Hopp til innhold

Dette er Carlsens rareste sjakkopplevelser

Magnus Carlsen (23) er forberedt på nye overraskelser når han skal spille i Aserbajdsjan i helgen.

Carlsen

SLITEN: Her prøver Magnus Carlsen å slappe av før et av VM-partiene mot Viswanathan Anand i fjor høst.

Foto: BABU / Reuters

Simen Agdestein

ERFAREN: Simen Agdestein har fått med seg litt av hvert ved sjakkbrettet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg må innrømme at jeg ikke vet helt hva jeg går til her. Det blir nytt og spennende, sier Magnus Carlsen.

Sjakk er i ferd med å bli en TV-sport i Norge, men de aller fleste storturneringer foregår fortsatt i små landsbyer forskjellige steder i Europa.

Det er enkle arrangementer i til tider små lokaler, og Carlsen har erfart at det ofte kan se uforutsette ting under partiene.

Falt fra scene

Når NRK.no ber verdensmesteren trekke fram den rareste episoden, må han tenke seg om i et par sekunder. Så kommer svaret kontant:

– Det var én turnering, jeg skal ikke nevne navn, der det begynte å lekke fra taket. Og ned på brettet, gliser Carlsen.

For tre år siden ble nemlig verdenseliten overrumplet av en vannlekkasje under spillet. Det pøste ned utenfor det litt slitte lokalet, og til slutt tålte ikke taket mer.

– Det var ikke så veldig gøy, sier Carlsen til NRK.no i en stille stund i Oslo noen uker før den kommende turneringen.

Regnet overrasket spillerne under Bazna-turneringen i Romania i 2011. Den turneringen vant for øvrig Carlsen foran Sergjei Karjakin og Hikaru Nakamura.

Falt fra scenen

Det lekke taket er imidlertid ikke den største overraskelsen til Carlsen ved sjakkbrettet. Den sto han nemlig for selv da han ventet på at det skulle bli hans tur.

Carlsen pleier ofte å vandre rundt mellom brettene, alltid med forskjellige kombinasjoner og varianter i tankene. Noen ganger mister han helt oversikten over verden rundt.

– Det var en turnering hvor jeg spilte på en scene. Da gikk jeg rundt i mine egne tanker. Så datt jeg ned fra scenen, sier Carlsen.

Overhørte radio – motstander lurt

En av de som har fått innblikk i Carlsens mest kuriøse opptredener, er forfatter og sjakkentusiast Hallgeir Opedal. Han har gitt ut bok om verdensmesteren, og Opedal trekker frem en episode fra London.

– Magnus møtte David Howell, og de satt nærmest publikum på første rad. Her satt det en og lyttet til radio, og spillerne hørte lyden da den ene ørepluggen falt ut. «It's over», sa radiostemmen, og David trodde han lå så dårlig an at han hadde tapt. Magnus trodde bare at han hørte på en fotballkamp, sier Opedal.

Og kanskje Howell ble litt psyket ut. Partiet fra London Chess Classic i 2011 endte i hvert fall med en enkel Carlsen-seier.

Satte seg selv sjakk matt

Tidligere Carlsen-trener og i øyeblikket Norges tredje beste sjakkspiller, Simen Agdestein, har deltatt i hundrevis av turneringer.

På spørsmål om hvilke merkelige opplevelser som sitter sterkest igjen fra sjakkbrettet, må han tilbake til lag-NM i Trondheim for flere år siden.

Nakamura

TIL ASERBAJDSJAN: Hikaru Nakamura.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Her hadde Hans Olav Lahlum valgt en ganske uvanlig taktikk. Laget måtte unngå tap, og forfatteren stilte til sjakkbrettet med øreklokker.

– Han ville ikke bli forstyrret av bråk i hallen. Og da hørte han jo ikke noe, så da motstanderen tilbød remis, hørte han ikke tilbudet. Senere tapte han partiet, og laget gikk glipp av det som kunne bli noe stort, sier Agdestein, som selv deltok i Norgesmesterskapet.

Vant etter «frekkis»

Agdestein har også noen uvanlige seire på samvittigheten. Under en lynsjakkturnering i regi av Oslo Schakselskap ble 46-åringen regelrett overkjørt, og motspilleren hadde kommet i posisjon til å få ny dronning.

Han løftet opp bonden, stoppet klokken og fant frem den nye dronningen.

– Men da husket han ikke om bonden sto i C- eller B-linjen. Også spurte han meg, men jeg svarte at jeg ikke kunne si noe. Da han til slutt satte ned bonden, valgte han feil felt, sier Agdestein.

– Da tillot jeg meg å si: «Det er et ulovlig trekk. Du har tapt partiet på ulovlig trekk». Det var usportslig av meg, men det var jo litt humor, sier Agdestein og ler.

– Ble han forbannet?

– Nei da, det var god stemning, svarer han.

– Tror det blir bra

Magnus Carlsen kommer neppe i slike situasjoner når han igjen skal bryne seg på noen av verdens beste spillere.

I Aserbajdsjan møter han blant andre Sergej Karjakin (24) og Fabiano Caruana (21), som er spådd å bli Carlsens største rivaler i fremtiden.

Hikaru Nakamura (26) er nok også revansjesugen etter Zürich-brøleren.

– Det passet bra for programmet mitt. Jeg trengte en turnering i langsjakk mellom Zürich og Norway Chess i juni, og sånn sett passet det perfekt. Motstanderne er gode, sier Carlsen.

– Jeg vet at aserbajdsjanerne har arrangert sjakk før av god kvalitet, så jeg tror det blir bra, legger han til.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal