Hopp til innhold

Dribleren Samuelsen vil legge på seg 8 kilo

BRAGA (NRK): Martin Samuelsen er blitt fem kilo tyngre det siste året. Nå vil West Ham-spilleren opp nye åtte kilo for å være rustet til det tøffeste nivået.

Samuelsen

STØRRE: Her er Martin Samuelsen i aksjon under landslagssamlingen i Braga denne uken.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Høgmo

SKRYTER: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Premier League og League One er fysiske ligaer. Du trenger muskler for å kunne skjerme ball og holde folk unna, sier Samuelsen til NRK.

19-åringen smiler under den lyse luggen når han prater om hans fysiske utvikling i West Ham og på utlån i Peterborough.

Etter tre år i Manchester City, hvor han stadig var i vekst, fikk den høyreiste tenåringen et skreddersydd treningsopplegg for å bli sterkere i kroppen.

Den da 16 år gamle Samuelsen var 164 centimetere på strømpelesten og 50 kilo tung. Ved overgangen til West Ham målte han 189 centimetere og veide 72 kilo.

Ett år i London-klubben har gitt ham fem til.

– Bli blant de beste

– Opplegget har funket veldig bra. Jeg har tatt store steg når det kommer til den fysiske biten av spillet mitt, sier Samuelsen.

Det mener han er nødvendig for å ta nye steg som fotballspiller. Han har ikke flyttet inn på styrkerommet, og han er opptatt av utviklingen skal skje i et naturlig tempo – gjerne over to-tre sesonger.

Målet på 85 kilo handler først og fremst om eksplosivitet og duellkraft.

– Det er ikke et «must», fordi du kan kompensere med andre ting. Men hvis du skal bli blant de beste, må du ha det. Derfor er det viktig, sier Samuelsen.

NRK-ekspert Lise Klaveness mener det er spennende å høre at unggutten igjen har helt konkrete mål.

Lise Klaveness

EKSPERT: Tidligere landslagsspiller Lise Klaveness.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Fra ryggmargen tenker jeg at det er riktig å tenke sånn. En dribler må ha styrke til å ta seg fri. Men samtidig kan du ikke bli for tung. Han må også ivareta steget, sier Klaveness.

– Lettheten og frekkheten handler gjerne om å ha en lett kropp å flytte. Han er ekstrem med tanke på å dra av én, to og tre. Det krever en fin balanse.

– Ekstremt bevisst

19-åringen har fått stor oppmerksomhet for sine tekniske begavelser, og han viste seg frem på sin aller første landslagstrening.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo kaller det en ekstremkompetanse.

Når NRK spør hvor 19-åringen har størst forbedringspotensial, svarer Høgmo at han må spille på seg erfaring og få kamptrening på et høyt nivå.

Han mener også omstillingen defensivt og den fysiske styrken er en viktig del av utviklingen.

– Han er ekstremt bevisst på hva som skal til for å ta nye steg, sier Høgmo, som drar en parallell til Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli.

Samuelsen har imidlertid ikke hastverk med vekta, selv om det «stresser ham litt».

Men han er enig med Klaveness.

– Jeg vil ikke bli for tung, heller, smiler Samuelsen.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal