Hopp til innhold

Dette glemmer revansjesugne Kowalczyk aldri

Langrennsløperen Justyna Kowalczyk viser storform på New Zealand før skisesongen starter for alvor. Hennes store mål: Revansj fra 10 kilometeren i Holmenkollen fra 2011.

Kowal1

Marit Bjørgen kunne juble etter seieren på 10 kilometeren i VM 2011. På bakken lå en knust Kowalczyk. I OL er revansj på distansen hovedmålet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hun er en skremmende dame. Vi har aldri tapt mot en kvinne før, sier de kanadiske langrennsløperne Eric Carleton og Robin McKeever ifølge polsk presse etter å ha blitt slått av Kowalczyk i New Zealand.

Kowal1

Justyna Kowalczyk er i form på New Zealand og har trent i snø i tre uker.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / Ap

Justyna Kowalczyk (30) er trolig de norske langrennsjentenes største utfordrer i OL i Sotsji som starter i feburar neste år.

Nå viser hun kjempeform på treningsleir på New Zealand.

Den polske jenta har vært på New Zealand i over tre uker. Der trener og konkurrerer hun på snø. Nylig slo hun 18 menn i et skimaraton der Kowalczyk ble nummer to - bare slått av sin treningspartner Maciej Kreczmer som er ansatt i laget til den polske stjernen. Kreczmers oppgave var å trekke Kowalczyk gjennom de 42 kilometerne.

Kowalczyks tid var 1.45.48.

Bittert nederlag

Kowalczyks store mål i OL er gull på 10 kilometer klassisk. I VM i Holmenkollen for to år siden ble Kowalczyk slått av Marit Bjørgen med fire sekunder. Da omtalte hun nederlaget som «den verste dagen i hennes karriere».

Nå vil hun ha revansj.

– Jeg fikk vite at løypa i Sotsji plutselig ble forandret. Den var opprinnelig relativt flat og svingete. I den nye løypa blir kondisen avgjørende og den passer meg veldig bra, sier polakken.

«Prøve-OL»

Mens Marit Bjørgen, Therese Johaug og de andre norske langrennsjentene har valgt å trene på rulleski i Italia, foretrekker Kowalczyk å forberede seg til OL-sesongen med snø under skiene.

Treningsstedet på New Zealand ligger på 1500 meters høyde og Kowalczyk har trent der de tre siste årene. Nå er høydeoppholdet et slags «prøve-OL» før Sotsji.

– Motstanden her er ikke den sterkeste, men det viktigste er å konkurrere på snø og i samme høyde (som Sotsji). Jeg tenker ikke på å vinne, men å finpusse teknikken i forskjellig vær og underlag. Nå etter tusen kilometer på snø har jeg fått mange svar før Sotsji-OL, skriver Kowalczyk på sin blogg.

– I tillegg får jeg testet kroppen i løyper som nesten er lik OL-løypene. Spesielt 10 kilometeren. Her har jeg testet når jeg skal gå for fullt og hva jeg legger opp løpet før OL, skriver Kowalczyk.

– Stønner som ei kjerring

Journalister fra den polske avisen Gazeta har beskrevet Kowalczyk som et damplokomotiv i sesongoppkjøringen.

Titler som «Hun går som et damplokomotiv» og «Hun løper til hun mister pusten», har prydet den polske pressen.

– Hun gir alt og stønner som ei gammel kjerring. Hun gir aldri opp, sier treneren Aleksander Wierielielny.

Kowalczyk påpeker at mange av konkurrentene hennes trener annerledes enn hun gjør.

– Sjansen for å få karrierens beste resultater kommer gjennom hard trening på snø, mens mine konkurrenter trener på rulleski (Norge), på isbreen i Alaska (USA) eller i skitunneler (Sverige). Hver detalj er viktig for meg og derfor tror jeg dette er riktig, sier Kowalczyk.

Før hun dro til New Zealand trente polakken i Estland der hun satte personlig rekord på en kondistest. Hun slo sin gamle rekord med 16 sekunder. Testen består av et motbakkeløp i tre kilometer.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal