Hopp til innhold

Bjørndalen om dopingetterforskningene: – De må få ut fingeren

Ole Einar Bjørndalen mener idretten lider av at man fortsatt ikke har fått vite noe mer om politietterforskningen som pågår rundt det internasjonale skiskytterforbundet IBU.

Bjørndalen

KRITISK: – Det er ikke mulig at det skal ta så lang tid, sier Ole Einar Bjørndalen om den pågående etterforskningen. Lørdag gjorde han et lite "comeback" da han og kona deltok på et årlig showrenn i Tyskland, hvor de konkurrerte mot deler av verdenseliten.

– Jeg synes det er veldig tragisk at Østerrike bruker så vanvittig lang tid på å komme frem til et svar. At det er mulig, sier Ole Einar Bjørndalen oppgitt til NRK.

Det siste året har på mange måter vært mørkt for skiskyttersporten. Både personer tilknyttet det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og flere russiske utøvere og ledere er under etterforskning.

Det hele startet tilbake i april, da det føderale politiet i Østerrike tok seg inn i det internasjonale skiskytterforbundets lokaler i Salzburg.

Men fortsatt er det ikke tatt ut tiltaler i den pågående etterforskningen, som dreier seg om anklager om både korrupsjon- og dopingbedrag.

– Nå har de holdt på i mange måneder og ennå ikke kommet med klare bevis mot tidligere president, forbund eller IBU, eller fortalt hva som egentlig skjer, sier Bjørndalen.

Beskyldt for å holde dopingsaker skjult

Politiaksjonen kom som følge av en rapport fra det internasjonale antidopingbyåret WADA, hvor det ble hevdet at russere bestakk IBU-ledere for å holde dopingsaker skjult.

Østerrikske påtalemyndigheter mener at det ble betalt millionbeløp i bestikkelser for å skjule russisk doping.

Det ble samtidig innledet etterforskning mot IBUs daværende president, norske Anders Besseberg, samt generalsekretæren Nicole Resch og ti andre, ikke navngitte personer. Besseberg har tidligere stilt seg uforstående til anklagene.

Det ble også gjennomført en politirazzia i Norge, og politiet i Østerrike samarbeidet da med norsk Økokrim.

Det meste av dette ble kjent i vår, og i månedene etter har det ikke blitt gitt ut informasjon om hvordan det går med etterforskningen.

– Den østerrikske rettsstaten må virkelig, og det er synd å si det, få ut fingeren, for dette holder ikke mål, sier «kongen av skiskyting».

I den utløsende WADA-rapporten ble det også hevdet at delegater ble bestukket for å velge Tjumen i Russland til VM-arrangør i 2021.

– Alle lider

Kritikken kommer Bjørndalen med etter lørdagens showrenn i Gelsenkirchen. Han og kona Darja Domratsjeva, som også la opp etter denne sesongen, var invitert for å delta i et siste renn mot verdenseliten. Der mottok de hyllest fra 46.000 tilskuere.

Paret markerte seg også sportslig, med pallplass både på fellesstarten og jaktstarten.

Slik så det ut da Bjørndalen ble hyllet av 46.000 tilskuere i Tyskland lørdag kveld.

Bjørndalen er ikke i tvil om at konsekvensene av at den pågående etterforskningen trekker ut er vidtrekkende.

– Alle lider på grunn av dette. Toppidretten, TV-rettigheter, sponsorer og ikke minst løperne, som forventer å konkurrere mot rene utøvere, sier han, og fortsetter:

– Sånn som de holder på nå er ikke holdbart i det hele tatt. Det er ikke mulig at det skal ta så lang tid. Jeg fatter ikke at det er mulig, sier han.

Også aktive skiskyttere har etterlyst svar om hva som egentlig har skjedd.

Ny politiaksjon før jul

Like før jul kom nyheten om at politi hadde tatt seg inn på hotellrommene til det russiske skiskytterlaget i Hochfilzen i Østerrike.

IBU bekreftet da at fem russiske skiskyttere og fem av lagets ledere var under etterforskning for brudd på dopingreglementet under VM i 2017, som ble arrangert nettopp i Hochfilzen.

Etter det NRK erfarer er de fem utøverne Anton Sjipulin, Aleksandr Loginov, Irina Starykh, Aleksej Volkov og Jevgenij Garanitsjev. Sjipulin avfeide anklagene på sin Instagram-profil.

Bjørndalen håper det blir en skikkelig opprydning.

– Som utøvere tenker vi alltid at vi konkurrerer mot rene utøvere, så jeg håper at vi kan komme oss dit, sier han.

IBU har nylig opprettet en egen granskingskommisjon som også skal etterforske korrupsjonsbeskyldningene knyttet til russisk doping.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal