Hopp til innhold

Tiril (23) om sin første pallplass: – En stor drøm

ANNECY/OSLO (NRK.no): Tiril Eckhoff knuste verdenscuplederen i sporet og reddet Norges ære med sin 3.-plass på jaktstarten i franske Annecy søndag. Tora Berger skuffet og endte på 38.-plass.

Tiril Eckhoff

SE VIDEO: Her på siste stående sikrer Tiril Eckhoff seg pallplass med feilfri skyting.

23 år gamle Eckhoff bommet bare én gang på de fire skytingene. 3.-plassen er hennes første pallplass i verdenscupen.

– Dette er en stor drøm, og et viktig steg på veien videre, så får vi se hvor langt jeg kan komme, sier en smørblid 23-åring til NRK.

Tiril Eckhoff

Tirl Eckhoff, her fra et renn forrige sesong, ble søndag den fjerde norske kvinnelige skiskytteren på pallen i verdenscupen denne sesongen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Hun kommer rett fra blomsterseremonien når NRK snakker med henne og står fortsatt med blomsterbuketten i hendene. 23-åringen vet at søndagens prestasjon blir lagt merke til i en uhyre viktig OL-sesong.

Nervøs

Eckhoff innrømmer imidlertid at det var en nervøs dag på standplass - tross 19 av 20 treff.

– Jeg måtte jobbe ned skuddene og er veldig fornøyd med at jeg klarte det.

Ukrainske Valj Semerenko vant rennet med det som var hennes første verdenscupseier. Hun slo russiske Irina Starykh med 4,2 sekunder.

Eckhoff gikk i mål 15,5 sekunder bak Semerenko.

Gikk fra Soukalova

Den gode skytingen sørget for at Eckhoff fikk heng på verdenscupleder Gabriela Soukalová ut på sisterunden. Bare tre sekunder skilte de to ut fra siste skyting.

– Jeg vet at jeg har sterke sisterunder og øynet muligheten for pallplass. Det var veldig gøy å få presset seg mot Soukalova, sier Eckhoff.

Men veldig jevnt ble det aldri.

– Det var i hvert fall moro så lenge det varte for min del, sier Eckhoff og bryter ut i latter.

Fire på pallen

De tre sekundene forsvant raskt da den norske jenta tråkket til. Et par stavtak og så var Eckhoff oppe i ryggen og forbi verdenscuplederen fra Tsjekkia.

– Deg gir henne ekstra energi at hun går for sin første pallplass, ropte en henrykt NRK-ekspert Halvard Hanevold i kommentatorboksen.

3.-plassen til Eckhoff betyr at norsk kvinneskiskyting har hatt fire forskjellige kvinner på pallen denne sesongen.

Fra før har Ann Kristin Aafedt Flatland, Tora Berger og Synnøve Solemdal pallplasser.

Video: Se målgangen til Tiril Eckhoff

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Tiril Eckhoff tok tredjeplassen i dagens jaktstart, og endte dermed på pallen for første gang i verdenscupen.

SE VIDEO: Her går Tiril Eckhoff i mål til karrierens første pallplass i verdenscupen.

Skjelbreid Poirée imponert

I NRK-studio i Oslo fulgte den tidligere skiskytterdronningen Liv Grete Skjelbreid Poirée spent med på det som skjedde.

– I dag viser Tiril hvor mye som faktisk bor i henne, sier Skjelbreid Poirée.

– Nå blir det viktig for Tiril å slippe seg ned for hvert løp fremover. Hun bør ta fri i jula og komme seg opp igjen til januar-runden. Hun har et godt utgangspunkt for det som skal skje etter jul, sier NRK-eksperten.

Eckhoff har lagt planene for de neste ukene:

– Nå skal jeg ta meg en god juleferie, og slappe av med ribbe og pinnekjøtt, gliser den unge skiskytteren.

Berger skuffet

Samtidig som Eckhoff imponerte, skuffet veteran Tora Berger. Hun mange regner som et av Norges sterkes gullkort i Sotsji havnet, som på lørdag, i tre strafferunder søndag.

Dermed ble det altfor vanskelig for fjorårets beste kvinnelige utøver som til slutt endte på 38. plass.

Berger er fortsatt langt unna det nivået veteranen forventer av seg selv i OL-sesongen.

Øvrige norske:

Fanny Welle-Strand Horn gikk ut som nummer 22, men avanserte til 20.-plass. Marte Olsbu gikk seg opp fra 45.- til 21.-plass. Det er karrierebeste for Olsbu.

Siste nytt

  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP
  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi om helomvendingen.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De hadde lyktes med å overtale ham til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    – Det har vært en kompleks situasjon, men vi har en trener som alltid tenker på det beste for klubben. Det er gode nyheter for oss, sa Laporta under pressekonferanse.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben i lengden var for slitsom.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og han vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal