Hopp til innhold

Disse X-faktorene avgjør dronningduellen

Seieren på VM-tremila står «alltid» mellom Marit Bjørgen, Therese Johaug og Justyna Kowalczyk. Også i år finnes det flere grunner til at gullet kan gå til hver av dem.

Marit Bjørgen (foran), Justyna Kowalczyk (bak) og Therese Johaug

FARLIG TRIO: Marit Bjørgen, Therese Johaug og Justyna Kowalczyk har slåss om tremil-gullet de to siste verdensmesterskapene. Og de er alle blant favorittene på denne distansen lørdag.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Bjørgen, Johaug og Kowalczyk har vært på pallen på tremila de siste verdensmesterskapene. De største stjernene i langrennssirkuset. Og de er blant favorittene på dagens dronningdistanse i VM – sammen med svenske Charlotte Kalla.

Mange holder en knapp på Kalla på hjemmebane, men trioen har historien på sin side.

Her er tre grunner til at hver av dem kan ta gullet på den siste konkurransen i Falun:

Therese Johaug

Therese Johaug

I TOPPFORM: Therese Johaug har vist vanvittig form i klassisk denne sesongen. Heldigvis for Johaug går også tremila i klassisk.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

1) Mördarbacken

Therese Johaug liker knallharde løyper med lange, seige motbakker slik som i Falun. Hun har allerede vist enorme krefter i den beryktede Mördarbacken flere ganger i løpet av mesterskapet, og kommer trolig til å gjøre det igjen på tremila.

– Løypene i Falun er noe som taler for Johaug. De skal i utgangspunktet passe henne veldig bra, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

2) Superform

26-åringen har funnet toppformen, og det kan virke som om hun er vel så bra slag som Bjørgen og Kowalczyk.

Hun var suveren på 15-kilometeren med skibytte og gikk en strålende andre etappe for Norge på stafetten torsdag.

3) Toppresultater i klassisk

Tremila går denne gangen i klassisk, noe som passer som hånd i Johaugs skihanske.

– Therese har vist en fryktinngytende form på klassiske løp denne sesongen. Hun har blant annet utklasset konkurrentene i klassisk både i Kuusamo og Davos. Begge gangene vant hun med 42 sekunder, sier Bjørn.

Justyna Kowalczyk

LURING: Man skal aldri avskrive Justyna Kowalczyk. Hun er en luring som «alltid» gjør det bra på tremila.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Justyna Kowalczyk

1) Har siktet mot tremila

Den polske superstjernen har tidvis vært langt bak på resultatlistene og måtte blant annet bryte Tour de Ski på vei opp Monsterbakken tidligere i vinter.

Men Kowalczyk har sett seg ut tremila og har konsentrert seg om denne distansen i mange måneder nå.

– Hun har satset alt på denne distansen – litt som Johan Olsson har gjort til femmila, sier Torgeir Bjørn.

2) I VM-form

32-åringen har gått sine beste løp denne vinteren nettopp i Falun-VM med fjerdeplass på sprinten og bronse på lagsprinten. Formpilen peker altså oppover og kan nå nye høyder til tremila.

– Vi har snakket om at løypene passer Johaug godt, men de passer også meget godt til Kowalczyk. Hun kan også gå Mördarbacken, sier Bjørn.

3) Henger som Northug

Kowalczyk er en luring. Hun kan henge, henge og henge på teten – spesielt i en klassisk tremil – og ta konkurrentene på senga noen få hundre meter før mållinjen.

En taktikk en nordmann ved navn Petter Northug også har hatt stor suksess med.

Langrennsløper Marit Bjørgen.

REVANSJESUGEN: Marit Bjørgen er trolig revansjesugen etter å ha gått et par dårlige distanserenn.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Marit Bjørgen

1) Revansjelysten

Bjørgen fikk en pangåpning på mesterskapet med seier på sprinten, men det kladdet litt mer både på 10- og 15-kilometeren. Nå er trolig gull det eneste som er godt nok for 34-åringen.

– Hun er nok veldig revansjesugen etter et par dårlige distanserenn her i Falun, sier Bjørn.

2) Avslutningsegenskaper

Bjørgen er like god i sprint som i distanserenn og er en ener på oppløpet.

Møter Rognes-løperen Johaug, Kowalczyk eller Kalla på oppløpet, skal det mye til for at hun ikke går først over målstreken.

3) Rutinen

Verden har aldri sett en så god langrennsløper som Marit Bjørgen. 34-åringen har herjet i langrennssirkuset i en årrekke og har allerede vunnet verdenscupen og Tour de Ski. Hun har også en ekstremt bra historikk på tremila.

– Rutinen og erfaringen er noe som taler for Bjørgen. Hun er regjerende verdensmester på 30-kilometeren fra Val di Fiemme og har vunnet denne distansen mange ganger, sier Bjørn.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal