Hopp til innhold

Ekkelt «toppidrettsvirus» slår til igjen

PRESQUE ISLE/OSLO (NRK): Rhinoviruset har nesten ødelagt hele VM-sesongen til skiskytter Kaia Wøien Nicolaisen (25).

Kaia Wøien Nicolaisen

JAKTER VM-PLASS: Kaia Wøien Nicolaisen kan denne helgen gå seg inn på VM-laget i skiskyting. Torsdag ble hun beste norske med niendeplass på sprinten i Presque Isle.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– I desember trente jeg bare fem timer. Det har vært trått og tatt tid å komme i gang igjen, sier skiskytter Kaia Wøien Nicolaisen (25) til NRK.

Rhinovirus

RHINOVIRUSET: Slik kan en fremstilling av viruset se ut.

Foto: HO / Reuters

Hun er en av de ferskeste eksemplene på toppidrettsutøvere som har slitt med det frustrerende rhinoviruset - som ofte tar mye lengre tid å bli kvitt enn andre forkjølelsesvirus.

Viruset har plaget Nicolaisen helt fra sesongåpningen og frem til nå. Denne uken konkurrerer hun likevel i USA.

– Det har begynt å løsne litt. Det er motiverende, sier hun.

Torsdag fikk hun sitt internasjonale gjennombrudd med niende plass på verdenscupsprinten i amerikanske Presque Isle. Hun gikk seg med det rett inn i VM-diskusjonen.

Sofaen

Men hun kunne altså fort ha ligget på sofaen uten å vite helt hva som feilet henne.

Det skjedde nemlig med skiskytterkollega Vetle Sjåstad Christiansen som også har slitt med viruset.

– Jeg orket ikke å gjøre noen ting. Jeg satt i en lenestol hjemme i sju - åtte timer hver dag og var helt matt i kroppen, sa Christiansen da NRK møtte han under opptrening i sommer.

Og han og Nicolaisen er ikke alene.

Mer kjente navn som Petter Northug og Tarjei Bø har også fått ødelagt mye trening på grunn av rhinoviruset.

For en måned siden ble det så kjent at også Thomas Northug er blitt en del av «rhinovirus-gjengen». I januar fikk han påvist viruset og lillebror Northug er fortsatt ikke tilbake i form.

Ola Berger

LANDSLAGSLEGE: Ola Berger.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Føler seg frisk

Hva er så dette mye omtalte viruset som slår ut toppidrettsutøver etter toppidrettsutøver? NRK spurte skiskytternes lege Ola Berger som hjalp Bø da han slet i fjor vinter.

– Den vanlige mannen i gata vil ikke ha problemer med det, det er først når man presser kroppen i opptreningen det kan blusse opp igjen. Man blir da syk igjen av det samme viruset, forklarer Berger.

Man føler seg altså frisk, men er egentlig fortsatt syk.

Northug «først ut»

– Det er faktisk bare de to siste årene vi har koblet det opp mot langvarig sykdom hos idrettsutøvere, sier legen.

Og det kan man faktisk takke Petter Northug for.

Da skistjernen ble syk høsten 2013, få måneder før OL i Sotsji, snudde man hver stein for å finne ut hva som var galt.

Ifølge Berger var det først da man oppdaget koblingen til rhinoviruset. Etter det ble det vanlig i toppidrettssammenheng å lete etter viruset i analyser av blodprøver.

– Sånn sett er det litt nytt, sier Berger.

Smiler

Tilbake til hun som endelig er kvitt viruset. Fredag går Kaia Wøien Nicolaisen ut bare 20 sekunder bak pallen på jaktstarten i Presque Isle.

Frisk som en fisk jakter 25-åringen sin første pallplass, og en sikker plass på VM-laget.

– Nå føler jeg meg i bra form så nå er det å bare å smile, sier hun.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal