Hopp til innhold

Bjørndalen om motivasjonen: – For meg er ikke skiskyting en jobb

SOTSJI (NRK.no): Ole Einar Bjørndalens oppskrift på å bli best - og være det i over 20 år - er alt annet enn glamorøs. Selv ser han på den knallharde jobben som en hobby.

Ole Einar Bjørndalen

Gjennom to tiår har Ole Einar Bjørndalen vært like fokusert som han var på onsdagens mixed-stafett (bildet). Det har nå gjort ham til tidenes mestvinnende vinterolympier.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Han har sett konkurrenter komme og gå i en årrekke. Noen har vunnet masse og vært fornøyde med det. Selv har han fortsatt og fortsatt og fortsatt siden verdenscupdebuten i 1993.

– Mange sier til meg «du har jo ikke mer å konkurrere for, du har jo gjort alt som er mulig å gjøre», sier Bjørndalen der han sitter på pressekonferansen etter sitt åttende OL-gull.

  • Resultater mixed-stafett: Gull: Norge | Sølv: Tsjekkia | Bronse: Italia

– Ingen jobb

Bjørndalen Svendsen

Ole Einar Bjørndalen (t.v.) og Emil Hegle Svendsen har dominert i mesterskap etter mesterskap i en årreke. Onsdag vant de sammen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det er under en time siden han ble den mestvinnende vinterolympier gjennom tidene. Etter onsdagens gull på mixed-stafetten var det ikke én eneste tv-kanal, avis eller radiokanal som ikke ville snakke med 40-åringen fra Simostranda og Norge.

Alle ville vite hvordan det føles å være den største, men det store spørsmålet, som han har fått så mange ganger uten at noen blir klok av svarene, er:

– Hvordan har du klart å holde deg motivert i alle disse årene?

Denne gangen drar han litt på svaret før han sier:

– Alle sier at det jeg gjør er en jobb, men selv har jeg aldri sett på det som en jobb. For meg så er alt det utenom skiskytingen en jobb. Jeg digger å trene, jeg synes det er moro å konkurrere og jeg liker å utvikle det jeg driver med.

– Det er liksom bare noe som er der, sier han.

Det er også svaret han gir til dem som mener han ikke har mer å konkurrere for. Han har motivasjonen som ingen annen skiskytter noensinne har klart å holde på så lenge som Bjørndalen.

Ferskvare

Ikke en gang de siste årenes nedtur har knekt ham. Før Sotsji-OL hadde han ingen individuell mesterskapsmedalje siden VM i 2009.

Det var tunge år der han blant annet ble skadet i ryggen og kroppen ikke svarte på trening slik han ønsket.

– Selv om motivasjonen aldri har vært noe problem, synes jeg det har gått altfor tregt fra da og frem til nå, sier Bjørndalen og forklarer hva som har vært utfordringen:

– Selv om du har holdt på i mange år er trening ferskvare. Du må trene noe inni hampen' hardt skal du ha sjans til å være en av verdens beste. Når du da mister flere perioder av året som er viktige for å få grunntreningen, detter du veldig fort gjennom.

Selvdisipling

Redningen for 40-åingen ble hans enorme selvdisiplin.

– De siste årene har jeg kun hvilt og trent, og det har fungert for meg for å komme tilbake, sier Bjørndalen.

Etter sprint-gullet mente hans tidligere lagkamerat Halvard Hanevold at Bjørndalen er den mest profesjonelle utøveren Norge har hatt.

Vil gi bort treningstips

Profesjonaliteten ligger også i at han hele tiden hungrer etter å teste nye ting for å bli bedre.

Gjennom en lang karriere er han vært med på å utvikle skiskyttersporten.

Slik er det fortstatt, men før Sotsji-OL turte rett og slett ikke 40-åringen å teste nye ting - selv om det var det han egentlig ville.

– Jeg skulle gjerne dratt det lengre og testet et råere høydeopphold, men i år har jeg «safet», sier 40-åringen som har ligget mer i høyden enn resten av landslaget denne sesongen.

Han har fortsatt flere ideer om hva en skiskytter kan gjøre for å bli bedre. Disse vil han nå dele med de yngre gutta på laget.

– Det er mange ting jeg godt kunne tenke meg å teste ut. Det er informasjon jeg vil gi til gutta som skal satse videre, sier «Kongen av skiskyting».

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal