Hopp til innhold

Én Modric eller to norske landslag?

MARBELLA/OSLO (NRK): Real Madrid-stjernen Luka Modric er verdt nesten dobbelt så mye som hele det norske landslaget til sammen, ifølge en anerkjent nettside.

Modric og det doble landslaget

Luka Modric er verdt nesten like mye som to utgaver av det norske landslaget ifølge Transfermarkt.

Foto: Bildemontasje / Scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det sier litt om hva som venter oss. Det er en stormakt i landslagssammenheng, og vi vet at det meste skal klaffe hvis vi skal ta poeng. Men jeg synes personlig det er artig å gå på banen som «underdog», sier Tom Høgli til NRK.

Raktic

GIGANT: Her feirer Ivan Rakitic og Luis Suarez midtbanespillerens 1-0-scoring mot Manchester City da Barcelona tok seg videre til mesterligakvartfinalen.

Foto: JOSEP LAGO / Afp

Kroatia har nesten én million færre innbyggere, men langt større fotballstjerner enn Norge. En gjennomgang av markedsverdien til det norske og kroatiske laget på overgangsnettstedet Transfermarkt, viser at spillerne til lørdagens motstander er verdt mer enn fem ganger så mye som de norske.

– Skremmende statistikk

NRK har tatt utgangspunkt i lagoppstillingene fra de forrige kvalifiseringskampene til Norge (mot Aserbajdsjan) og Kroatia (mot Italia).

– Vi vet at vi har et godt lag, og vi skal være offensive også i denne kampen. Men det er ikke lenge siden Kroatia var regnet som en av de tøffeste motstanderne på bortebane, og de hadde en hjemmestatistikk som var ganske så skremmende, sier Vegard Forren.

Kroatia har ikke mistet poeng på eget gress siden hjemmetapet for Belgia i VM-kvalifiseringen i 2013. Tapet er fulgt opp med fem strake seire og 14-1 i målforskjell.

Kroatia har bare feilet i kvalifiseringen til EM i 2000 og VM i 2010 siden nasjonen ble medlem av FIFA og UEFA i 1993. Til sammenligning har Norge i den samme perioden tatt seg til tre mesterskap (VM 1994, 1998 og EM i 2000).

– Fascinerende

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har allerede uttrykt sin begeistring for Kroatia ved flere anledninger under landslagssamlingen på Marbella.

– De har en mye lengre fotballtradisjon enn oss. Vi ble profesjonelle i 1990, mens de har en veldig sterk ballnasjon, som springer ut av det tidligere Jugoslavia. Det er fascinerende, sier Høgmo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forsvar

FORBEREDER SEG: Det norske forsvaret ble drillet under onsdagens landslagstrening. Her Martin Linnes (t.v.), Vegard Forren, Håvard Nordtveit og Even Hovland.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Etter Jugoslavias oppløsning gjennom 90- og starten av 2000-tallet, består det tidligere Jugoslavia nå av seks stater og landslag: Kroatia, Slovenia, Bosnia-Hercegovina, Makedonia, Serbia og Montenegro. Det er kun Makedeonia (108) som ligger bak Norge (70) på FIFA-rankingen i øyeblikket.

Samtidig er Kroatia best plassert på en 19.-plass. De siste årene har de fått frem spillere som Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona) og Mario Mandzukic (Atletico Madrid).

– Motiverer oss

Det er også den trioen, som alle er i mesterliga-kvartfinalene, Høgmo trekker frem.

– Vi har mye å lære av Kroatia. De er like mange som oss, og de har tradisjon for å gjøre det godt, sier Høgmo, som samtidig påpeker at Norge nå har en spennende generasjon fotballspillere.

Mats Møller Dæhli er én av dem.

– Det er veldig gode spillere, og de har noen store stjerner. Men jeg synes vi begynner å få frem våre egne profiler, så vi er klare for å kjempe hardt på lørdag, sier 20-åringen til NRK.

– Denne kampen gleder vi oss voldsomt til, og det motiverer oss veldig. Vi må selvsagt være fornuftige, men vi skal også være offensive, fortsetter han.

Ser svakheter

Til tross for forskjellen på papiret, øyner både Høgmo og spillerne muligheter for å straffe den sterke fotballnasjonen.

HøgmoDæhli

OFFENSIVE: Her diskuterer Per-Mathias Høgmo og Mats Møller Dæhli under tirsdagens trening på Marbella.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Landslagssjefen har blant annet trukket frem at midtstopperparet er relativt temposvakt, som gjør at de ofte faller av og gir åpninger i det såkalte mellomrommet.

– Det blir en del rom bak Modric og Rakitic. Det er noe vi har sett, men ellers er det et ganske komplett fotballag, sier Høgmo.

Onsdag gjennomførte forsvarsspillerne en lettere formiddagsøkt, hvor det blant annet ble terpet på dødballer.

De faste situasjonene kan fort gi gylne muligheter mot et svært ballbesittende Kroata.

– Kroatia hadde drøyt 60 prosent ballbesittelse borte mot Italia. Det blir en krevende øvelse, men vi ønsker å ha ballen. Vi kommer til å jobbe med den forutsetningen at vi «pusher» mest mulig, men samtidig må vi finne en klok balanse, sier Høgmo.

Omar Elabdellaoui påpeker at det kroatiske stjernegalleriet er bedre rustet fremover enn bakover på banen.

– Det er mye kvalitet, men vi må se på våre muligheter og hvordan vi kan utnytte deres svakheter. De er gode offensivt, men de er ikke verdens beste defensivt. Jeg er ganske sikker på at vi har en god plan på hvordan vi kan få mest mulig ut av kampen, sier Elabdellaoui.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hazard

FORRIGE HJEMMETAP: Belgia og Eden Hazard slo Kroatia og Mateo Kovacic i Zagreb 11. oktober 2013.

Foto: Darko Bandic / Ap

– Ingenting å tape

Norge er ett poeng bak Kroatia og Italia, som bare har avgitt poeng mot hverandre (se nederst). Mange har allerede påpekt at Norges realistiske mål er 3.-plassen, som gir omspill i kvalifiseringen. Samtidig vil et uventet poeng sørge for at Norge ikke blir hektet av i kampen om de to EM-plassene.

– Det er absolutt mulig å stoppe dem, men det blir litt av en test for oss. Vil vi til EM, må vi hamle opp med de beste. Jeg tror også det er positivt at det er ikke er så mange som forventer at vi skal vinne den kampen. Det kan gjøre at vi senker skuldrene litt ekstra. Vi har ingenting å tape, sier Markus Henriksen til NRK.

– Jeg forstår at det ses som mest sannsynlig at vi ender på tredjeplass, men vi har vist at vi kan kjempe om å bli blant de to første. Får vi med oss ett poeng lørdag, skal vi være veldig fornøyde, sier lagkamerat Forren.

Målet om poeng betyr etter all sannsynlighet at det må scores mål. Håvard Nielsen har pekt seg ut som spiss i en 4-5-1-formasjon mot Kroatia, men da Eintracht Braunschweig-spilleren fikk en smell tirsdag, spilte han på «skyggelaget» mens Per-Mathias Høgmo drillet et lag i 4-4-2-formasjon med Martin Ødegaard og Tarik Elyounoussi på topp.

Fra før er Joshua King, som har vært Høgmos førstevalg på spissplass, ute med skade. Mohammed Abdellaoue er også med i troppen, men mangler kamptrening.

Mats Møller Dæhli er klar på at alt må klaffe både fremover og bakover på banen.

– Vi må jobbe hardt sammen. Vi må ha godt forsvarsspill og tørre å bruke egne ferdigheter når vi har ballen. Vi må også score på de sjansene vi får, sier 20-åringen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal