Hopp til innhold

Derfor er spilleforholdene så viktig for Carlsen

Magnus Carlsen sjekker alt fra stolene til brikkene før VM, men er ikke en eksentrisk Bobby Fischer-type av den grunn. I OL i Tromsø fikk han føle på kroppen hvordan spilleforholdene kan ødelegge for sjakken.

Magnus Carlsen

Carlsens mislykkede sjakk-OL viser hvor viktig forholdene er i sjakk, mener Garry Kasparov. Her er Carlsen midtpunktet rett før et av partiene han tapte.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det viktigste er at brikkene og brettet er bra, og å finne en stol som passer meg godt, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

– Det viktigste jeg ser etter: Om jeg kan se brettet godt, skriver Vishy Anand på Twitter.

Det er det mest sentrale som skjer for Magnus Carlsen og Vishy Anand både i dag og i morgen. Sjekke temperaturer. Pirke på skillevegger. Prøvesitte stoler. Teste brikker og brett. Beregne antall meter til toalettet.

Hvorfor i all verden er sjakkspillerne så ekstremt opptatt av de bittesmå detaljene rundt partiene? Er de bare særinger alle sammen?

Det er neppe så enkelt.

Laster Twitter-innhold

OL i Tromsø og hvordan spilleforhold kan komme i veien

– OL var gøy i starten. Men det blir ikke spesielt gøy når man gjør det dårlig, sier Magnus Carlsen.

I et møte med NRK.no i forkant av VM forklarer verdensmesteren åpenhjertig om hvorfor OL i Tromsø ble en skuffelse.

Carlsen tapte to partier mot betydelig svakere spillere og leverte sin dårligste turnering på fire år.

Årsaken? At forholdene var det han karakteriserer som «amatørmessige».

23-åringen mener ikke nødvendigvis at arrangøren gjorde så mye feil, men sikter til hvordan OL er et så stort arrangement at det lett blir kaotisk.

For det første kjempet 2000 mennesker om det samme oksygenet. I tillegg stimlet flere titalls tilskuere, kjendiser, spillere og journalister seg rundt brettet til Carlsen før hvert parti.

Lagkameratene innrømmet tidlig at de ble påvirket av oppstyret. Nå innrømmer også Carlsen at forholdene var én av årsakene til at han leverte under pari.

– Kasparov sa til meg allerede for mange år siden at jeg ikke burde spille turneringer under amatørforhold, for da spiller man amatørsjakk. Det var det som skjedde i Tromsø, sier Magnus Carlsen.

Se video: Slik er forholdene i Sotsji før VM-kampen

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Selv ørsmå detaljer i spilleforholdene kan avgjøre om Magnus Carlsen spiller bra eller dårlig. Han legger ikke skjul på at nettopp forholdene ødela for ham under Tromsø-OL. Nå gjør han det han kan for å sikre at alt blir perfekt i Sotsji.

Se video: Slik er forholdene i Sotsji før VM-kampen.

Botvinnik, Fischer, Kasparov... og Carlsen

Garry Kasparov

Garry Kasparov i spillelokalet i Tromsø.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Den russiske stormesteren Garry Kasparov husker godt at han rådet en yngre Magnus Carlsen til å unngå uproffe turneringer hvis han ønsket å spille toppsjakk.

Han viser til en imponerende liste stormestere som har vært av samme oppfatning.

– Jeg lærte det fra Botvinnik, og man kunne se det på Bobby Fischer også. Når man vil ha en verdensmester til å spille sin beste sjakk, må man legge en del forhold til rette, sier Kasparov til NRK.no.

Kasparov var i Tromsø under sjakk-OL, og den gamle verdensmesteren gikk rundt i spillelokalet under flere av partiene til Carlsen. Han skjønner godt at Carlsen ikke leverte maks.

– Naturlig nok er ikke sjakkolympiaden et sted hvor du kan forvente den beste prestasjonen fra en verdensmester. Det er mer som en enorm festival, med hundrevis av spillere i et åpent rom. Tusenvis av mennesker kommer bort til deg for å kommunisere, spille sjakk, ta på deg og be om autografer.

– Å forvente at han skulle spille på sitt beste... Jeg mener, kom igjen! Ingen ber de beste pianospillerne i verden om å spille et mesterverk på en tilfeldig klubb med et gammelt instrument, sier den legendariske sjakkspilleren.

Vil ha alt perfekt i Sotsji

En flue

Det erketypiske irritasjonsmomentet: En flue. Denne måtte fjernes fra spillelokalet i Chennai dagen før VM i fjor.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Nettopp derfor handler den siste uka før VM om å fjerne hvert eneste, lille irritasjonsmoment.

For ordens skyld: Det er ingen som tror at spilleforholdene under VM i Sotsji blir i nærheten like kaotiske som OL i Tromsø. Men OL-nedturen viser hvorfor Carlsen ønsker at alt skal være på plass i VM.

Det handler ikke om at han er en eksentrisk Bobby Fischer-type, men at ting som temperatur, bråk eller en dårlig stol kan ha reell innvirkning på resultatet i sjakk.

– Det er utrolig viktig at alt er på stell, sier Carlsen-manager Espen Agdestein.

– Det er viktig at det ikke er noen unødvendige overraskelser eller forstyrrelser. Det er viktig med en god stol når man skal sitte der i så mange timer. Lyset er viktig. Det er fint med et greit sted å hvile, kort vei til toalettet og at man har alt man skal ha i et kjøleskap. Det er også viktig at det er litt skille mellom publikum og spillerne så man ikke blir forstyrret, sier Espen Agdestein.

Foruroligende uferdig?

Onsdag var Carlsen-leiren på første inspeksjon i spillelokalet, men arrangøren hadde kommet så kort med forberedelsene at det egentlig ikke var noen vits å inspisere - bare tre dager før VM starter.

Dermed vet han fortsatt lite om detaljene som er så viktige for ham. Det samme gjelder Viswanathan Anand.

Laster Twitter-innhold

Carlsen forsvant rett på hotellrommet uten å snakke med pressen, mens manager Agdestein stod igjen og forsøkte å avdramatisere situasjonen.

– Er du bekymret?

– Ikke veldig. Det er noen småting som de må tenke litt på, men det ser nokså greit ut, sier Agdestein.

– Hadde du forventet at de hadde kommet lenger?

– Både ja og nei. Det var sånn i India også, at det var uferdig dagen før. Men vi får stole på at de får det til. De har lovet at alt skal være ferdig til i morgen klokken fem. Da skal vi se nøyere på det, sier han til NRK.no.

Bedre forhold utendørs

Manageren forteller at Carlsen-leiren blant annet vil forhøre seg om noen detaljer rundt temperatur og lys.

I tillegg er det enkelte spørsmålstegn knyttet til skillet mellom spillerne og publikum. I år er det ikke lagt opp til noen lydtett glassvegg.

Men det viktigste: stolen.

– I dag var det litt lite utvalg med stoler. De lovet å hente inn litt flere i morgen, da tar Magnus et valg, sier Agdestein.

Onsdag var det sol langs kysten av Svartehavet og varmt nok til at Carlsen kunne spille basket i to timer utenfor hotellet. På torsdag får verdensmesteren vite om det blir like gode forhold på innsiden av spillelokalet som på utsiden.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen på basketbanen et steinkast fra Svartehavet i Sotsji.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
  • Lyon til CL-semifinale uten Hegerberg

    Tittelgrossisten Lyon er klar for mesterligaens semifinale etter å ha slått Benfica 4-1 hjemme og 6-2 sammenlagt. Det skjedde uten Ada Hegerberg.

    – Ada er ikke klar til kampen. Vi tar det dag for dag, sa Lyon-trener Sonia Bompastor før kampen på spørsmål om Hegerbergs skade.

    Forrige kamp for Hegerberg var cupsemifinalen mot Fleury 9. mars, da hun måtte ut før halvspilt første omgang. Lyon tapte den kampen etter straffesparkkonkurranse.

    Delphine Cascarino, som nylig var tilbake etter en korsbåndskade, tok ansvar i Hegerbergs fravær og scoret hjemmelagets to første mål. Kadidiatou Diani økte ledelsen to ganger på overtid. Marie Alidou scoret Benficas ene mål.

    Lyon har vunnet mesterligaen åtte ganger, hvorav seks siden Hegerberg kom til klubben i 2014. Hun har scoret 63 mesterligamål, flere enn noen annen kvinne. (NTB)

    Lyon
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal