Hopp til innhold

Fem grunner til at Sverige trengte Hellners opptur

De norsk-svenske duellene gjør langrenn mer spennende. Sjelden har det vært færre slike dueller enn denne sesongen.

Hellner

KAPUTT: Marcus Hellners tredjeplass i Ski Tour Canada var en sjelden opptur denne sesongen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Marcus Hellners tredjeplass i sesongens nest siste internasjonale renn var de svenske herrenes første pallplass denne sesongen.

På kvinnesiden har det blitt tre seire og ni pallplasser, mens de norske kvinnene har vært på pallen til sammen 73 ganger.

Her er fem av de største svenske nedturene denne sesongen:

1. Kallas mange fall

For en av Sveriges største langrennprofiler, Charlotte Kalla, har det virkelig gått nedover denne sesongen, bokstavelig talt. Kalla har vært uheldig og slitt med å holde seg på beina denne sesongen, både i motbakke og i utfor.

Nedturene har gjort at den ellers så blide langrennsløperen ofte sett ned i bakken i intervjuer. Og da hun ble hektet av på hjemmebane i Falun i februar, orket hun ikke en gang prate med noen etter rennet.

Det har blitt mange fall på Charlotte Kalla denne sesongen.

SE VIDEO: Her kan du se flere av Charlotte Kallas fall denne sesongen.

Kalla sto over prøve-VM i Lahti fordi hun var sliten, mens dametrener Mattias Persson uttalte at Kalla «ikke hadde det så bra i sjelen». Det likte ikke Kalla å høre.

2. Redningskvinnen syk - hun også

Stina Nilsson har vært et av de svenske lyspunktene denne sesongen. Tre ganger har hun tatt råtta på de norske sprintkanonene.

Dessverre sluknet lyset før sesongen var over. Det svenske kvinnelandslaget dro til Ski Tour Canada med åtte løpere. Nå er de kun tre løpere igjen etter at blant annet Nilsson, Maria Rydqvist og Ida Ingemarsdotter er blitt syke.

Stina Nilsson spurtslår Maiken Caspersen Falla og tek sigeren, men Falla vinner likevel sprintcupen samanlagt.

SE VIDEO: Her danker Stina Nilsson ut samtlige av de norske.

3. Beste svenske herre: 33

Sykdom har, i enda større grad, preget det svenske herrelandslaget. Under sesongens utgave av Tour de Ski måtte både Marcus Hellner, Calle Halfvarsson og Martin Johansson stå av på grunn av sykdom.

sliten

SLITEN: Marcus Hellner var sliten etter fredagens tredjeplass.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

På sammenlagtlista i verdenscupen er sprinteren Teodor Peterson beste svenske løper på en 33.-plass med sine 198 verdenscuppoeng.

4. Legenden måtte stå over alt

Femmilskongen Johan Olsson meldte overgang til langløp denne sesongen, og skulle blant annet satset mot Vasaloppet. Slik gikk det ikke.

Sykdom og plage med en skade fra 2014 (!) gjorde at han måtte gi seg for sesongen like før Vasaloppet. Dermed har han ikke gått et eneste renn i år.

5. Det norske Vasaloppet

Uten Olsson på startstreken var det enda enklere for de norske langløpsspesialistene å dominere Vasaloppet.

Det endte som det måtte - med norsk totaldominans.

Beste svenske løper i rennet var Markus Ottosson på en sjetteplass, vi må også gå tilbake til 2012 for å finne en svensk vinner i det prestisjetunge rennet blant herrene.

I kvinnenes klasse gikk det derimot bedre, med andreplass til Britta Johansson Norgren og tredjeplass til Lina Korsgren.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal