Hopp til innhold

VM-fadesene Carlsen må glemme

​BERLIN (NRK): Magnus Carlsen er i drømmeposisjon før siste dag av VM i hurtigsjakk. Men det har han vært to ganger før – og kollapset fullstendig.

Magnus Carlsen i Berlin

FOKUSERT: Magnus Carlsen før den siste dagen i hurtigsjakk-VM i Berlin.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det blir tøft. Men jeg ser fram til utfordringen, sier Magnus Carlsen til NRK før den siste dagen av VM i hurtigsjakk.

Han leder turneringen sammen med ukjente Sergej Zhigalko fra Hviterussland etter å ha tatt fire poeng både lørdag og søndag. Selv mener han det holder med tre og et halvt i dag.

Men ingen vet bedre enn Carlsen at alt kan skje på siste dag. Begge de to siste verdensmesterskapene i hurtigsjakk har han nemlig falt sammen mot slutten.

– Siste dag er knallhard for alle. Magnus har vært i situasjonen før, og har fått trøbbel. Det er den siste dagene nervene viser seg for alvor, sier manager Espen Agdestein.

Han er bare 24 år, men har mer på merittlisten enn noen annen sjakkspiller. VJ: Olav Døvik

VIDEO: Se NRKs reportasje om Magnus Carlsen og motivasjon, hat og utrolige utfordringer.

Kollapsen i Kasakhstan: 2 av 5 poeng

Agdestein var til stede i Kasakhstan i 2012, da Carlsen så ut til å ha full kontroll med 9,5 av 11 poeng. Han ledet med hele 1,5 poeng før parademarsjen, de siste fire rundene.

Så kom den forferdelige kollapsen.

Magnus Carlsen

KOLLAPS: Magnus Carlsen falt også sammen i kandidatturneringen i klassisk sjakk i 2013. Her er han , helt utmattet, etter det viste seg at det likevel holdt til seier.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Carlsen tapte to av de siste fire partiene, og kunne tapt enda et da Veselin Topalov overså en enkel seier. 2 poeng av 5 mulige, og nordmannen endte på en skuffende sølvplass. En mørk dag for Carlsen, skrev norske sjakkbloggere.

Dramatikken i Dubai: 2,5 av 5 poeng

To år senere, under VM i Dubai, skulle han revansjere seg. Han ledet med åtte av ti poeng. Men så skjedde det samme igjen.

Han tapte mot Vishy Anand på grunn av en stygg tabbe, og reddet remis på hengende håret mot både Levon Aronian og Aleksander Gristsjuk.

Carlsen tok gullet likevel fordi flere av konkurrentene sviktet, og på grunn av den mirakuløse snuoperasjonen mot Gristsjuk. Men poengsummen siste dag var bare 2,5 av 5.

– Det var egentlig ganske tilfeldig at jeg vant, det gikk ut av kontroll. Det var mye flaks og dyktighet som gjorde at jeg vant, sa Carlsen til NRK rett før VM.

Magnus Carlsen

INTENST: Magnus Carlsen under VM i hurtigsjakk i Berlin, hvor han leder med åtte av ti poeng før siste dag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Mener erfaringene gjør ham sterkere

Denne gangen har han trolig ikke råd til å gå på en sånn smell. Rett bak tetduoen følger et kobbel av kjente sjakknavn: Vladimir Kramnik, Vasilij Ivantsjuk, Jan Nepomnjatsjij og flere andre. Men manageren tror Carlsen tjener på de tidligere kollapsene.

– Det er bra å ha erfart det noen ganger, for nå er han psykologisk forberedt på det, og klar over hva som er farene. Så jeg tror han blir sterk her.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal