Hopp til innhold

Northugs erkerival får skadehjelp fra Norges skiforbund

KUUSAMO/OSLO (NRK.no): Sveitsiske Dario Cologna har brukket foten, men skal komme i OL-form med hjelp av en piggekjelke han har fått låne av det norske skiforbundet.

Dario Cologna må trene alternativt pga et beinbrudd.

SE VIDEO: Her tester Dario Cologna piggekjelken som blant andre Sjur Røthe har brukt til å trene seg opp etter skade.

– Jeg er optimist. Jeg vet det er mulig å komme i form til OL i Sotsji. Det er motivasjonen min, sier Dario Cologna.

Man er vant til å se ham spurtende mot Petter Northug, erkerivalen han har slått og blitt slått av utallige ganger - og som Cologna etter sin egen plan skal slå igjen til vinterens OL.

røthe

Sjur Røthe har inspirert Colognas opptreningsarbeid. Nordmannen klarte å holde seg i veldig god form da han hadde tretthetsbrudd i foten i vår.

Men akkurat nå sitter han i en liten kjelke plassert midt oppå en gigantisk tredemølle. Cologna har én gipset fot og staker i vei med hele overkroppen mens nysgjerrige journalister følger med.

Fikk låne kjelke

Sveitseren har nemlig invitert til et litt annerledes pressetreff for å vise hvordan han har tenkt å komme i OL-form til tross for beinbruddet han pådro seg da han var ute og jogget for et par uker siden.

Bruddet sørget for en marerittstart på sesongen, men nå har 27-åringen fått hjelp fra litt uventet hold. Piggekjelken han bruker får han nemlig låne av det norske skiforbundet.

Kjelken ble sist sett under beina til den norske langrennsløperen Sjur Røthe, som brukte den da han trente seg opp etter et tretthetsbrudd i foten i vår.

Guri Hetland, Colognas norske trener, forteller at han skal følge det samme opplegget som Røthe.

– Vi har fått låne en kjelke fra Norges skiforbund, den samme som Sjur Røthe brukte i sommer. Det er vi veldig takknemlig for. Først kommer Dario til å bruke den med rulleski på ei mølle, og så kommer han til å kjøre stakeøkter på den på vanlige ski, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Italy Cross Country Tour de Ski

Dario Cologna og Petter Northug har ofte havnet på pallen sammen de siste årene. Her sammen med svenske Marcus Hellner.

Foto: Elvis Piazzi / Ap

Skal løpe i svømmebasseng

Røthe trente alternativt i halvannen måned, og etterpå fikk han ros fra treneren for å være i usedvanlig god form med tanke på at han hadde vært skadet.

– Jeg vet ikke om det er så lurt at jeg gir bort gode tips til Dario, sier Røthe spøkefullt når NRK spør hvordan Cologna kan komme i form til OL til tross for skaden.

Røthe fulgte i utgangspunktet et standard treningsopplegg for denne typen skader, men var ifølge treneren usedvanlig kreativ og målrettet i arbeidet.

Han brukte blant annet time etter time i piggekjelke og la ut på lange løpeturer i svømmebasseng (!).

Det samme har Cologna tenkt å gjøre.

– Kjelken gjør at jeg kan få nesten optimal kondisjonstrening. Det er fint å kunne bevege på seg, sier Cologna.

røthe

Slik så det ut da Røthe trente pigging med landslaget for syns- og bevegelseshemmede

Foto: Torbjørn Broks Pettersen

27-åringen skal i utgangspunktet holde på med denne typen trening i seks uker, før han prøver seg på løpetrening igjen.

– Det er en tålmodighetsprøve han skal i gang med, så jeg håper for hans del han er tålmodig av seg, sier Røthe.

Tror Cologna kan ta OL-medalje

Cologna dropper å gå årets Tour de Ski, og mener selv han tidligst kan konkurrere en gang på nyåret. Det blir i så fall bare noen få uker før OL i Sotsji starter.

– Det er en alvorlig skade Dario har i leggen, og det er viktig å trappe opp belastningen på beinet trinn for trinn. Vi håper at Dario kan være på ski igjen ved juletider. Vi håper det kan bli aktuelt for ham å stille opp i verdenscupen i Polen i januar, sier Hetland.

Røthe ser ingen grunn til å avskrive sveitseren til tross for skaden. Cologna er normalt en medaljefavoritt i alle distanserenn. Det er for øvrig også Røthe selv, spesielt i skøytestil.

– Jeg ser ikke bort fra at han kan komme i god form til OL. Om han klarer å holde motivasjonen oppe og går inn for det, kan han klare å holde formen ved like. Han har et godt grunnlag og det er mye alternativt man kan gjøre for å holde kroppen i gang, sier han.

– Ble bedre i staking

Røthe trente en periode med landslaget for syns- og bevegelseshemmede. På tunge dager var det møtet med utøverne der som motiverte ham.

– Jeg kunne gå og sutre litt for meg selv når jeg så at de andre på laget mitt skulle ut og løpe og gjøre alt jeg ikke kunne. Så kom jeg på trening med de på laget for funksjonshemmede og så hvor flinke de er til å pigge og hvor mye glede de har av det. Det ble veldig motiverende for meg å prøve å få til det samme, sier han.

Røthe lærte seg en del triks og klarte til slutt å beherske piggekjelken greit. Han mener dessuten all piggetreningen rett og slett kan ha gjort ham bedre i vanlig staking.

– Det er veldig god staketrening, så det kan faktisk hende jeg får nytte av det når jeg skal gå langrenn, sier Røthe.

Siste nytt

  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal