Hopp til innhold

Derfor er Thoresen tidenes beste norske fotballspiller

Arne Scheie og Knut Nesbø var aldri i tvil: Hallvar Thoresens (55) dominans i europeisk toppsjikt gjør ham til tidenes beste norske fotballspiller.

Thoresen

Her er Hallvar Thoresen (t.v.) under EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria i 1983. Nå har Thoresen blitt kåret til tidenes beste norske fotballspiller av Knut Nesbø (innfelt, øverst) og Arne Scheie.

Foto: Nedrås, Knut / NTB scanpix, NRK

  • Hva synes du om kåringen? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Jeg har vært i Nederland og sett hvordan han blir tatt imot 25 år senere, som en legende og en superstjerne. Dette er et land som har produsert noen av verdens beste fotballspillere i 50 år, sier NRKs fotballekspert Knut Nesbø.

Thoresen

Her blir Hallvar Thoresen presentert som Norges nye U21-landslagstrener i 2003.

Foto: Nejad, Arash A.

Sammen med Arne Scheie har Nesbø presentert sin liste over de 24 beste norske fotballspillerne i NRKs julekalender.

Frem mot julaften måtte spillere som Rune Bratseth, Tom Lund og Erik «Myggen» Mykland se seg slått av Hallvar Thoresen.

Stort engasjement

Men det har ikke skjedd ubemerket: Både i kalenderens kommentarfelt og på sosiale medier har det vært sterke reaksjoner mot kåringen.

Bergensavisen gjorde også et poeng av at Roald «Kniksen» Jensen kun ble nummer 16.

– Jeg tror veldig mange som har ment mye om norske fotballspillere, har hatt en tendens til å romantisere kvaliteten på folk som spilte på 60- og 70-tallet. Derfor reagerer man på at spillere som Roald «Kniksen» Jensen, Harald «Dutte» Berg, Odd Iversen og Tom Lund ikke er på topp eller alle blant ti beste. I sport er det en sterk tendens til at alt var relativt mye bedre før, sier Nesbø.

Scheie og Nesbø forklarer at de har lagt vekt på hvilken dominans Thoresen hadde i ett av verdens beste fotballand.

– Han var 18 år da han kom til et land som på det tidspunktet var midt mellom to VM-finaler (1974 og 1978), og Twente hadde tapt europacupfinalen det samme året. Nederland var blant landene som produserte de beste spillerne, og her ble ikke Thoresen bare etablert, han ble så god at alle toppklubber ville ha ham, sier Nesbø.

Etter å ha vært Twentes toppscorer to sesonger på rad, dro Thoresen til storklubben PSV Eindhoven i 1981.

Hallvar Thoresen

Hallvar Thoresen stortrivdes i PSV-drakten. Her fra august 1985, sesongen da Thoresen tok sitt første seriegull og scoret 20 mål.

Foto: Due, Hans / SCANPIX

– Her vant han alt: Både serien, cupen og til slutt serievinnercupen selv om han var en del skadet. Han ble toppscorer fire år på rad, og kaptein på et lag bestående av verdensstjerner som Ruud Gullit, Ronald Koeman og Frank Arnesen. Ikke nok med det: Han er fortsatt tidenes mestscorende utlending i Nederland med 152 mål.

– At han var den store stjernen i nederlandsk fotball i den perioden, taler sitt tydelige språk. Han var en fantastisk fotballspiller, sier Arne Scheie.

– Forvandlet landslaget

Nesbø trekker også frem Thoresens prestasjoner på landslaget. En revolusjonerende innsats, ifølge fotballeksperten.

– Det han gjorde da han kom på landslaget i 1977, ga mange av spillerne et nytt syn på fotball. Han fikk dem til å tro at de kunne slå de beste. Hallvar var en hærfører, og fikk gutta til å forandre mentalitet. En profesjonalitet på og utenfor på banen som ingen hadde sett før, sier Nesbø, og trekker frem høydepunktene:

– Han hadde fantastiske kamper mot både England, Jugoslavia, Danmark og Sverige. Han var med å slå Italia på bortebane i 1985 da de var regjerende verdensmestere. Han slo Argentina med Maradona like før de vant VM i 1986.

– «Skjult» merittliste

Nesbø synes det var vanskeligst å skille spillerne som dominerte på ulike tider, og vurdere hvor mye de faktisk betød for klubben de var i.

Han trekker frem Ole Gunnar Solskjær (tredjeplass) som eksempel.

– Han vil bli stående som en av pilarene i norsk fotball. Så kan man si, hvor vanskelig var det for Solskjær å vinne trofeene han vant? Det var ikke lenge han var fast, men han var i Manchester United i mange år og scoret flust av avgjørende mål, og derfor må han være unik, sier Nesbø.

Han tror Thoresens merittliste er mer «skjult» på grunn av nordmenns lange tradisjoner med engelsk fotball.

– Jeg tror vi er flinkere i dag til å se hva som skjer utenfor engelske ligaer enn vi var tidligere.

  • Er du enig eller uenig med Scheie og Nesbø? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!
Sportens Julekalender: Hallvar Thoresen

VIDEO: Se noen av høydepunktene fra Hallvar Thoresens karriere.

Siste nytt

  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet har siktet Newcastles Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal