Hopp til innhold

Alexander Dale Oen kåret til årets forbilde

Alexander Dale Oen ble tildelt prisen for «årets forbilde» post mortem på Idrettsgallaen lørdag kveld.

Svømmer Alexander Dale Oen gikk vekk i 2012. Han ble hedret post mortem med prisen for "Årets Forbilde" under Idrettsgallaen 2013. Hans bror Robin (bilde) tok i mot prisen på vegne av familien.

Årets forbilde: Alexander Dale Oen

Svømmeren Alexander Dale Oen, som brått døde under et treningsopphold i Flagstaff, USA, den 30. april i fjor, ble i kveld tildelt prisen for «årets forbilde» på Idrettsgallaen.

Oen, som selv var en av hovedpersonene under fjorårets Idrettsgalla, der han fikk prisen for «årets mannlige utøver» og «utøvernes pris», får prisen post mortem for sine imponerende resultater i en stor verdensidrett, samtidig som han har vist holdninger som raushet, empati og inkludering.

I juryens begrunnelse heter det:

Robin Dale Oen

Alexander Dale Oens bror Robin mottok prisen på vegne av sin bror.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

«Gjennom prisvinnerens karriere har omverdenen sett at det går an å kombinere individuell toppidrett med å være hjertelig opptatt av konkurrentenes ve og vel, sine medmennesker og de nære ting i livet.

Prisvinneren møtte vansker og motgang uten å gi opp da han var skadet i fjor vinter. På forbilledlig vis kjempet han tålmodig for å overvinne skaden sin, med sikte på å kjempe om OL-gullet I London.

Slik ble det dessverre ikke. Vårt fremste medaljehåp foran OL i London gikk brått og uventet bort i Flagstaff 1. mai i fjor. En hel nasjon og en hel svømmeverden sørget over tapet av en stor idrettsmann, men like mye over et varmt, omsorgsfullt og forbilledlig menneske.»

Les også: Disse vant priser på Idrettsgallaen 2013

– Betyr utrolig mye

Dale Oens familie var til stede under gallaen for å motta en kopi av den ungarske OL-vinneren Daniel Goytas gullmedalje fra i sommer. Familien var tydelig rørt over å kunne motta prisen for «Årets forbilde» på vegne av Alexander.

– Dette betyr utrolig mye for oss i familien, og forhåpentligvis også for resten av Norge å motta denne prisen, sa Alexanders bror Robin.

Han trakk fram to leire som har betydd mye for Alexanders karriere.

– Mamma og pappa. Uten dem hadde det ikke gått, sa Dale Oen.

I tillegg takket Robin Dale Oen norsk idrett, og spesielt Norges Svømmeforbund. Landslagstrener Petter Løvberg var synlig beveget over prisen. Han trakk også frem Alexander i sin tale tidligere på kvelden da han ble kåret til årets trener.

– Vi mistet inspiratoren som visste at alt er mulig. Det er deilig å se at mange ønsker å føre arven videre, sa Løvberg i sin tale.

Se gull-løpet til Dale Oen i VM i 2012:

Alexander Dale Oen tok VM-gull på hundre meter bryst under OL i Shanghai, Kina, den 25. juli 2011.

Alexander Dale Oen tar VM-gull på 100 meter bryst

Blant Norges største

Alexander Dale Oen var bare 26 år gammel da han gikk bort i fjor. Han rakk likevel å bli en av Norges største idrettsutøvere gjennom tidene, med OL-sølv og VM-gull i svømming, en verdensidrett Norge aldri tidligere har hevdet seg i.

I tillegg til å være en mesterlig idrettsutøver, rakk Dale Oen også å gjøre seg bemerket på andre arenaer. Han var kjent som en mann med et stort smil og omtanke for alle, og var godt likt av både kolleger, journalister og publikum.

Før sin død rakk han å vinne både Aftenpostens gullmedalje, VGs kåring av sportsnavn, sportsjournalistenes egen kåring av årets idrettsutøver og som nevnt utøvernes pris på Idrettsgallaen i fjor.

Alexander Dale Oen tok VM-gull på 100 meter bryst under VM i Kina den 25. juli 2011. Men tankene hans var hos det norske folk etter terroraksjonen mot Norge tre dager tidligere.

Alexander Dale Oen gråter etter VM-gullet

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal