Hopp til innhold

VM-stjerne centimeter fra å bli spiddet av forlovedens spyd

MOSKVA (NRK.no): Ashton Eaton (25), olympisk mester i tikamp, skjønte at spydet var på vei mot bakhodet hans da han hørte kjærestens forferdede skrik. Spydet sneiet leppa hans.

Syvkjemper Brianne Theisen holdt på å spidde kjæresten og OL-vinneren Ashton Eaton med et spyd under trening i mars. Hør dem fortelle den dramatiske historien her.

Brianne Theisen holdt på å drepe kjæresten, OL-mester Ashton Eaton, i en treningsulykke i mars. Eaton kom seg unna med det Theisen beskriver som en 'Matrix-bevegelse'. Se dem fortelle historien her! Foto: Geirr Larsen. Reporter: Mads Nyborg Støstad.

  • Ashton Eaton og Brianne Theisen

    Ashton Eaton og Brianne Theisen giftet seg 13. juli i år etter å ha vært sammen siden de møttes på en fest da de gikk på universitet. Men det hele kunne tatt slutt om ikke Eaton hadde reddet seg med det Theisen kaller en 'Matrix-bevegelse'.

    Foto: Claus Andersen / Ap
    Se friidretts-VM fra kl 07.30 lørdag morgen her!

– Jeg gikk nedover banen for å hente spydene mine, og plutselig hørte jeg et skrik som fikk blodet til å fryse i årene mine. Det var som en skrekkfilm. Jeg skjønte med én gang at spydet var på vei rett mot meg, sier Ashton Eaton engasjert - og gliser bort mot sin småflaue kone.

NRK.no møter verdens kanskje mest atletiske ektepar utenfor det fasjonable utøverhotellet i Moskva. Ashton Eaton (25) er verdensrekordholder og olympisk mester i tikamp, mens Brianne Theisen-Eaton (24) er en av verdens beste syvkjempere.

Paret, som giftet seg i sommer, ler og tøyser når de forteller den utrolige historien om nesten-ulykken i Santa Barbara i mars. Men der og da var det alvor.

– Så for meg hodet hans som et grillspyd

De to treningspartnerne, som på det tidspunktet var forlovet, stod ti meter fra hverandre og trente spydkast. Eaton hadde kastet begge sine spyd og gikk for å hente dem. Det var da kjæresten tok valget som fort kunne blitt fatalt.

– Han var så langt unna meg at jeg ikke tenkte at jeg kunne treffe ham. Men med én gang spydet forlot hånden min, raste det mot ryggen hans som en magnet, sier Brianne Theisen, nå Brianne Theisen-Eaton, til NRK.no.

Et kvinnespyd veier rundt 600 gram og er litt over 2 meter langt, og de beste kasterne får spydet til å rotere opptil 25 ganger i sekundet. Brianne Theisen-Eaton har personlig rekord på 46,47 meter.

– De sekundene var forferdelige. Tiden går så sakte når sånne ting skjer. Jeg rakk å se for meg Ashton i en ambulanse med spydet stikkende ut av hodet som et grillspyd, sier Brianne Theisen-Eaton.

Ashton Eaton og Brianne Theisen

Brianne Theisen omfavner kjæresten Ashton Eaton etter at Eaton vant OL-gull i London.

Foto: Matt Dunham / Ap

Reddet seg med «Matrix-bevegelse»

Da Eaton hørte skrikene, kastet han hodet lynraskt rundt for å få et glimt av spydet.

– Jeg rakk akkurat å registrere et lilla glimt komme fykende mot meg. Spydet hennes er lilla. Jeg snudde ansiktet vekk så fort jeg kunne og bøyde meg på en måte ned, sier Ashton Eaton.

– Det eneste jeg husker er et glimt av spydet helt inntil øyet mitt idet det fløy forbi, kanskje et par centimeter unna. Spissen sneiet meg faktisk i leppa. Jeg må ha snudd meg akkurat da den traff, for det gikk forbi og borret seg ned i bakken, sier Eaton.

Kona beskriver reaksjonen som noe Keanu Reeves i filmen The Matrix ville vært stolt av.

– Han gjorde en Matrix-bevegelse, som dette, sier hun og bøyer seg ned som om hun skal danse limbo under en snor - eller som om hun spiller i The Matrix og dukker under et kuleregn.

– Jeg begynte å gråte med én gang, for jeg trodde jeg hadde drept ham, fortsetter hun.

Brianne Theisen

Brianne Theisen, nå Brianne Theisen-Eaton, kan kaste opp mot 50 meter med spyd.

Foto: Andrew Vaughan / Ap

Sånn går det når man ikke gjør husarbeid...

Theisen-Eaton mener ektemannen overlevde på grunn av de lynraske refleksene han har utviklet i idretten.

– De aller fleste ville stått stille eller krøpet sammen, men han snudde seg rett mot spydet. Det reddet ham, sier hun.

– Jeg kunne aldri drevet med friidrett videre hvis jeg hadde drept ham. Jeg er bare utrolig glad for at Matrix-refleksene reddet livet hans, sier Theisen-Eaton.

– Så hva hadde han gjort mot deg for å fortjene dette?

– Ikke vasket, ikke lagd noen middager... neida. Det var bare en sær tilfeldighet, sier Theisen-Eaton.

Skulle lære seg å kaste til venstre

Hun mener årsaken til at hun kastet selv om forloveden var på banen, var at han var langt ute til venstre for henne. Det passet i utgangspunktet fint, for hun kaster nemlig «alltid» for langt til høyre.

Etter Eaton hadde kastet sine to spyd, ble Theisen-Eaton stående å prate med treneren sin om hvordan hun skulle greie å kaste mer mot venstre. Trenerens råd var litt for gode, og det neste kastet gikk lenger til venstre enn hun hadde drømt om.

– Treneren min sa jeg måtte få med hofta mer i kastet ved å bruke høyresiden av hofta. Jeg så på Ashton og tenkte at jeg aldri kom til å treffe ham, men så brukte jeg selvfølgelig hofta, som treneren sa.

Kalt verdens mest atletiske av Bolt

Begge to lover nå at de er mye mer forsiktige, og selv om styrkeøkten ble avlyst den dagen, er de to nå i full rute til VM.

Spesielt Eaton har gode sjanser. 25-åringen var blant kandidatene da NRK.no presenterte OLs mest atleiske utøvere i fjor, og har blitt kalt verdens mest atletiske mann av selveste Usain Bolt.

I VM kniver han mot erkerivalen og kompisen Trey Hardee, som har vunnet de to siste verdensmesterskapene.

SISTE: Lørdag morgen løp Eaton inn til 10,35 på åpningsøvelsen 100-meter, og leder dermed tikampen etter første øvelse. 10,35 er forøvrig ett hundredel bak mesterskapsrekorden på 100-meter i tikamp.

Ashton Eaton og Trey Hardee

Alt ligger til rette for nok en kanonduell mellom Ashton Eaton og Trey Hardee i tikamp.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Brianne Theisen-Eaton ble nummer syv i OL i fjor, men har trolig en god sjanse til å gjøre det bedre i VM.

Hun vant et stevne i Østerrike tidligere i år. Dessuten er flere av de beste utøverne er ute med skader, inkludert OL-vinner Jessica Ennis-Hill.

– Vi føler oss bra begge to. I fjor var jeg ikke blant favorittene i OL, så det var en annerledes opplevelse for meg enn for Ashton. Men i år var jeg virkelig sulten, mens Ashton måtte håndtere at dette fort blir et litt mindre enormt år enn OL-året, men vi er utrolig spente nå, sier Theisen-Eaton.

– Hvordan fungerer det å være ektepar i friidrettssirkuset?

– Vi har gode og dårlige dager, som alle har. Vi er sammen hele tiden, og noen ganger trenger vi litt tid fra hverandre. Men fordelen er at vi får reise verden rundt og gjøre masse spennende ting sammen, sier Ashton Eaton.

Konkurrerer mot Ida Marcussen

Tikampen er en av de aller første øvelsene i VM. Ashton Eaton og de andre starter allerede 07.35 lørdag morgen og er ferdige søndag kveld.

Syvkampen starter 07.30 mandag morgen og er ferdig tirsdag kveld. Ida Marcussen er blant de som skal konkurrere mot Brianne Theisen-Eaton. Du kan følge hele VM på NRK og NRK.no.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal