Hopp til innhold

– Gode sjanser for norsk etappeseier

Her er Tour de France-etappene der Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug kan sørge for norsk seier.

Hagen, Kristoff og Nordhaug

Tidligere proffsyklist Atle Kvålsvoll sett seg ut etappene der han mener Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug har størst mulighet for etappeseier. De største sjansene mener han kommer på 3., 5. og 14. etappe som slutter i henholdsvis Calvi, Marseille og Lyon.

Foto: JEFF PACHOUD/Solum, Stian Lysberg/PETER KLAUNZER / Afp/NTB scanpix/Ap/Ap (Bildemontasje: Peter Mauritz Bryng)

Atle Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll tror på et spennende Tour de France sett med norske øyne. – For Norge som sykkelnasjon vil én etappeseier være kjempebra. Alt over det er en bonus, mener han.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Jeg har veldig tro på at vi kan få se nordmenn som er med å kjempe i toppen på veldig mange av etappene. Dette blir kjempespennende sett med norske øyne, sier tidligere proffsyklist Atle Kvålsvoll til NRK.no.

Edvald Boasson Hagen har tidligere sørget for norsk jubel i Tour de France. I år er det to norske debutanter i rittet som også skal forsøke seg på det. Alexander Kristoff har satt seg som mål å sikre en etappeseier. Det drømmer også Lars Petter Nordhaug om.

– Det blir en hard kamp bare å komme i det riktige bruddet, først må man klare det, men selvfølgelig er det en drøm å vinne en etappe, sier Nordhaug til NRK.no.

Spår norsk spenning tidlig

NRKs sykkelkommentator Jann Post er sterk i troen på at det blir norsk jubel i rittet.

– Vi må nok stole mest på Kristoff og Boasson Hagen, men Nordhaug er også god nok til å finne på noe om han får muligheten til å gå i et brudd. Det spennende med Boasson Hagen og Kristoff er at de er litt samme typer. Det kommer et par etapper tidlig der de begge kan være med å kjempe, sier Post.

Kvålsvoll og Post har tatt en grundig titt på årets Tour de France-løype og sett seg ut de etappene der de mener det er størst mulighet for norsk seier.

Lørdagens åpningsetappe er trolig for flat til at det er mulig å riste av de aller beste spurterne, med Mark Cavendish i spissen. Men allerede på søndagens andreetappe er det norske muligheter:

  • 2. etappe: Kristoff og Boasson Hagen

– Kristoff og Boasson Hagen er begge raske i spurt, men de må gå for litt hardere etapper slik at de heftigste spurterne sliter eller har falt av. Denne etappen er kupert og passer både Kristoff og Boasson Hagen godt, mener Post.

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen har fra før to etappeseire i Tour de France, og nordmannen ønsker seg flere. Kvålsvoll mener den tredje etappe av årets tour passer 26-åringen best.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er en ganske tøff etappe. Det er en tøff stigning seks mil før mål. Da er det fortsatt lang til mål, men de beste spurterne kan være borte. Her er det muligheter for de norske, sier Kvålsvoll.

  • 3. etappe: Kristoff og Boasson Hagen

– Hvis man skal peke på en etappe, så er det kanskje denne som passer Boasson Hagen best. Den er faktisk veldig tung, og har den siste bakken 12 kilometer før mål, sier Kvålsvoll.

– Vi har sett tidligere at de beste spurterne kan falle av i slike stigninger. Kristoff har fått bedre kapasitet i år og kan klare seg over, og Boasson Hagen har vi sett klare det tidligere, sier Post.

  • 5. etappe: Kristoff og Boasson Hagen

– Dette er en ny småkupert etappe med gode muligheter for både Kristoff og Boasson Hagen. Jeg tror sistnevnte er litt mer bundet opp av laget sitt, hans viktigste oppgave er å sørge for at Chris Froome vinner, men her er det muligheter om han får lov, sier Post.

– Dette er kanskje den etappen som passer Kristoff best med en kupert løypeprofil. Hans største utfordring er at han spurter uten opptrekk fra laget, men han har likevel en utrolig sterk spurt, mener Kvålsvoll.

  • 7. etappe: Kristoff, Boasson Hagen, Nordhaug

– Igjen får vi en småkupert etappe som avgjøres i spurt, akkurat en slike etappetype som Boasson Hagen og Kristoff må gå for, sier Post.

Kristoff

Alexander Kristoff beskrives som en vinnerskalle som slår til når det virkelig gjelder, som for eksemepl i London-OL i fjor. Spurtspesialisten spås mange muligheter til etappeseier i Tour de France i år.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Dette er også en etappe for Nordhaug. Lagtempoetappen er over, det har satt seg litt i sammendraget og han kan få friere tøyler. Han kan finne på å gå i brudd, mener Kvålsvoll.

  • 9. etappe: Nordhaug

– Nordhaug er en type som kan gå i brudd på en kupert etappe. Han er i god form, og han er ikke en dårlig spurter, sier Post, og forsetter:

– Det finnes flere etapper der han kan gå i brudd, dette er én av dem, men det er avhengig av han får lov av lagledelsen til å gjøre det, sier Post.

  • 14. etappe: Nordhaug

– Detter en veldig bra etappe for Lars Petter, sier Kvålsvoll, og forklarer:

– Han er avhengig av tunge etapper som er typiske bruddetapper. Denne passer ham utmerket. Det blir spennende å se om han får muligheten.

  • 16. etappe: Kristoff og Boasson Hagen

– En ny kupert etappe som passer Kristoff og Boasson Hagen. Etappen har en annenkategoristigning elleve kilometer før mål, hvor spurtspesialistene kan få trøbbel. Da kan det bli spennende med norske øyne, sier Post.

  • 21. etappe: Kristoff og Boasson Hagen

– Boasson Hagen har tidligere vist seg god på avslutningsetappen. Det tror jeg også Kristoff kan være. Med maks flaks kan vi få den første norske vinneren på Champs-Élysées siden Hushovd, mener Post.

– Her blir det hard kamp, men vi vil ha ryttere som er med her også. Det er en spurt som passer Kristoff godt. Det samme gjelder Edvald, sier Kvålsvoll.

– Alt over én seier er bonus

Sommer OL i London 2012

Lars Petter Nordhaug debuterer i årets Tour de France, og drømmer om etappeseier. 29-åringen er en offensiv rytter som har størst muligheter på tøffe etapper der et brudd kan gå helt inn.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er med andre mange muligheter for norsk etappeseier i årets Tour de France. Men mye kan skje underveis og de tre nordmennene kjemper mot 195 andre startende som også er svært lystne på å vise seg frem.

– Jeg er aldri trygg på at vi får norsk etappeseier. Jeg vet hvor mye som kreves. Når Thor Hushovd og Boasson Hagen vant to etapper hver i 2011 var et mot alle odds. Det tror jeg ikke vi får se igjen, sier Kvålsvoll.

– Men vi har tre mann med som alle er gode syklister, så jeg tror nok vi kan få en seier. For Norge som sykkelnasjon vil det være kjempebra. Alt over det vil være en bonus, mener han.

Avhenger av lagtaktikk

En mulig etappeseier avhenger også av at rytterne får lov av lagledelsen til å kun å tenke på seg selv, og dermed ikke være til hjelpe for lagets sammenlagtkandidat.

Kristoff er med som Katusja spurter, men må mest sannsynlig kjempe alene på oppløpet. Boasson Hagen og Nordhaug er med som viktige hjelperyttere for Chris Froome og Bauke Mollema.

Post er likevel sterk i troen på norsk jubel under Tour de France.

– Det vi har sett av Kristoff har vært meget overbevisende. Han er en vinnerskalle som slår til når det virkelig gjelder. Det så vi under OL i fjor. Boasson Hagen vant to etapper i 2011, men ikke i fjor. Det irriterer ham nok litt, sier han, og fortsetter:

– Det er gode sjanser for norsk etappeseier, men jeg tror ikke på fire som vi fikk for to år siden.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal