Hopp til innhold

Bunnløs sorg – og historiske bragder

SOTSJI (NRK.no): Tore Øvrebøs første OL-døgn som toppidrettssjef har streifet alle ytterpunkter.

Bjørgen, Weng, Sandbech, Bjørndalen

Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ståle Sandbech og Ole Einar Bjørndalen satte norske farger på den første OL-dagen i Sotsji.

Foto: Montasje / Scanpix

– Episk!

Slik oppsummerer toppidrettssjefen Ole Einar Bjørndalens første individuelle OL-gull siden 2002.

Storstilt medaljefangst

Tore Øvrebø koster på seg et smil når han sier det lørdag kveld, og med god grunn. På den første OL-dagen tok norske utøvere fire medaljer fordelt på tre grener.

Ståle Sandbech og Heidi Weng tok sine første OL-medaljer i sine aller første OL-starter. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen viste hvorfor de tituleres «langrennsdronningen» og «kongen av skiskyting» ved å ta gull.

Les også: Sandbech tok slopestyle-sølv

Med sitt fjerde OL-gull er Bjørgen tidenes mestvinnende kvinnelige olympier. Med sitt sjuende OL-gull er Bjørndalen bare ett gull bak Bjørn Dæhlie på listen over tidenes mestvinnende vinterolympiere uansett kjønn og nasjonalitet.

Tore Øvrebø

Tore Øvrebø har alerede opplevd store kontraster i sitt første OL som toppidrettssjef.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Berømmer langrennsmiljøet

Kontrasten til det som skjedde et døgn tidligere er så stor som den kunne blitt. Fredag ettermiddag ble den norske OL-troppen rammet av det sørgelige budskapet om at Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror var gått bort.

– Det som skjedde i familien til Astrid er veldig trist, og våre tanker går til dem som sitter igjen etter den tragedien, sier Øvrebø, som mener det norske støtteapparatet og ikke minst de norske utøverne har taklet den uventede og nedslående nyheten på en god måte

– Teamet har jobbet bra sammen med Astrid om å håndtere den situasjonen, og vi berømmer langrennsmiljøet for måten de har taklet det på. De har tatt tak og reagert ordentlig, konstaterer han.

At sorgtunge langrennsjenter likevel sikret seg gull og bronse, er han imponert over.

– Det er ingen selvfølge. Hver eneste prestasjon skapes i øyeblikket, og det er en kjempejobb som ligger bak hver gang, minner han om.

VIDEO: Heidi Weng forteller om lørdagens renn

Intervju med en gråtkvalt Heidi Weng som idag tok bronse i sitt første OL-renn. Reporter Harald Thingnes.

Heidi Weng: - I dag gikk jeg kun for Astrid. Foto: Christian Grotnes. Reporter: Harald Thingnes.

– Ganske kult

Øvrebø peker på at det også har vært andre problemer inn mot mesterskapet, riktig nok på en helt annen skala.

– Vi har mistet flere medaljehåp med skader, for eksempel Torstein Horgmo. Da står Ståle Sandbech fram, som en del av et snowboardmiljøet som er blitt stadig mer profesjonalisert samtidig som de har tatt vare på sine egne verdier. Det er en fin gjeng der Torstein har vært med på å overføre kunnskap til andre. Det bruker Ståle på sin måte, og at han får det til på den måten som i dag, det er ganske kult, sier Øvrebø.

At han sportslig kanskje er aller mest imponert over Ole Einar Bjørndalens gull, er likevel ingen overraskelse.

– En fantastisk prestasjon, konstaterer han.

– En spesiell type

– Hvorfor tror du han har vært motivert til å komme tilbake etter noen tunge år?
Det må du spørre han om. Men jeg tror du er inne på noe – at han har hatt noen vanskelige år, tror jeg har motivert ham veldig mye. Han er en spesiell type, vet du.

– Hva er det som er spesielt ved ham?

– Det er det du har vært inne på, at han har den motivasjonen. Og den går på veldig mange plan. Det å vinne er viktig, men det er også det å være i prosesser hele tiden. Han finner stadig nye måter å utvikle seg på, og er veldig opptatt av å lære av andre.

Nå er Øvrebø opptatt av at norsk idrett også må lære av Bjørndalen.

– Selvfølgelig må vi prøve å fange det opp, men samtidig er det unikt. Han har gjort dette over så lang tid, han har vært med gjennom mange epoker i norsk toppidrett, så han har en erfaringskiste som er de færreste forunt. Og det er ikke bare å stikke neven ned i den, plukke opp noe og kopiere det, påpeker Øvrebø.

– Men kunnskapen om å være i sin egen prosess over lang tid, det kan Ole Einar veldig mye om, og det må vi sørge for at vi klarer å spre videre.

Gullsøndag?

Læringen kan imidlertid vente til etter OL. For akkurat nå handler alt om å legge til rette for flere norske idrettsbragder i Sotsji – både for Bjørndalen og andre norske stjerner.

Allerede søndag kan det bli en ny stor gulldag. Aksel Lund Svindal skal i aksjon i utfor. Petter Northug går favorittdistansen 30 km fellesstart med skibytte, der Norge kanskje har et enda sterkere gullkort i Martin Johnsrud Sundby.

Tora Berger og lagvenninnene jakter gull på kvinnesprinten i skiskyting. Anders Bardal skal kopiere normalbakkegullet fra VM i Val di Fiemme i fjor, og Silje Norendal skal vise at gullet i X Games ikke var noe blaff.

Det kan bli flere episke øyeblikk for Tore Øvrebø.

Slik ser medaljefordelingen ut etter første OL-dag i Sotsji:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Medaljeoversikt Sotsji-OL» i nytt vindu

Siste nytt

  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal