Hopp til innhold

Bøhn: – Valgte ut de som skulle bære kisten min

Den kreftsyke håndballtreneren Karl Erik Bøhn er på bedringens vei og ble i dag foreløpig skrevet ut fra Rikshospitalet. På det mørkeste hadde han forberedt alle sine nærmeste på at han skulle dø.

Karl Erik Bøhn har kreft og er foreløpig skrevet ut av sykehus, men fortsetter behandlingen.

VIDEO: Håndballtrener og kreftrammede Karl Erik Bøhn blir foreløpig skrevet ut av Rikshospitalet torsdag, men skal tilbake til kontroll 2. juli. Se det sterke intervjuet i videovinduet.

16. desember 2012 kunne den norske håndballtreneren Karl Erik Bøhn juble etter å ha løftet Ungarn til EM-bronse. Han ble erklært folkehelt i det håndballgale landet og gleden var enorm.

Seks uker senere fikk han sjokkbeskjeden. Karl Erik Bøhn var rammet av blodkreft. I flere uker hadde han følt seg slapp og redusert, også under det vellykkede mesterskapet. Men han gikk ikke til legen før 1. februar. Tilstanden var så alvorlig at han ble hasteinnlagt på Rikshospitalet søndag 3. februar. Først da skjønte han alvoret.

Kreftsyk Karl Erik Bøhn blir foreløpig skrevet ut

PÅ VEI HJEM: Håndballtreneren skal foreløpig bo hjemme hos sin mor i Sandefjord. Da han ble skrevet ut av sykehuset hadde han gått ned 18 kilo.

– Jeg skjønte det da det var akutt alvorlig leukemi. Det ble veldig dramatisk da jeg ble lagt i koma i tre uker fordi de ikke klarte å finne en cellegiftkur som tok knekken på det. Men heldigvis har de mange dyktige leger her på sykehuset og til slutt fant de en kur som tok det, sier Bøhn til NRK.no.

Les også: Bøhn rammet av blodkreft

Les også: Bøhn er årets håndballprofil

Bestevenner var kistebærere

De første ukene var prognosene dårlig og 48-åringen lå blant annet tre uker i koma. Han plukket også ut "laget", som han kaller det – de seks som skulle bære hans egen kiste til graven. I tillegg forberedte han sin aller nærmeste familie på at han skulle dø.

– Rett før jeg ble lagt i respirator plukket jeg ut mine seks kamerater som skulle bære kisten, men det var ikke noe mer dramatikk enn det. Så fikk jeg lagt beskjed til min mor, min søster og barna mine Jenny og Filip, sier en rørt og tapper Bøhn til NRK.no før han fortsetter:

– I en slik situasjon tenker man bare på seg selv, det er helt fælt å si, men det blir mye på deg selv bare for å klare å ta neste åndedrag.

– Er blitt et bedre menneske

Selv om situasjonen var alvorlig var han aldri redd for at han ikke skulle våkne fra respirator.

– Jeg har aldri vært redd for å dø, det er jeg ikke, men hadde jo lyst å leve litt lenger, men aldri vært redd for å dø.

Egenskapene som trener og motivator har han ikke brukt i kampen mot kreften. Han hevder selv han ikke har verken konkurranse- eller vinnerinstinkt. 48-åringen mener det tilfeldigheter som gjør at han har klart seg såpass bra i sykdomsperioden.

– Jeg kommer ut som et bedre menneske, det gjør jeg. Med masse erfaring. Nå er jeg så heldig å ligge på Rikshospitalet, men når jeg ser så mange uheldige skjebner som er her og som kjemper anser jeg meg som heldig.

Karl Erik Bøhn kreftsyk

FØR HAN BLE SYK: Slik så Bøhn ut før han begynte på cellegiftkurene. Bildet er fra håndball-EM i Serbia i desember.

Foto: Djorovic, Aleksandar / SCANPIX / NTB scanpix

Beinmargstransplantasjon

Selv om Bøhn er på bedringens vei har han ennå en lang kamp å kjempe. I dag ble han skrevet ut av Rikshospitalet, men skal tilbake til kontroll allerede 2. juli.

– Jeg spør ikke så mye og vet ikke engang hvilke blodkrefttype jeg har. Jeg gjør bare som de fagkyndige sier. De påstår at kreftcellene er borte. Jeg har vært i gulvet en gang nå og tatt telling, reist meg etter det og håper nå å stå på beina ut sykdomsperioden, forteller han.

Etter kontrollen er det klart for andre etappe. Dersom han har helse til det skal han gjennom en beinmargstransplantasjon enten i august eller september. Bøhn er veldig bevisst på at han har et godt stykke igjen og friskmelder på ingen måte seg selv til tross for at han er skrevet ut av sykehuset.

– Jeg må gjennom ny beinmargstransplantasjon når jeg er sterk nok til det. Så behandlingen er ikke ferdig, dette er bare første runde.

Det har vært spekulert i om Bøhn vil rekke å lede de ungarske jentene under håndball-VM i Serbia i desember. Foreløpig er det nok bare en fjern drøm. Legene sier også at det er urealistisk.

VM-drømmen

– Jeg har en drøm om VM, men akkurat nå må familie og meg selv komme foran. Den drømmen er svak, men jeg håper å sitte på tribunen og heie på dem. Å lede laget er jeg ikke god nok til i redusert tilstand, det skal de få slippe. Da er det bedre folk enn meg å bruke.

Realistisk sett håper Bøhn å være tilbake på trenerbenken like over nyttår.

Selv om det har vært et hardt tilbakeslag å bli rammet av kreft, har Bøhn hatt sine gode stunder i den tunge perioden.

– Opptur bare å oppleve norsk helsevesen, verdens største opptur. Helt fantastisk. Det var svært da datteren min Jenny kom hjem fra utveksling i USA etter ti måneder. Og første gang jeg så sønnen min Filip igjen da jeg våknet etter koma var fantastisk.

Karl Erik Bøhn medaljevinner i EM

DRØMMER OM VM: 48-åringen drømmer om å lede Ungarn under VM i desember, men legene mener det ikke er realistisk. Bildet er fra forrige EM i desember hvor han ledet sitt lag til bronsemedaljer.

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal