Hopp til innhold

Idrettsstjernens dødsfall førte til rush på legevakta

Mange unge menn lot seg skremme av det brå dødsfallet til svømmeren Alexander Dale Oen under et treningsopphold i USA i mai.

Dale Oen under EM i Budapest

Svømmeren Alexander Dale Oen døde under et treningsopphold i Flagstaff i USA. Her fra EM i Budapest i 2010.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

Alexander Dale Oen var på et treningsopphold i Flagstaff i USA da han døde.

Dale Oen under VM i Shanghai

Alexander Dale Oen døde av kransarteriesykdom, som vil si at han hadde trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger.

Foto: Thomassen, Christian / NTB scanpix

Dødsfallet kom overraskende på alle i hans nærmeste omkrets, verken idrettskollegaene, trenerne eller Olympiatoppens lege ante at skulderplagene som han hadde slitt med i lang tid forut for sin død, skulle være symptomer på sykdommen som til slutt tok livet av ham.

Les mer: – Smertene satt i ansiktet, øret, skuldrene, ryggen, brystet og armen
Les også: – Vi står igjen med noe tragisk som vi må lære av

– Mange med samme bekymring

Rapportene og informasjonen som kom i tiden etter dødsfallet, har trolig skremt mange. For i ukene etter Dale Oens død opplevde leger økt pågang fra friske, unge mennesker som fryktet at de kunne være rammet av samme sykdom.

Les mer: Dale Oen døde av hjerteinfarkt: - Uforståelig, sier legen

– Rett etter dødsfallet var det et stort antall unge gutter som kom inn med frykt for hjertesykdommer lik Dale Oens. Det var et par stykker hver dag som kom til oss med samme bekymring, så ja, vi la ekstra merke til det, forteller seksjonsoverlege ved legevakta i Oslo, Harald Vallgårda.

Og erfaringene er like ved legevakten i nabokommunen Bærum.

– Det som skjedde var at yngre, veltrente menn tok kontakt med legevakten for en EKG, fordi de hadde opplevd ubehag i brystet eller hjertebank under trening, forteller avdelingsleder ved Kardiologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet, Erik Kongsgård.

Begravelsen for Alexander Dale Oen i Blomvåg kirke

Alexander Dale Oen ble begravet i Blomvåg kirke i Øygarden kommune i Hordaland 11. mai.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Svært uvanlig

Legene understreker at det i Dale Oens tilfelle var snakk om klassiske infarkt-symptomer, og at unge, friske menn ikke uten videre har grunn til å bekymre seg for dette. Men at det er enkelte som bør passe ekstra på.

– Vi har ikke gått ut med anbefalinger eller bedt folk om å foreta risikovurderinger. Men personer med opphopning av hjertesykdommer eller forekomst av plutselig død i familien bør sjekkes før de begynner å trene mye, sier Kongsgård.

Obduksjonsrapporten av Dale Oen viste at svømmeren hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død.

Overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål, kom med beroligende uttalelser i en pressemelding etter dødsfallet:

– Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet.

– Vanlig reaksjon

Kongsgård ved Rikshospitalet forteller at slikt hysteri gjerne kommer etter store mediesaker som omhandler helseproblematikk.

– Dette er en ganske vanlig reaksjon. Vi pleier å se lignende situasjoner etter at det har vært fokusert på temaer som for eksempel flått eller føflekkreft. Da tar pasienter kontakt med fastlegene sine, legevakten eller sykehusene for å bli sjekket.

– Kan det være positivt at flere tar kontakt med legen?

– Om det er sånn at én av 100 000 er rammet av samme sykdomsbilde som Dale Oen, og akkurat de tar kontakt, så er det vel verdt det, sier Vallgårda.

– Men det er jo veldig få som har det samme problemet som Dale Oen hadde, legger han til.

Siste nytt

  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN
  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal