Hopp til innhold

Her får Carlsen ekspertene til å gape

TROMSØ (NRK.no): Magnus Carlsen ga et sjeldent innblikk i hvordan verdens beste sjakkhjerne fungerer da han besøkte NRK-studio etter seieren på mandag. Tilbake satt forbløffede eksperter.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen besøkte NRK-studio for andre dag på rad, og viste to varianter som forbløffet NRK-ekspert Torstein Bae.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Dette er jo... veldig avansert, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae mens resten av studio brøt ut i latter.

Sammen med TV-seerne hadde han akkurat fått et innblikk i hvordan Magnus Carlsen sitter og tenker posisjoner og sjakkstillinger underveis i et parti.

– Vi ble sittende og gape, gliser Bae.

Se Carlsens imponerende analyse i videovinduet under:

Carlsen vant Magnus Carlsen vant sin kamp i sjakk-OL i dag. Etter kampen besøkte han NRKs studio og gav en grundig analyse av partiet.

VIDEO: Magnus Carlsen viser et eksempel fra mandagens parti som illustrerer hvordan han tenker underveis.

MIkroskopiske forskjeller ble avgjørende

Verdensmesteren ba om å få vise et eksempel fra seieren sin mot Nikola Djukic, som bidro til Norges seier over Montenegro. Han ville illustrere hvor små nyanser det var mellom knusende seier og remis, og gikk gjennom to forskjellige muligheter han satt og regnet på.

23-åringen viste to lange, kompliserte trekk-seanser som endte i to nesten helt like stillinger.

Ekstremt observante seere kunne imidlertid se at det var noen bittesmå forskjeller på de to stillingene. De færreste kunne sett dem i det hele tatt, men Carlsen innså at de var avgjørende for partiet. Dermed valgte han riktig trekk, og vant partiet.

– Det var mikroskopiske forskjeller, sier Bae til NRK.no.

– Det er bare et par små nyanser. Men det gjør at vi går fra en helt lik stilling til at jeg står littegrann bedre, sa Magnus Carlsen i studio.

– Er det sånne nyanser som er forskjellen mellom deg og andre stormestere?

– Det er ikke bare det, men det er sånt som ofte må til for å opprettholde det lille presset. Det her kommer ikke så klart fram hvis man ser på computeranalysene og sånn, men det er hele forskjellen på at han klarer seg fint og at jeg presser ham i senk, sa Carlsen.

Imponert Agdestein - uberørt Carlsen

Simen Agdestein

Simen Agdestein gikk fra intervju til intervju og skrøt av Magnus Carlsen etter sin seier på andrebordet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Noen minutter tidligere hadde lagkamerat Simen Agdestein stått nede i pressesonen og skrytt voldsomt av det samme spillet. Han hadde stått og sett på partiet til Carlsen underveis, og ikke sett noen som helst måte nordmannen kunne vinne.

– Det Magnus gjør i dag er helt magisk. Det er helt utrolig at han gjør det gang etter gang. Det er sånne mirakler, sier Simen Agdestein til NRK.no.

– Av alle i verden er det bare Magnus som vinner sånne stillinger. Det så helt jevnt ut i midtspillet, fortsatte Carlsens tidligere trener.

Etterpå spurte NRK.no verdensmesteren om han var stolt av akkurat den tankerekken han fortalte om i studio.

– Ja, hvis ikke hadde jeg vel ikke vist det frem. Jeg synes jeg gjorde en god jobb i dag, jeg tok ikke lett på oppgaven. Jeg gjorde ting som jeg pleier, og det fungerte bra.

– Det var en helt grei dag på jobben, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal