Hopp til innhold

Disse koblingene knytter Carlsen til spillbransjen

Flere i Magnus Carlsens selskap, Play Magnus, har koblinger til spillbransjen. Manager Espen Agdestein mener det ikke har noen sammenheng med Carlsens ønske om å lande den omstridte spillavtalen.

Norway Chess

Magnus Carlsen ønsker å betale for medlemmer som melder seg inn i hans nye sjakk-klubb. Deretter skal klubben stemme for den omstridte spillavtalen på kongressen 7. juli.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Tirsdag meldte NRK at Magnus Carlsen oppretter en egen sjakk-klubb. Målet er å verve 1000 medlemmer for så å stemme for bettingsamarbeidet mellom Norges Sjakkforbund og Kindred.

De 1000 første medlemmene skal få gratis medlemskap.

Mannen som kjøpte domenet til den nye sjakk-klubben er Magnus Barstad. Han er konsulent for Unibet, som igjen eies av Kindred.

– De har ikke noe med hverandre å gjøre annet enn at de er gode venner fra langt tilbake. Han har hjulpet Magnus teknisk med dette. Unibet eller Kindred har absolutt ingenting med dette å gjøre. Jeg skjønte det var et spørsmål om det. Men det faktiske forholdet er at dette ikke har noen ting med Unibet eller Kindred å gjøre, sier Carlsens manager, Espen Agdestein.

– Så det er Magnus som betaler for disse medlemmene?

– Ja, sånn jeg har forstått det, så er det det. Det er ingen andre sponsorer eller noe som skal dekke dette for han. Det han sier, det står han for selv. Det er ingen andre aktører involvert, sier Agdestein.

Barstad skriver på Twitter at han ikke er ansatt i Unibet, men at han tipser om fotball og basketball som konsulent.

Unibet har ingenting med Offerspill å gjøre, understreker Barstad.

– Jeg er med i Offerspill for min kompetanse på SoMe (sosiale medier) og entreprenørskap. Og fordi jeg er en venn av Magnus. Noe jeg har vært lenge før Unibet kom på banen, skriver Barstad.

Barstad har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.

Men det finnes flere rundt Carlsen som har en kobling til spillbransjen.

Eide spillselskaper

NRK har sett nærmere på nettverket rundt Magnus Carlsen.

Verdensmesteren eier 85 prosent av aksjene i selskapet Magnuschess. Pappa Henrik eier de resterende 15 prosentene. Dette selskapet eier videre 44 prosent av Play Magnus, som blant annet har en sjakk-app.

"Magnus plays the World" - Magnus Carlsen spiller sjakk i FN, mot 15 motståndare samtidigt, från olika delar av verden.

Magnus Carlsen tok med seg deler av teamet sitt i Play Magnus til FN for å spille mot 15 motstandere samtidig i 2018. Fra venstre: Magnus Carlsen, Arne Horvei, Espen Agdestein og Kate Murphy.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Nestleder i Play Magnus er, ifølge Brønnøysundregisteret, Hinojosa Enrique Ivan Richard Guzman. Han startet opp firmaet PokerStrategy, som ble solgt for 38 millioner euro til Playtech tilbake i 2013, ifølge GamingIntelligence.

Agdestein bekrefter at Guzman har solgt seg ut av PokerStrategy.

Et av styremedlemmene i Play Magnus er Kjetil Myrlid Aasen. Ifølge DN har han «fått pengene til å yngle» i spillselskapet Gaming Innovation Group (GIG) og tjent millioner på gambling.

I 2018 eide Aasen 26 prosent av aksjene i investeringsselskapet Bryggen Holding AS, som den gang satt på GIG-aksjer verdt over 540 millioner kroner.

Aasen opplyser til NRK at Bryggen Holding AS fortsatt innehar den samme eierandelen i Gaming Innovation Group, men anslår at verdien av aksjene er en femtedel av det de var i 2018.

Aasen har også eid deler av selskapet Scout AS.

– Jeg solgte mine aksjer i Scout AS i mai 2016, lenge før de ble til Scout Gaming Group og ble børsnotert. Jeg tapte for øvrig penger på investeringen, skriver Aasen i en SMS til NRK.

Aasen opplyser at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere overfor NRK.

I tillegg representerer en av Carlsens sponsorer, advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, Kindred og flere andre spillselskaper i et pågående søksmål mot den norske staten.

Arne Horvei er også ansatt av Play Magnus som sjef for PR og kommunikasjon. Han er leid inn av sjakkforbundet for å drive videre utøvende arbeid knyttet til sjakkongressens behandling av det mulige samarbeidet med Kindred.

– Ingen kobling

Carlsens manager bekrefter at disse menneskene har hatt en tilknytning til spillbransjen, men bedyrer at disse koblingene ikke har noen sammenheng med at Carlsen nå jobber for at avtalen mellom sjakkforbundet og Kindred blir realisert.

Sjakk-VM 2016.

Espen Agdestein har vært manager for Carlsen i mange år. Han mener Carlsen visste om koblingene til spillindustrien, men at det ikke har noe med dagens standpunkt å gjøre.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

– At Play Magnus har investorer som har vært involvert i industrien, det er ting som Magnus så vidt er klar over. Det har ingen kobling med de synspunktene han fremfører nå. Det er heller tilfeldigheter, mener Agdestein.

– Skjønner du at det ser rart ut?

– Ja, det gjør jeg. Jeg kan bare be om å bli trodd på at det absolutt ikke har noen sammenheng med det Magnus sier nå. Han har ikke diskutert dette med noen av dem, heller ikke med Simonsen Vogt Wiig som er sponsor og som har tatt saker for bedrifter i den industrien.

  • I en tidligere utgave av denne artikkelen skrev NRK at Kjetil Myrlid Aasen ifølge bizweb hadde eierandeler i Scout Gaming Group i 2017, men Aasen solgte seg ut av Scout AS i 2016 før selskapet ble børsnotert.

Siste nytt

  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB
  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal