmenkollen fikk hun imidlertid en liten opptur da hun kom på 8. plass i sprinten.

Synnøve Solemdal har vært gjennom en sesong med mye motgang og sykdomstrøbbel. – Jeg ser på meg selv som en reserve, sa hun til NTB før avreise til Kontiolahti.

Fanny Welle-Strand Horn tok sin første verdenscupseier på sprinten i Ruhpolding denne sesongen. Er en av de mest rutinerte på laget, og er ifølge henne selv ofte i god form i

Kontiolahti

VÅTT: Det er ikke optimale forhold i Kontiolahti.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

begynnelsen av mars. Kan hun overraske en gang til?

5. Vær og føreforhold:

Hvor stor innvirkning vil snømangel, vær og førehold få under VM? I dagene før det hele begynner, rapporteres det om plussgrader i finske Kontiolahti og utøvere og ledelse frykter Falun-lignende tilstander under mesterskapet.

De norske skiskytterne har nemlig slitt med dårlige ski denne sesongen. Smørerne har blant annet måttet tåle kritikk fra idrettssjef Per Arne Botnan for de dårlige skiene i Nove Mesto. Også smøresjef Morten Hegle Svendsen har uttrykt bekymringer for de norske skiene.

Et sikkert kort? Johannes Thingnes Bø:

Årets mesterskap blir Johannes Thingnes Bøs første VM som senior.I fjor vant han tre verdenscuprenn på rad på samme sted, og er den løperen man har størst forventninger til. 21-åringen har vært Norges mest stabile skiskytter denne sesongen.

Bø går åpningsdistansen mixed stafett sammen med broren, Fanny Welle-Strand Horn og Tiril Eckhoff.

– Han ser veldig solid ut og er i veldig god form. Jeg tror han kan kan kjempe om flere VM-gull her, sier Ola Lunde.

Les også: Slik blir skiskytter-VM på NRK

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal