Hopp til innhold

Derfor bør United finne noen andre enn Mourinho

KOMMENTAR: En eventuell ansettelse av José Mourinho vil nok forbedre Manchester Uniteds resultater. Ønsker de kontinuitet, bør de imidlertid lete andre steder.

Mourinho

FEIL MANN? José Mourinho hvisker i øret til United-legende og assistenttrener Ryan Giggs under et tidligere møte.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Skulle Manchester United gi trenerjobben til José Mourinho, vil det representere en kjapp og midlertidig løsning på et større problem.

Drømmen er at portugiseren skal regjere på Old Trafford i lang tid. Historikken tyder på noe annet.

Langvarig flørt

Nyhetsbildet de siste dagene har handlet om at Mourinho er arbeidsledig og at Louis van Gaal er under press. Denne sagaen går imidlertid tilbake til 2013, da Sir Alex Ferguson ga seg sammen med daglig leder David Gill. De to hadde jobbet sammen siden 2003, og utgjorde en betydelig del av Uniteds sportslige kompetanse.

Det at begge forsvant over natten var et stort og dramatisk tap for klubben.

Den sommeren etterlot paret en tradisjonell manager-modell hvor Ferguson hadde bestemt det meste. Et alternativ videre var å bygge en mer moderne struktur hvor treneren hadde mindre ansvar; hvor flere faste nøkkelfigurer bak sceneteppet tilførte stabilitet mens trenerne kom og gikk. Det er lignende strukturer som har gjort Southampton og Swansea så stabile.

En annen mulighet for United var å finne en ny Ferguson. Lykke til med det.

Louis van Gaal

UNDER PRESS: Louis van Gaal har så langt ikke løst problemene på Old Trafford. Nå spekuleres det i at han er på vei ut.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

2013-2015: Ed gjør alt

Ser man tilbake på perioden siden 2013, kan det virke som om United ikke har valgt noen av delene. David Moyes og van Gaal har fått manager-rollen uten å innfri. Høyere oppe har Ed Woodward blitt administrerende visepresident, uten å ha Gills erfaring.

Det er Woodward og van Gaal som i stor grad styrer showet. Og det har ikke gått bra.

For det holder ikke at Woodward sikrer lukrative kommersielle avtaler. Det sportslige lider. På overgangsmarkedet har United jaktet stjerner som Gareth Bale, Thomas Müller og Cristiano Ronaldo uten hell, mens kjøpene ofte har kommet sent og/eller til overpris. Strategien har blitt radikalt forandret. Det er også vanskelig å finne en klar plan med kjøpene.

Samtidig hevder seriøse rapporter at ungdomsakademiet taper terreng til rivalene, spesielt Manchester City. Sjefen for United-akademiet, Brian McClair, sa opp jobben i februar og dro i mai. Han har ennå ikke blitt erstattet.

Ikke ideelt. Avisen The Times antydet nylig at Woodward har for mye å gjøre: Han kommuniserer med Glazer-familien, han styrer det kommersielle, han hyrer inn trenere, han kjøper og selger spillere. De siterer en speider som sa at om du hadde et stortalent, så visste du hvem du skulle ringe i Tottenham, Arsenal og Chelsea.

«Du vet ikke dette hos United, med mindre du har direkte kontakt med Ed», sa speideren. «Og han kan ikke gjøre alt alene».

Interne maktkamper

Slike eksempler antyder at United har beholdt Ferguson-strukturen - men uten å ha Ferguson. Det virker dermed viktig å danne en ny modell som fordeler skottens enorme ansvar på flere personer. Akkurat nå finnes det et for stort tomrom.

Det er her Mourinho blir spesielt interessant. Han er nemlig en av få trenere som har autoriteten og arbeidskapasiteten til å fylle en stor del av dette tomrommet.

Og det er dette han ønsker. United er en attraktiv klubb av mange årsaker, men den mangler også den strukturen Mourinho ofte har kjempet mot. Spesielt i Real Madrid førte han politiske kriger mot enhver som truet hans autoritet, og overtalte president Florentino Pérez til å kastet ut sin rådgiver Jorge Valdano. Etter hvert fikk Mourinho innført deler av Ferguson-modellen til tross for Real Madrids tradisjoner for det motsatte, og ble ansett som treneren med mest makt i klubbens historie.

Mourinho og Ronaldo

AUTORITÆR: Mourinho under tiden i Real Madrid.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Disse krigene vil ikke være nødvendige på Old Trafford. Det finnes ingen autoritære direktører, rådgivere eller presidenter å krangle med. Det er kun Woodward, som gjør sitt for å støtte treneren.

Det er i korte trekk Mourinhos drømmejobb. Ikke rart han ønsker den.

Samme gamle Mourinho

Dette gir en eventuell ansettelse enormt potensial. For om Mourinho virkelig kan oppnå resultater over lengre tid, kan United overleve med den nåværende modellen. Hvem trenger direktører når treneren fikser biffen?

Problemet er imidlertid at Mourinhos karriere så langt tilsier at dette ikke vil skje.

Mye har blitt skrevet om hvordan han alltid vinner tittelen i år to men aldri i år tre, og hvordan han aldri blir værende stort lenger enn tre år. Om disse temaene var aktuelle før returen til Chelsea, har sesongens kollaps kun forsterket mistankene om at han er ute av stand til å lede langtidsprosjekter. Skal han lykkes med dette i United, må han sannsynligvis endre sine metoder.

Vil det skje? Neppe.

Så ofte har Mourinho lovet forandringer. I 2007 sa han at han hadde «mildnet», men listen over senere kontroverser kunne vært gitt ut som bok. Da han returnerte til Chelsea i 2013, kalte han seg «The Happy One», men minnene om behandlingen av Eva Carneiro, splittelsene i stallen og klagingen på dommerne er alt annet enn lykkelige.

Da er det bedre å nevne det Mourinho sa i Real Madrid i 2010: At han er den han er, og at han kommer med alle sine styrker og svakheter. Suksessen og kontroversene er to sider av samme mynt.

Bør søke alternativer

United vet derfor at de tar en stor risiko om de ansetter Mourinho og forventer forandringer. Det mer sannsynlige er at han leverer to eller tre år med gode resultater, før klubben må lete på nytt.

Utover dette er det relevant å vurdere Uniteds tilstand når Mourinho går. Da han forlot Chelsea i 2007, vant ikke klubben tittelen igjen før i 2010. Da han forlot Internazionale i 2010, etterlot han en aldrende stall som fikk enorme skadeproblemer, og Inter har ikke vunnet Serie A siden. I Real Madrid er fansen fortsatt splittet i to av hans lederskap, noe klubben fortsatt sliter med. Selv i Chelsea denne måneden etterlot han en klubb hvor fansen buet egne spillere.

Det er neppe slike episoder Woodward drømmer om.

Den moderne strukturen vil heller ikke innføres under Mourinho. Det vil fortsatt gjenstå arbeid for å skape kontinuitet. Og det er dette en klubb som United bør jakte.

Dessuten er klubben rikest og størst i England, og det bør finnes flere enn Mourinho som kan levere troféer med slike resurser. Mange av suksesshistoriene i europeisk fotball de siste tiårene har begynt etter ansettelser av trenere som ikke var etablerte stjerner.

Om United virkelig ønsker å gå imot den moderne trenden med hyppige utskiftninger, noe de lenge har hevdet, tilsier historikken at de bør finne noen andre.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal