EM-håpet syltynt: Piping mot Norge

ULLEVAAL STADION (NRK): Ungarn ble omtalt som den beste trekningen Norge kunne få. Men etter tapet hjemme ser det blytungt ut for Norges EM-drøm.

Norge nedtur

KALDDUSJEN: De norske spillerne fortviler etter ungarernes mål i første omgang.

Premissene var klare. Norge må slå Ungarn over to kamper i play off for å komme til EM i Frankrike. Men kampen mot den motstanderen som var sett på som den letteste trekningen Norge kunne få, ble alt annet enn lett for Norge.

For det første av de to oppgjørene kunne knapt endt verre. Tapet for Ungarn hjemme gjør at det virker fryktelig tungt for Norge å snu dette borte i Budapest søndag.

Men håpet kunne blitt tent etter 87 minutter da Norge fikk sin første gedigne sjanse siden starten av kampen. Ungarns keeper fikk en tå på ballen fra Stefan Johansen fra spiss vinkel. Den endte ut i feltet til Helland som kom rusende inn i feltet. Headingen gikk i tverrliggeren og nærmere kom ikke Norge, til tross for et stormløp ,mot det ungarske målet i sluttminuttene.

- Klart vi er skuffet

Nå må Norge derimot vinne bortekampen. Etter kampslutt var det kraftig piping som møtte spillerne på Ullevaal som reaksjon etter at tapet var klart.

– Det er klart vi er skuffet over resultatet. Dette er en kamp vi spillemessig kjører hele veien. Det er veldig mye bra. Men vi skaper litt for lite i forhold til spillermessig overtak, sier landslagstrener Per-Mathias Høgmo til TV Norge etter kampen.

– Dette er et lag det er fullt mulig å slå på bortebane. Jeg har sagt til gutta at det er lov å være skuffet, men med ett mål borte, så lever dette for fullt. Vi har noen friske ben nå som vi vurderer hvordan vi kan bruke i bortekampen, sier Høgmo.

Kalddusj etter 26 minutter

Men frem til slutten av kampen var det Ungarn som hadde flere av de farligste sjansene på Ullevaal, etter at Norge også hadde startet kampen med et stormløp mot det ungarske målet de første minuttene.

Vill jubel Ungarn

VILL JUBEL: Laslo Kleinheisler jubler sammen med lagkompisene etter det utrolig viktige målet for ungarerne etter 26 minutter.

Og det nyttet lite at toppfotballssjef Nils Johan Semb på vei ut til 2. omgang uttrykte det slik at Norge skulle snu dette og at Norge hadde vært det beste laget før hvilen. Fakta viste at Ungarn ledet 1-0 og dette var ikke Norges kveld.

– Dessverre for Norge var dette kampen der det var stang ut. Ungarn kommer til å spille nesten helt likt på søndag, så vi må være forberedt på det, mener NRK-ekspert Karl Petter Løken.

– Det virker som det hviler en liten forbannelse i november for Norge, vi har scoret ett mål og tapt alle sju kampene, sier Løken og prater om tapsrekken Norge har i november-kamper .

Kaldusjen kom etter 26 minutter da Ungarn fikk sin andre store sjanse. Og denne gangen satt den fra Laslo Kleinheisler.

– Det skal ikke skje, men det skjer. Det skal ikke skje, men det skjer. Ungarn tar ledelsen. Mareritt for Norge, ropte NRK-kommentator Olav Traaen da Ungarn satt inn 1-0.

Dårlig av Nyland

Men det var helt klart at Ørjan Nyland som ikke har spilt klubbfotball på snart tre måneder ikke gjorde en sterk jobb på målet. Blant eksperter i ulike kanaler var dommen enstemmig. Dette var en keepertabbe. Nyland var på vei feil vei da skuddet ble avfyrt og det ble skjebnesvangert.

Nyland fortviler etter Ungarns mål

FORTVILER: Ørjan Nylands keeperspill ved Ungarns 1-0 scoring fikk karakteristikken tabbe.

– Det bør være mulig for Håskjold Nyland å ta den. Det er merkelig. Det mener jeg er en klar keepertabbe av Håskjold Nyland, sa Karl Petter Løken i NRKs radiosending.

Men på overtid i førsteomgang var Norge heldige som slapp unna enda et baklengsmål. For da Akos Elek headet over fra seks meter etter at ballen spratt via en duell ved første stolpe burde det stått 2-0 til bortelaget.

Kampendring

Norge tok mer og mer over i 2.omgang og fremstod langt farligere, men innleggskvaliteten var altfor dårlig.

Likevel; Norge burde hatt straffe etter 57 minutter. Kadar, som allerede hadde gult kort, rev helt klart ned Elabdellaoui som var på full fart på vei mot mål inne i 16-meteren. Men dommeren blåste ikke til tross for de norske protestene. Bildene viste at Kadar rev hardt i trøyen til den norske spilleren og at dette var klar straffe. Da kokte det på Ullevaal og Høgmo mente det var beklagelig at ikke dommeren så det samme.

– Enten må du ta deg en tur til optikeren, eller så må du levere inn dommerfløyten, ropte TV Norge-ekspert Lars Tjærnås da han skulle karakterisere Mark Clattenburgs dømming.

Ungarn har vært svært gjerrige gjennom EM-kvalifiseringen og sto i bortekampene med to 1-0 seire og to 1-1 kamper. Og i kveld fortsatte trenden. Ungarn var gode til å dra ned tempoet i kampen. Samtidig fremsto Norge svake i de avgjørende duellene i begge ender av banen.

• Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
  • Vellykket operasjon for van Aert

Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

– Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

Wout van Aert
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)