Hopp til innhold

Bjørndalens bror: – Dette er hans største gull

Dag Bjørndalen er ikke i tvil; av Ole Einar Bjørndalens 26 mesterskapsgull er gullet fra dagens sprint det største han har vunnet i karrieren.

SKISKYTING BJOERNDALEN 2

Dag Bjørndalen var selv en aktiv skiskytter. Her er han og lillebroren Ole Einar Bjørndalen avbildet under NM i 1997. Fredag kveld så han Ole Einar vinne sitt syvende OL-gull.

Foto: BJØRN SIGURDSØN / NTB scanpix

dag

Dag Bjørndalen er en av brorens nærmeste støttespillere.

Foto: Privat
r

Så glad ble Bjørndalen etter å ha vunnet skiskyttersprinten - fem år etter sist gang han vant et individuelt mesterskapsgull.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg tror fortsatt knapt det jeg har opplevd, sier Dag Bjørndalen til NRK.no.

Han har nettopp sett broren Ole Einar gå inn til sitt syvende OL-gull, i en alder av førti år - etter flere tunge sesonger på rad.

– Dette var enormt. Det var mange som ville ha det OL-gullet. Det blir ikke akkurat bare delt ut, så dette var en veldig flott prestasjon av Ole Einar, sier den stolte storebroren.

– Taket lettet nesten

Han så sprinten på storskjerm i klubbhuset på Simostranda. Der hadde mange fra Bjørndalens hjemtrakter samlet seg for å se hva bygdas store sønn kunne utrette i det første rennet i hans siste OL.

Broren forteller om nærmest elektrisk stemning da de skjønte at det kom til å ende med gull.

– Taket lettet nesten på et tidspunkt. Det er lenge siden det har vært så stor stemning her, sier han.

Det er gått fem år siden forrige gang Bjørndalen vant et individuelt gull i et mesterskap. Storebroren har vært en av hans nærmeste støttespillere gjennom noen tunge sesonger, hvor skiskytterveteranen har slitt med å få ting til å stemme like bra som i glansdagene.

Derfor var dagens seier en ekstra rørende opplevelse for familien Bjørndalen.

– Dette har vært målet hans så lenge. Det er typisk Ole Einar at når det kommer en del negative kommentarer, som at han er for gammel og burde ha gitt seg på topp, da blir det noe han ønsker å motbevise. Det trigger ham. Og i dag fikk han motbevist dem, sier storebroren, som selv var aktiv skiskytter i sine yngre dager.

– Hans største gull

Broren tror Bjørndalen kommer til å rangere gullet som hans aller største av de totalt 26 mesterskapsgullene han har fra OL og VM.

– Jeg mener dette er det største. Fordi mange har ment at han har vært for gammel. Han har ofte nevnt gullet han tok i Nagano-OL da han måtte gå om igjen på sprinten (første renn ble stanset på grunn av tåke), men jeg tror han kommer til å se tilbake på dette som sitt største, ja, sier han.

Han hadde ikke rukket å snakke med broren, men vet godt hva han kommer til å si når de snakker på telefon senere i kveld.

– Jeg skal så klart gratulere ham, men jeg skal bare være som vanlig og si at det bare er et skirenn, sier han, og humrer fordi han skjønner at det kan høres litt rart ut.

Han forklarer at brødrene har en slags avtale om at de ikke skal ta helt av selv om det blir gullmedaljer.

– Det må være litt sånn, for det kommer flere skirenn i OL. Han må så klart få suge litt på karamellen, men så må han nullstille seg. Det er han heldigvis veldig flink til, sier storebroren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ole

Ole Einar Bjørndalen tangerte Bjørn Dæhlie som tidenes mestvinnende vinterolympier.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Har betydd enormt mye for sporten

Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet, var tilstede på stadionet i Sotsji og har allerede rukket å gratulere Bjørndalen personlig.

– Er det noen jeg unte denne medaljen, så var det Ole Einar. Han er i sin siste sesong, og har virkelig fortjent en avslutning som dette, sier han.

– Selv om jeg er internasjonal skiskytterpresident og norsk, så hadde jeg unnet ham dette uansett hvor Bjørndalen kom fra, legger han til.

Han mener få har betydd mer for skiskyttersporten enn nordmannen fra Simostranda.

– Han har vært en veldig god ambassadør. Han er sympatisk og voldsomt populær. Jeg har følelsen av at uansett hvor han konkurrerer i verden får han like mye applaus. Det er nesten som han er på hjemmebane overalt. Det er ikke tilfeldig, sier Besseberg.

– Mange tok til tårene

Bjørndalen tangerte også Bjørn Dæhlie som tidenes vinterolympier, noe som selvsagt også gjør skiskytterpresidenten ekstra stolt.

– Det er veldig moro. Jeg tror egentlig Bjørn Dæhlie også syntes det bare er morsomt, sier han.

Etter løpet var Besseberg en av de første som gratulerte Bjørndalen.

– Det blir litt sånn «hva skal man si». Jeg kunne ikke si annet enn gratulerer og at det var fantastisk flott. Jeg så at folk rundt meg hadde tatt til tårene, forteller han.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater» i nytt vindu

Siste nytt

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal