Hopp til innhold

Coe trekker seg som Nike-ambassadør

IAAF-presidenten avslutter et 38 år langt samarbeid etter massivt press.

Britain IAAF Meeting

FERSK: Tidligere OL-vinner på 1 500-meter, Sebastian Coe, ble valgt til ny IAAF-president 19. august. Han har en formidabel oppgave foran seg med å gjenskape sportens troverdighet.

Foto: Frank Augstein / Ap

– Dobbeltrollen er ikke bra verken for IAAF eller Nike. Derfor trekker jeg meg, sier presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) Sebastian Coe.

Nyheten kom på en pressekonferanse i Monaco torsdag kveld.

Coe skal ha tjent 1,3 millioner i året som ambassadør for sportsgiganten, men i det siste har han fått sterk kritikk for rollen han spilte da Eugene i Oregon ble tildelt friidretts-VM i 2021 uten en formell søkerprosess.

Eugene er byen der Nike har sitt hovedkvarter.

Mistenkelig e-post

For to dager siden avdekket BBC e-postkorrespondanse som angivelig viser at Coe har påvirket valget av Nike-byen Eugene uten en vanlig søkeprosess.

Coe har benektet å ha drevet lobbyvirksomhet for Eugene.

Det har heller ikke vært heldig for Coe at Nike sponser det russiske friidrettsforbundet som er utestengt fra internasjonal friidrett på ubestemt tid etter den siste tids dopingavsløringer.

– Jeg har vært ambassadør for Nike i 38 år så det er et langt og historisk samarbeid som nå avsluttes, sier Coe.

Lamine Diack og Sebastian Coe

KONTROVERSIELL: Tidligere IAAF-president Lamine Diack etterforskes for korrupsjon. Her Sebastian Coe sammen med han tidligere i år.

Foto: Andy Wong / Ap

– Skuta har vært ustø

Coe benekter at BBC-avsløringene er grunnen til at han nå trekker seg fra Nike-vervet.

På spørsmål om hvorfor han ikke har trukket seg før sier han følgende:

– Jeg valgte dagen i dag fordi jeg ville møte mine nye kolleger ansikt til ansikt og si det til dem før jeg gikk ut med det offentlig.

Coe deltok torsdag på sitt første styremøte i IAAF etter at han tok over presidentvervet 19. august.

Coe mener valget om å vrake Nike viser at han mener alvor av lovnadene om å få orden på internasjonal friidrett.

– Målet mitt er å holde denne skuta på rett kjøl. Den har vært veldig ustø i det siste, sier han.

Ifølge Coe hadde den etiske komiteen i IAAF gitt han grønt lys til å fortsette som Nike-ambassadør så lenge han ikke tok del i avgjørelser som kunne påvirke Nike.

– Jeg er takknemlig for det rådet, men det er klart at offentlighetens inntrykk og virkeligheten er blitt fryktelig fordreid. Derfor trekker jeg meg, sier han.

– Snakket ikke om WADA-rapporten

Før torsdagens pressekonferanse var det knyttet stor spenning til hva som ville komme. Tidligere torsdag oppsummerte NRK hva som er de mest betente spørsmålene for IAAF-presidenten.

I tillegg til Nike-rollen handler det mye om hvordan IAAF forholder seg til dopingrapportene som nå truer friidrettens troverdighet.

Den første kom for drøyt to uker siden og slo beina under russisk friidrett, den andre kommer Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) med i januar. Del to omhandler IAAF som organisasjon og vil ifølge dopingjeger Dick Pound komme med nye dopingsjokk.

– Siden vi ikke vet hva som vil komme i neste WADA-rapport, snakket vi ikke om den på dagens styremøte, sa Coe til internasjonal presse torsdag.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal