Hopp til innhold

Ndure vurderte å legge opp på grunn av all dopingen i friidretten

BISLETT STADION (NRK.no.): Norges VM-håp Jaysuma Ndure har i mange år vært så frustrert over doping i friidretten at han har vært nær ved å gi seg. Han mener dopingtatte utøvere bør bli satt i fengsel.

Sommer OL i London 2012

Jaysuma Ndure har vist tegn til storform før friidretts-VM i Moskva om få dager, men synes det er trist at idretten hans er preget av svært mange dopingavsløringer den siste tiden.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Asafa Powell og Jaysuma Saidy Ndure

Ndure har konkurrert mot dopingtatte Tyson Gay og Asafa Powell en rekke ganger. Her løper han ved siden av sistnevnte under et Diamond League-stevne på Bislett stadion for tre år siden.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Gay

Tyson Gay satset knallhardt mot friidretts-VM, men etter at han testet positivt for et ulovlig stoff trakk han seg umiddelbart fra konkurransene.

Foto: ALAIN GROSCLAUDE / Afp
– Det har vært for mye doping. Det er bare folk som sitter hjemme som ikke ser det. Det er sånn i mange idretter, sier Jaysuma Ndure da NRK.no spør hva han tenker om at flere friidrettsutøvere er tatt for doping den siste tiden.

Mandag gjennomførte «Jays» den siste testøkten før friidrett-VM i Moskva, som starter om en knapp uke. Han skal løpe både 100- og 200-meter, og fikk gode resultater under økten på Bislett Stadion.

Vurderte å gi seg

Det er imidlertid ingen selvfølge at 29-åringen deltar i verdensmesterskapet. I løpet av karrieren har Ndure flere ganger uttalt at han har vurdert å legge opp, og ofte begrunnet det med skader og dårlige resultater.

Overfor NRK innrømmer han nå at en av hovedgrunnene egentlig var frustrasjon over doping i idretten.

– Hvis jeg skal være helt ærlig... De siste årene har jeg ikke hatt så lyst til å løpe fordi det har vært så mye tull i idretten. Men nå som de har begynt å rydde opp har jeg fått tilbake den gode følelsen for å løpe, sier han, og utdyper:

– Det er jo ikke riktig. De fleste av oss doper oss ikke og trener hardt. Hvorfor skal noen da få lov til å ta en kjappere vei?

Konkurrentene tatt for doping

De siste månedene har den ene dopingavsløringen nærmest avløst den andre. En rekke friidrettsutøvere er blitt tatt for bruk av ulovlige dopingmidler, fra flere nasjoner - deriblant et tosifret antall fra Jamaica.

Mandag ble det kjent at Tyrkias friidrettsforbund skal utestenge 31 dopingtatte utøvere.

Den største bomben smalt imidlertid i midten av juli.

Da ble det klart sprinterne og de tidligere Ndure-konkurrentene Asafa Powell og Tyson Gay hadde testet positivt på ulovlige stoffer. Begge benekter at de har fått i seg stoffene med vilje.

«Jays» har møtt både Powell og Gay i konkurranse en rekke ganger, og de var opprinnelig blant de store medaljekandidatene i VM.

– Det var veldig dårlig for idretten. Men så lenge antidopingen og WADA tar de som jukser, er jeg fornøyd, sier Ndure.

– Burde bli satt i fengsel

Sprinteren blir tydelig engasjert når han snakker om dopingproblematikken, som han tidligere ikke har uttalt seg så mye om.

Han har tenkt mye på temaet den siste tiden og gjort seg opp klare meninger.

– Jeg mener de som jukser burde behandles som kriminelle og bli satt i fengsel. Det de gjør er som tyveri, det er juks. Man er for snille med dem. De blir stengt ute i to eller fire år, og så kommer de tilbake og gjør det samme, sier han.

Ndure roser det norske antidopingarbeidet, men er redd friidretten generelt har fått seg en alvorlig ripe i lakken.

– De som jukser har løyet til alle barna som sitter hjemme og ser på, de som har dem som forbilder og ser opp til dem, sier «Jays» og rister på hodet.

Føler seg bedre enn på lenge

Ndure har vært opprørt over de mange dopingavsløringene, men sier han er glad juksemakerne er borte fra konkurransene og får sin straff.

Nå ser han frem til å løpe i VM, og forteller at han har en sjelden god følelse før mesterskapet. For en uke siden løp han inn til tiden 9, 95 på 100 meter, men medvinden var for sterk til at det kunne telle som norsk rekord.

– Jeg føler meg bra, faktisk har jeg ikke følt meg bedre siden 2005. Vi har funnet den der gode følelsen vi alltid leter etter. Og det er fortsatt litt mer tid igjen før VM, sier Ndure.

Tidligere har han ofte slitt med skader, men i år har han holdt seg helt frisk og er spent på å se hva det kan føre til i Moskva.

– Når det ikke er noen skader, er det bare å løpe fort, sier han og gliser lurt.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Palestina får taletid på Fifa-kongressen – ber om at Israel utestenges

    Palestinas fotballforbund mener at Israel diskriminerer palestinere og ber på det grunnlaget om at Fifa suspenderer eller utestenger Israels fotballforbund.

    Det kommer fram i et forslag Palestinas fotballforbund (PFA) vil legge fram for Fifa-kongressen i Bangkok 17. mai.

    Torsdag får NTB bekreftet fra Fifa at Palestinas fotballforbund får taletid på kongressen, der man også skal diskutere innkomne forslag fra de nasjonale forbundene.

    Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

    Videre oppfordres Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) når det gjelder den påståtte diskrimineringen og rasismen, samt at man fortsatt inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

    PFA ber Fifa om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe», og de sier at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

    Israels krig i Gaza har pågått siden 7. oktober.

    Gianni Infantino
    Foto: Torstein Bøe / NTB
  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

    Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

    Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

    De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

    Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

    De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

    Daniele De Rossi
    Foto: AP
  • Juventus dømt til å betale gigantbeløp til Ronaldo

    Juventus må betale Cristiano Ronaldo 9,7 millioner euro i ubetalt lønn fra 2020/2021-sesongen. Det tilsvarer 114 millioner norske kroner.

    Det kom fram da dommen ble opplest i en italiensk rettssal onsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ronaldo, som spilte for Juventus fra 2018 til 2021, vant dermed fram med sin anke i saken som har vart i flere år.

    Han fikk imidlertid ikke fullt så mye som han ba om. Portugiseren krevde nesten det dobbelte.

    Sommeren 2021 gjorde Ronaldo overgang fra Juventus til Manchester United. Etter et mislykket opphold i England flyttet han videre til Al-Nassr i Saudi-Arabia.

    Juventus har nektet å kommentere saken, men har informert AFP om at klubben snart vil komme med en uttalelse.

    Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes var Ronaldo den idrettsutøveren med høyest inntekt i 2023. Lønnen hans var da estimert til 136 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av én milliard norske kroner.

    Juventus, som er børsnotert, ble notert med et tap på 1,5 milliarder kroner i regnskapet for 2022/2023.

    (©NTB)

    Ronaldo
    Foto: - / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal