Hopp til innhold

– Et mestertrekk å benke Terry

ANALYSE: Benkingen av John Terry kom som et sjokk før avsparket mellom Chelsea og Arsenal, men prestasjonen til 20-årige Kurt Zouma gjorde avgjørelsen til et mestertrekk.

John Terry og Kurt Zouma

GENITREKK: José Mourinho (f.v.) benket kaptein og forsvarskjempe John Terry mot Arsenal. Inn kom Kurt Zouma, som scoret kampens første mål.

Foto: NTB Scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Kurt Zouma

IMPONERTE: Kurt Zouma stengte forsvaret sammen med Gary Cahill og scoret ett mål mot Arsenal.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Den store snakkisen etter Chelseas seier mot Arsenal på Stamford Bridge var åpenbart provokasjonene til Diego Costa som fikk Gabriel Paulista utvist like før pause. Den kontroversielle episoden lot hjemmelaget styre resten av kampen, og Arsenal tapte til slutt 2-0.

Men ikke før Kurt Zouma hadde headet inn frisparket til Cesc Fàbregas var Chelsea på vei mot tre poeng. Få hadde trodd at franskmannen i det hele tatt skulle starte.

Det er nemlig ikke normalt for José Mourinho å benke John Terry fra start. Da han ble tatt av til pause i Chelseas 3-0-tap mot Manchester City tidligere i sesongen, var det den første gangen noensinne at portugiseren hadde byttet ham ut i ligasammenheng. Sammen med Branislav Ivanović, Diego Costa og Nemanja Matić hadde kapteinen blitt hvilt mot Maccabi Tel-Aviv onsdag, men de fleste forventet at han ville returnere til startoppstillingen her.

At Zouma startet sammen med Gary Cahill gjenspeilte Mourinhos tillit til unggutten, som ble kjøpt fra Saint-Étienne for 12.5 millioner pund i januar 2014. Da Chelsea vant ligacupen og Zouma hadde blitt brukt som midtbaneanker i finalen, sammenlignet treneren ham med Marcel Desailly.

Om dét var noe raust, viste Zouma her hva som bor i ham. Selv utenom målet var han glimrende, og hans fart og fysikk bidro til at Arsenals kontringer sjelden truet Asmir Begović.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOCCER-ENGLAND-CHE-ARS/ Chelsea v Arsenal - Barclays Premier League

UTVISNING NUMMER ÉN: Diego Costa terget på seg Arsenal-spillerne. Til slutt ble fikk det motspiller Gabriel utvist.

Foto: John Sibley / Reuters

Temmet Theo

Det var nemlig ingen enkel oppgave som ventet. Arsène Wenger startet med lynraske Theo Walcott på topp, som hadde 11 mål på sine siste 11 starter i Premier League. Allerede innen fire minutter hadde Arsenal funnet spissen med to pasninger i bakrom, men ingen av dem førte til farligheter.

Før i tiden hadde Mourinho simpelthen satt forsvarslinjen dypt og brukt Terry her. Men Chelsea spiller ikke like forsiktig nå som før.

For som det ble skrevet på disse sidene før kamp, har portugiseren ønsket å flytte forsvarslinjen høyere opp i banen denne sesongen. Minnet går tilbake til tapet mot City, hvor Sergio Agüero smatt inn bak en høytstående forsvarsrekke innen ett minutt. Det var da Mourinho byttet ut Terry med Zouma for første gang, fordi han trengte mer fart.

Dette forklarer hvorfor Chelsea har ønsket en rask stopper i sommer, som Marquinhos eller John Stones. Kriteriene til midtstopperne har forandret seg.

Her leverte Zouma varene. Spesielt én episode i første omgang viste hans kvaliteter: Walcott skulle til å sprinte ned langs venstrekanten for å avslutte en farlig kontring, før Zouma bykset etter og utførte en perfekt takling. Terry hadde vært sjanseløs.

Artikkelen fortsetter under bildet.

John Terry

BENKET: John Terry ble sittende hele kampen på benken.

Foto: John Sibley / Reuters

Viktig utvisning

Santi Cazorla

UTVISNING NUMMER TO: Santi Cazorla måtte forlate banen med to gule kort.

Foto: John Sibley / Reuters

Men også Arsenal holdt tett bakover i begynnelsen, så ingen av lagene skapte stort før pause. Chelsea angrep konstant langs venstresiden, og mens Cesc Fàbregas var positiv, gjorde Diego Costa lite annet enn å stå bak det røde kortet. Bortelaget fikk aldri i gang Walcott, Alexis Sánchez eller Mesut Özil.

Utvisningen ga Chelsea initiativet, men Arsenal lå fortsatt tett. Så steg en umarkert Zouma til værs og headet inn 1-0.

Mourinho roet deretter ned tempoet og gjorde defensive bytter. Da Santi Cazorla fikk sitt andre gule ble oppgaven lettere, og mot slutten doblet Eden Hazard ledelsen med et skudd via Calum Chambers. Da kampen var over hadde Zouma vunnet alle sine tre hodedueller og bidratt til at Chelseas forsvar – ligaens verste før avspark, med 12 baklengs på fem ligakamper – endelig holdt nullen.

Etter kampslutt ga Mourinho Terry en klem; en symbolsk handling gjort for å vise at det ikke finnes noen konflikt mellom de to. Men om Zouma kan prestere slik mot kjappe spisser, kan synet av Terry på benken fort bli mer familiært.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal