Hopp til innhold

En umenneskelig form for trening

VAL SENALES (NRK.no): Langrennsløperne forbereder seg til sesongstart med rolige langturer 3.000 meter over havet – såkalt høydetrening. Her er lufta så tynn at man blir andpusten bare av å stå oppreist.

Reporter Nicolay Ramm i Italia.

MINI-EKSPERIMENT: Hvordan er det egentlig å være i fysisk aktivitet på 3.000 meters høyde?

BLOGG: Det svir i lungene. Det er så ille at man blir tungpustet av å rusle noen få meter.

Så tynn er luften i denne høyden. Fra Val Senales, et trangt dalsøkk i de italienske alpene, tar Johaug, Bjørgen, Sundby og co. en gondol opp til en isbre. Der oppe, på det som føles som Europas tak, er det preppet en 6 kilometer lang skisløyfe.

Der spenner de på seg skiene, og trasker i vei. Runde på runde. Rolige stavtak. Av og til stopper de for å sjekke puls og laktatnivå (melkesyre i blodet). Så rusler de videre igjen.

Slik holder de det gående i flere timer. Gjerne 2-3 timer per økt.

Hver dag. I to uker.

Dette gjør de for å samle røde blodceller før sesongen. Økt antall røde blodceller gir økt oksygenopptak, enkelt forklart. Resultatet er en økt evne til å presse kroppen når de konkurrerer i lavlandet utover vinteren.

Jeg forsøkte meg på en liten joggetur i den velpreppede skiløypa, i mitt aller første møte med 3.000 meter-luft.

Testen var såre enkel: 2-300 meter lett jogg, deretter noen pushups og spensthopp. Totalt var jeg i aktivitet i kanskje 2-3 minutter.

Nicolay Ramm tester laktat i Val Senales

LAKTATTEST: Her får jeg testet laktatnivået mitt av skilandslagets fysio-team.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Følelsen jeg satt igjen med var nesten skremmende.

Lungene skrek etter luft, jeg hev etter pusten – og den ubehagelige følelsen ble sittende i kroppen i lang tid.

Jeg begynte å hoste frenetisk og ble småsvimmel. Rett og slett uvel.

Når jeg skriver dette, trygt nede på 1.500 meters høyde, kjennes lungene fortsatt sprengt – 7-8 timer etter min mikroskopiske treningsøkt.

Når toppløperne trener i denne høyden, forsøker de å unngå å pådra seg melkesyre. De måler laktatnivå, og forsøker å holde seg under 1 (et tall på hvor mye melkesyre de har i blodet). Tanken er at musklene skal få jobbe uten å måtte kvitte seg med syre samtidig.

Jeg fikk målt laktatnivået mitt, jeg også. Jeg målte inn på nøyaktig 5. Altså fem ganger så mye som Sundby og gjengen måler. Ifølge landslagets fysiske apparat, som gjennomførte testen, var det «den høyeste målinga i Val Senales hele uka».

Og jeg beveget meg i 2-3 minutter – de går på ski i flere timer!

Mitt ørlille eksperiment var ikke spesielt nyskapende, men gir likevel et bilde på hvilke vanvittige belastninger våre toppløpere er i stand til å takle.

Jeg anbefaler ingen å prøve høydetrening. Men for en respekt jeg har for de som faktisk gjør det.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal