Hopp til innhold

Jansrud tok bronse ett år etter fallet: – Det har vært en kul reise

SOTSJI /OSLO (NRK.no): Knapt ett år etter at han falt slik at korsbåndet røk i VM kunne Kjetil Jansrud juble for sin første OL-medalje. Aksel Lund Svindal havnet utenfor pallen.

Jansrud

Kjetil Jansrud røk korsbåndet og måtte operere etter at han falt i fjorårets VM. Søndag viste han at han er tilbake for fullt da han tok medalje i OL-utforen.

Foto: Reuters

jansrud

Dette bildet la Jansrud ut på sin Instagram-profil samme dag som han fjernet bandasjen fra det skadde kneet.

OLYMPICS-ALPINESKIING/ Norway's Svindal takes part in a training session for the men's alpine skiing downhill race during the 2014 Sochi Winter Olympics at the Rosa Khutor Alpine Center

Aksel Lund Svindal gjorde noen småfeil og havnet utenfor pallen.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Dette var deilig, konkluderer Kjetil Jansrud etter å ha sikret sin første OL-medalje.

Han viste at han er tilbake for fullt da han suste inn til den tredje beste tiden i utforen i Sotsji. Matthias Mayer fra Østerrike vant gullet, mens italienske Christof Innerhofer tok sølvet. Bare ti hundredeler skilte Jansruds bronse fra seieren.

– Det er veldig kort mellom, og det er litt kjipt. Men det gidder jeg ikke å tenke på. Jeg er fornøyd, sier Jansrud med et smil.

– Representerer jobben jeg har gjort

Det er bare ett år siden Jansurd falt og røk korsbåndet da han kjørte super-G i VM i Schladming. Han har lagt bak seg noen blytunge måneder med operasjon og rehabilitering for å komme tilbake.

– Jeg husker godt følelsen jeg hadde da, sier han når NRK viser ham et bilde han la ut på Instagram-profilen sin noen uker etter fallet.

Bildet viser et kne som fortsatt er hovent på sin første dag uten bandasje etter operasjonen. Da hadde han fortsatt smerter og utallige timer med opptrening som ventet.

Bildet viser at det er mulig. Det har vært mye trening. Jeg har fått god hjelp av dyktige folk. Det har vært en kul reise hvor jeg alltid har sett fremover og vært grundig og tålmodig. Det betaler seg, fastslår Jansrud.

28-åringen sto på ski for første gang etter skaden så sent som i august, før han trente seg sakte, men sikkert nok opp til å delta i verdenscupen et par måneder etter.

21. desember kom hans første pallplass i verdenscupen etter skaden, da han ble nummer to i utfor.

Jansrud var fornøyd med bronsemedaljen i OL, men irriterte seg likevel litt over noen småfeil som kostet ham noen få tideler.

– Det er ett år siden en stor skade. Gi meg ett år til, så skal jeg ta det, sier han selvsikkert med et smil til TV 2.

Nervepirrende før favorittene feilet

Vinstra-mannen startet som nummer åtte i søndagens OL-konkurranse. Ettersom de fleste storfavorittene fortsatt ventet på å kjøre var det høyst usikkert hva tiden hans i mål ville holde til.

Men da både Bode Miller og Aksel Lund Svindal sviktet, ble det fort klart at Jansrud hadde levert et av dagens beste renn i den svært utfordrende løypen.

Tidligere OL-mester Hans Petter Buraas, som følger alpint for NRK.no under OL, er imponert over jobben Jansrud har lagt ned for å komme tilbake i form.

– Jansrud har lagt mye tid og innsats for å komme tilbake til der hvor han hører hjemme. Meget imponert over det han har fått til, sier han.

Også Marius Arnesen, NRKs ekspertkommentator og tidligere landslagstrener, gledet seg over å se en Jansrud tilbake i storslag.

– Han virket mer aggressiv enn han har vært så langt i sesongen. Jeg så fokuset og råskapen jeg har savnet, som han blant annet hadde da han vant i Kvitfjell for to år siden. Man kunne se det på ham helt fra start, sier han.

At Jansrud leverer varene bare ett år etter skaden, synes han ikke er så overraskende.

– Det er så klart imponerende, men har man kommet i gang med verdenscup og har gjort all opptrening, da skal det kunne gå, sier han.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Kjetil Jansrud er ute av VM på grunn av kneskaden han pådro seg i fallet under super-G-rennet onsdag. Se Jansruds renn her.

SE VIDEO: Her faller Jansrud og skader seg under fjorårets VM.

Svindal utenfor pallen

Svindal gjorde noen småfeil i toppen av løypa, og klarte aldri helt å hente inn det tapte. Tiden 2.06,33 holdt likevel til en fjerdeplass.

– Aksel har i liket med Innerhofer, som blir nummer to, litt tøffe forhold. Han traff ikke helt i de partiene han normalt er best i, midtpartiet, sier NRKs Arnesen.

Svindal roste Jansrud for jobben han har lagt ned for å komme tilbake etter skaden, men var slett ikke overrasket over at det var nettopp lagkameraten som snøt han for pallplass.

– Kjetil var nummer to allerede i midten av desember. Det er nok en mye større sensasjon for alle som ikke er en del av teamet, for jobben vår som team er ikke å tvile på at han kan klare det, sier han, og utdyper:

– Jobben vår er å ta det som en selvfølge og jobbe for at du kan være best i verden. Det er kult, og imponerende, men på ingen måte sjokkerende. Hvis man ikke har troa på det kan man like gjerne være hjemme.

Spår to nordmenn på pallen i super-G

Svindal var en av favorittene i utforrennet, men er nok en enda større favoritt i neste ukes super-G.

– Hva tenker du om sjansene dine da?

– Ny dag, nye muligheter, sier Svindal med et lurt smil.

Arnesen er hakket mer konkret i sine spådommer for søndagens konkurranse.

– Det er bare å glede seg til fortsettelsen, og særlig super-G. Da har Norge to sterke kandidater. Det er ikke for hårete å spå to nordmenn på pallen, sier han.

Aleksander Aamodt Kilde var den siste nordmannen som kjørte utforen, men han var uheldig og kom for langt ut i en sving. Han klarte dermed ikke neste port, og måtte kjøre ut.

Aksel Lund Svindal manglet noen få hundredeler for å komme på pallen. Det var han ikke fornøyd med. Reporter: Morten Stenberg

SE INTERVJU: Aksel Lund Svindal var ikke helt fornøyd med fjerdeplass.

Kjetil Jansrud kom på bronseplass under søndagens utforrenn i Sotsji. Reporter: Morten Stenberg

SE INTERVJU: Kjetil Jansrud vant sin første OL-medalje.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «aa» i nytt vindu

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal