Hopp til innhold

Bekreftet: Boasson Hagen klar for MTN-Qhubeka

Nordmannen signerer for det sørafrikanske laget MTN-Qhubeka og skal sykle for laget de neste to årene.

Boasson

Edvald Boasson Hagen (t.v.) skal begynne å sykle for det Sør-Afrikanske sykkellaget MTN Qhubeka. Hagen fra presentasjonen, sammen med lagleder Douglas Ryder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Edvald Boasson Hagen

Hagen skal ha pressekonferanse klokken 17.00 der det blir offisielt hvilket lag han sykler for neste sesong.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

MTN-Qhubeka er Edvald Boasson Hagens nye lag. Det ble bekreftet på en pressekonferanse i dag.

– – Jeg synes det var et riktig valg for meg. Prosjektet virker bra, og jeg gleder meg til neste år. Vi ønsker å kjøre mange av de beste rittene i verden. Jeg føler ikke at det er hakk under på rangstigen, selv om det ikke er verdenstourlag, sa Boasson Hagen på pressekonferansen.

– Jeg har hatt det veldig bra det jeg har vært, men jeg ville prøve noe nytt, sa han.

Boasson Hagen har skrevet under på en avtale som strekker seg to år. Han fortalte på pressekonferansen at det ikke er bestemt hvilke løp han skal sykle neste år, men laget ønsker å sykle de store klassikerne og også Tour de France, forteller de på pressekonferansen.

– Edvald var klar for å signere for det laget mye tidligere enn jeg var. Jeg er gammel og sidrumpa, spøkte Boasson Hagens manager Birger Hungerholdt.

Laget som er relativt ukjent for mange, ble stiftet i 2007, men ble ikke profesjonelt kontinentalturlag før 2013-sesongen.

– Det er overraskende

MTN Qhubeka er likevel ikke et verdenstourlag. Det betyr at det trenger wild card-plasser for å være med i storritt som Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a España.

– Det er litt overraskende, i og med at det er et lag som er i en divisjon som er i en divisjon der han ikke er garantert å få være med i de aller største rittene, sier TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad til NRK, men legger til:

– Samtidig tror jeg han og laget er ganske trygge på at det prosjektet er såpass attraktivt for arrangørene at de får delta i de største rittene, til og med Tour de France. Ambisjonen er å være med i Tour de France og jeg tror de kommer til å styrke troppen ytterligere, utdyper Kaggestad.

Laget er ventet å signere flere ryttere som har et internasjonalt anerkjent navn. Blant dagens ryttere er Gerald Ciolek, Ignatas Konovalovas og Linus Gerdemann de mest kjente. Ciolek vant Milan-San Remo i 2013 og en etappe i Vuelta a España for fem år siden.

I år sykler laget sitt først Grand Tour-ritt. De er med i årets utgave av Vuelta a España som pågår nå.

Ambisjoner om World Tour-status

Kaggestad tror ikke Hagens nye lag er sterkt nok per dags dato, men at de har potensial til å bli bedre.

– Laget hadde et gjennombrudd med seieren til Gerald Ciolek i Milan-San Remo. Men laget har for få resultater å vise til synes jeg. Og en for svak rytterstall, sier Kaggestad og legger til:

– Jeg håper at det er noe de kommer til å gjøre noe med. Og at de har ressurser til å hente flere ryttere som Edvald kan spille sammen med, få hjelp fra og være med å lykkes med tanke på lagets ambisjoner, sier Kaggestad.

Han tror at laget kan få invitasjoner til de største rittene neste år, men at de kanskje også sikter høyere.

– Men vi skal ikke se bort fra at de plutselig henter de pengene som trengs for å ta nivået opp til World Tour, det vet vi ikke. Det er et mulig scenario. Det er en langsiktig ambisjon for ledelsen i laget, sier Kaggestad.

– Hva skal til for å bli et World Tour-lag?

– Det er primært penger. De må søke om en lisens fra det internasjonale sykkelforbundet. Og så er det opp til UCI å si at «dette laget vil vi ha, de har budsjettet i orden og de har alle garantier i orden og en rytterstall som kommer til å prestere.» Det er ingen tydelige regler for hva som kreves. Kriteriene er i stadig endring. Men jeg tror det vil være et løft for sykkelsporten å få et lag fra Afrika opp til World Tour, forklarer Kaggestad.

Større samfunnssoppdrag

MTN-Qhubeka er det første afrikanske prokontinentale laget og har sett seg ut å være et lag med et større samfunnsoppdrag enn bare å være et sykkellag.

– En ting er MTN som spytter inn penger i prosjektet, men Q er en veldedig organisasjon som samler inn sykler til skolebarn i Sør-Afrika og andre land i Afrika for å korte ned reiseveien til skolen, sier Mads Kaggestad om laget.

Qhubeka er zulu og betyr fremgang eller progresjon, og laget står i front for en satsing rettet mot å gi underprivilegerte barn sykler mot at de selv gjør en arbeidsinnsats.

Både å plukke søppel i bygater eller å plante busker og trær på landsbygda har gitt over en halv million fattige en sykkel. Filosofien er at en sykkel gir mange nye muligheter til arbeid på andre områder.

MTN Group er et stort telekommunikasjonsfirma basert i Sør-Afrika.

Siste nytt

  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal