Hopp til innhold

Tre dømt til fengsel i kampfiksingssaken – anket på stedet

OSLO TINGRETT (NRK): Tre av de fem spillerne fra Follo og Asker ble dømt til fengsel, mens de to resterende spillerne ble frifunnet.

Dommer Anniken Nygaard Ottesen

Dommer Anniken Nygaard Ottesen leste opp dommen i Oslo tingrett onsdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

To av spillerne ble dømt til fengsel i åtte måneder, mens en ble dømt til fengsel i seks måneder for simpel korrupsjon og grovt bedrageri.

Alle de tre spillerne anket dommen på stedet.

I dommen ble det lagt vekt på at det ikke er bevist at spillerne har spilt dårlig for å bidra til at lagene deres skulle tape. Allikevel mente dommeren at det ikke hadde noen juridisk betydning for skyldspørsmålet.

– Min klient er ikke dømt for å ha fikset en kamp, men han er dømt for å ha vært tilstede på et møte i Sverige der retten mener det ble lagt fram et tilbud som ble akseptert, sa forsvareren til en av de dømte, Morten Furuholmen, og forklarer hvorfor de valgte å anke.

– Vi bestrider at det har vært fremmet noe slikt tilbud, i alle fall at det er blitt akseptert, og at man har mottatt penger i henhold til noe slikt tilbud, sa han.

To ble frifunnet

De to andre spillerne ble frifunnet, da retten ikke finner det bevist at de har bidratt til kampfiksing.

– Det er i tråd med det vi har ment hele tiden, så dette mener vi er en riktig dom, sa forsvareren til en av de frikjente, Pål Eriksrud.

Det er to spillere fra Follo og en fra Asker som ble dømt til fengsel. Ingen av spillerne representerer lenger de omtalte klubbene.

Forsvarer Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen forsvarte en av de tiltalte.

Foto: Sveinb Olsson / NRK

Dommen ble lest opp av dommer Anniken Nygaard Ottesen i Oslo tingrett onsdag.

Dommeren fortalte da hun begrunnet dommen at det mye omtalte lydbåndet er blitt vurdert som et svært sentralt element i saken.

Den dømte tidligere Asker-spilleren sitter med hodet dypt senket og snakker med sin forsvarer.

En av de tiltalte kom forsinket inn i retten sammen med en kvinne. Når vedkommende frifinnes, går det et lettelsens sukk hos henne på tilhørerbenken.

Lang prosess

Kampfiksingssaken begynte å rulle sommeren 2012, og endte med at det satt fem spillere tiltalt for grov korrupsjon samt grovt bedrageri i Oslo tingrett i mars 2015.

De fem var spillere fra fotballklubbene Asker og Follo.

Aktoratet ønsket to og et halvt års fengsel for to av spillerne, og to år for de andre tre. Forsvarerne på sin side mente at de tiltalte måtte frifinnes.

Det er også to gamblere tiltalt i saken, en svensk og en norsk. Den svenske gambleren er ansett som bakmannen. Aktoratet mente at han burde straffes med fem års fengsel, mens den norske gambleren burde få tre års fengsel.

Den svenske gambleren ble dømt til fengsel i halvannet år, siden retten fant det bevist at han hadde kommet med tilbud om belønning for å fikse kampene. Gambleren anket på stedet.

Saken ble behandlet i over tre uker i Oslo tingrett i mars, med blant andre generalsekretær i Fotballforbundet, Kjetil Siem på vitnebenken.

Saken oppdateres

P3nyheter har laget denne forklaringen på kampfiksingsaken. Se videoen her.

VIDEO: Se video om kampfiksingssaken her. Reporter: Ole Marius Trøen, grafikk Tuva Tagseth.

Siste nytt

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal