Hopp til innhold

Derfor er Simeone verdens beste trener

KOMMENTAR: De siste tre årene har Atlético Madrid utfordret Europas stormakter til tross for sviende salg og store utskiftninger. Derfor bør Diego Simeone kalles verdens beste trener.

Diego Simeone 2

SJEF: Diego Simeone under treningen på San Siro i går.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

I Milano i kveld vil Atlético Madrid spille sin andre mesterligafinale på tre år. I samme periode har de tatt en sensasjonell La Liga-tittel og vært fire poeng unna å gjenta bragden.

Det skal knapt være mulig.

Men under Diego Simeone har det ekstraordinære for lengst blitt ordinært.

Kontekst er viktig når man skal verdsette Simeones bragder. Øverst i Europas fotballhierarki troner superklubbene Barcelona, Bayern München og Real Madrid, som til sammen har nådd 15 av 18 semifinaler i de siste seks årene.

Deretter kommer Paris Saint-Germain og Juventus, som begge har vunnet ligaen fire år på rad. Så har man de engelske lagene, med sine enorme ressurser.

Og så, et nivå nedenfor, kommer Atlético. De handler ikke fra øverste hylle og må slåss for å beholde sine stjerner.

Strengt tatt skal de ikke ha noe i en slik finale å gjøre.

Tjener mindre enn Tottenham

Det at de likevel er her – igjen – er et resultat av en arbeidsmoral og en vinnervilje som har kompensert for de finansielle forskjellene mellom de europeiske klubbene. I La Liga har Barça og Real Madrid budsjetter som er omtrent tre ganger så store som Atléticos.

Ifølge Deloitte lå Atlético på 15. plass i Europa med hensyn til inntekter i 2014/15, med 187,1 millioner euro. De havnet bak Tottenham, Liverpool og Schalke.

Summen var kun 49,9 millioner euro mer enn Leicesters.

Med slike forutsetninger skulle det knapt være mulig å utkonkurrere Barça og Real Madrid over 38 kamper. Før 2014 hadde ingen andre lag vunnet La Liga siden Valencia i 2004, og da var det økonomiske landskapet jevnere.

Året før hadde Atlético vunnet cupen og havnet på tredjeplass, 24 poeng unna toppen. Og dét var en god sesong. Det var der de hørte hjemme.

Tittelen i 2014 ble derfor rangert blant de største overraskelsene i spansk fotballhistorie.

To unormale år

Dette var stort nok i seg selv. Samme år utmanøvrerte også Simeone lag som AC Milan, Barça og Chelsea for å nå mesterligafinalen, hvor Atlético var sekunder unna å løfte tittelen.

Det virket som den eneste sjansen de ville få på lenge. To år senere er de her på nytt.

Denne jevnheten er enormt imponerende. Simeone har ikke bare overprestert i én sesong; han har løftet laget opp på et permanent elitenivå, med en spillergruppe som ikke har hatt en eneste representant blant de 23 nominerte til Gullballen de siste to årene.

Sesongen i fjor var riktignok mer «normal», da Atlético havnet langt bak teten og røk ut i kvartfinalen.

Men i år har de havnet tre poeng bak serievinnerne samt slått ut Barça og Bayern fra mesterligaen. Spesielt hjemmekampene mot de to lagene var blant de beste defensive prestasjonene i europeisk fotball de siste årene.

Har mistet stjerner

Arda Turan

DRO: Arda Turan forlot Diego Simeone og Atlético.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Har noen annen topptrener overprestert i samme grad over samme periode? Pep Guardiola har tre ligatitler og to cuper på tre år med Bayern, mens Luis Enrique har ført Barca til en trippel og en dobbel, samt ledet Celta Vigo til en sterk niendeplass.

Det er sterkt, og kun Atlético har stoppet duoen fra å ta trippelen i år. Utenom det kunne Luis Enrique knapt ha gjort det bedre.

Samtidig forventer man troféer av trenere som kan håndplukke de beste spillerne. Ikke bare har Simeone hatt mindre penger; han har mistet flere stjerner. Nøkkelspillere som Filipe Luís og Diego Costa dro til Chelsea i 2014.

I fjor sommer stakk lagets mest kreative midtbanespiller, Arda Turan, til Barça.

Nye spillere, samme stil

Og likevel har argentineren gjenoppbygget laget med lure kjøp som Jan Oblak, Antoine Griezmann og Augusto Fernández. Utskiftningene i stallen har vært enorme de siste tre årene.

Faktisk har dagens Atlético kun seks av spillerne fra finaletroppen i 2014.

Det er ingen tilfeldighet at tre av disse er forsvarere – Diego Godín, Juanfran, Filipe Luís – og at de tre andre er arbeidshester som Tiago, Gabi og Koke. Angripere har kommet og gått, men gladiatorene som symboliserer lagets oppofrende mentalitet har blitt værende.

Disse har ivaretatt kulturen som rår under Simeone og hjulpet nykommere med å tilpasse seg det kompakte og direkte 4-4-2-systemet.

– Real Madrid har ikke forandret seg stort siden 2014. Vi har forandret oss mer, men vi har den samme strukturen, sa Simeone i går.

Best som kollektiv

Dette gjenspeiler det faktum at det er Simeone som er drivkraften bak hele prosjektet. Det er han som er inspirasjonen, motivatoren og arkitekten; det er han som løfter spillerne til nye høyder.

Flere kan vinne med Bayern og Barça. Fjerner du Simeone, faller Atlético sammen.

En del av hemmeligheten bak stabiliteten er den taktiske formelen. Simeone har drillet inn et system hvor rollene er så veldefinerte at flere spillere kan bekle dem. Da Atlético møtte Real Madrid i cupen forrige sesong, manglet de tre av førstevalgene i forsvarsfireren.

Likevel merket man knapt forskjellen. Atlético vant 2-0.

Mot Bayern i semifinalen i år manglet de Godín, lagets beste midtstopper. Null problem: Stefan Savić gitt rett inn på laget og temte Robert Lewandowski; Atlético vant 1-0.

Nylig sa Godín at Atlético er verdens beste mannskap «som lag». Han hadde rett: Ingen er så mye bedre kollektivt enn det de individuelle ferdighetene tilsier.

Og det er kanskje det største komplimentet du kan gi en trener.

«Cholismo»

Man skal heller ikke undervurdere mentaliteten Simeone gjennomsyrer laget med. El Cholo var en aggressiv ballvinner som ga blaffen i stilkarakterer så lenge han vant, og konseptet om at alle lag gjenspeiler trenerens mentalitet er så definitivt sant for Atlético.

De kjemper og slåss til siste slutt. De vil vinne for enhver pris. De er akkurat som Simeone selv.

Spain Soccer Copa del Rey Final Diego Simeone

POPULÆR: Diego Simeone kastet i lufta av spillerne etter cupgull i 2013.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Denne robuste kombinasjonen av rå vinnervilje og direkte spill har fått et egen navn basert på Simeones kallenavn, som om det skulle vært en slags filosofi: Cholismo. Denne uken ble Godín spurt om å definere uttrykket.

– En gruppe spillere som følger treneren til døden, som har tro på det gjør og som forbereder seg nøye for å slåss mot store lag, svarte stopperen.

En ny krig vil finne sted i Milano i kveld. Atlético har aldri vunnet mesterligaen, men et tap vil uansett ikke redusere verdien av Simeones arbeid de siste tre årene. Andre trenere har vunnet mer, men ingen har fått så mye ut av så lite som El Cholo.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal