Hopp til innhold

Bekymret for Northugs ski: – Haster å få i orden

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn frykter Petter Northugs planer om å gjenvinne langrennstronen kan spoleres dersom ingen tar kontroll over skiparken hans.

Norway's Petter Jr Northug hold his skis at the finish of the Men's Cross-Country Skiing Team Sprint Classic Final at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 19, 2014 in Rosa Khutor near Sochi. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

Petter Northug har ingen som jobber dedikert med skiparken hans lenger, noe Torgeir Bjørn mener kan skape problemer for ham når sesongen starter.

Tidligere i uken skrev NRK.no at Morten Aa Djupvik har takket nei til å være Petter Northugs trener. Akkurat det bekymrer ikke NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn nevneverdig.

Han er adskillig mer bekymret over Northugs skipark foran VM-sesongen.

– Northug har hatt for mange tilfeller med dårlige ski, og jeg er redd det kan bli et problem igjen dersom ingen tar kontroll over skiparken hans, sier NRKs langrennsekspert og tidligere landslagsløper Torgeir Bjørn.

I fjor vår var John Northug, som overtok ansvaret for skiparken da Petter Northug gikk ut av landslaget, tydelig på at det var for mye rot.

Jobben med å rydde opp startet umiddelbart, men Petter Northug hadde likevel flere tilfeller av skibom sist vinter. 28-åringen uttalte selv på et tidspunkt at han ville selge skiene sine på Finn.no.

– Haster å få det i orden

Det er dette Bjørn frykter man kan få en reprise på denne sesongen, ettersom årets team Northug fortsatt ikke virker å være klart.

Det høres kanskje ikke veldig dramatisk ut at Northug ikke har noen som jobber dedikert med skiparken, men for en skiløper er utstyret alfa omega - og kan potensielt bety mange plasser i forskjell.

– Northug er nødt til å ha utstyret i orden dersom han skal hamle opp med Martin Johnsrud Sundby og de andre beste, fastslår Bjørn.

Northug

Northug hadde en tung sesong i fjor, og i tillegg hadde han dårlige ski i enkelte renn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Han trenger noen som holder kontroll på skiparken hans. Det må være en person som har det ansvaret gjennom hele sesongen, som tester og velger ut ski, sier Bjørn.

Og det haster å få i orden, mener han.

– Egentlig burde det arbeidet blitt startet på i vår, i april eller i mai, for det er et stort arbeid som trenger kontinuitet. Man kommer helt på hæla dersom man ikke begynner arbeidet og testingen før på høsten.

Smøresjefen: – Ikke bekymret

Sist vinter var John Northug skiansvarlig for sønnen. Northug jobbet, og jobber fortsatt, tett sammen med Fischer og spesielt skiprodusentens racingsjef i Norge, Tobias Dahl Fenre.

Knut Nystad

Norges smøresjef Knut Nystad kan ikke jobbe med Northugs ski før han skal gå verdenscup for Norge, ettersom Northug står utenfor landslaget.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

NRK.no vet at Team Northug hadde en detaljert plan for skitesting fram mot sesongen da evalueringa av 2013/14-sesongen var avsluttet i vår. En nøkkelperson i det videre arbeidet, var Northugs landslagssmører Stein Olav Snesrud.

Snesrud får imidlertid ikke lov til å jobbe med Northugs ski så lenge Northug ikke har signert en representasjonsavtale med Norges skiforbund for den kommende sesongen. Northug står som kjent utenfor landslaget.

– Stein Olav Snesrud jobber ikke med Petters ski nå, men han står selvfølgelig fritt til å snakke med Petter som kompis, sier Trond Nystad, smøresjef i skiforbundet, og legger til:

– Til vinteren, hvis Petter skal gå verdenscup, så kommer han selvfølgelig til å få god hjelp av oss i smøreteamet. Det beste hadde selvsagt vært om vi hadde hatt kontroll på skiene gjennom hele året, men jeg ser ikke på det som et problem.

Frem til Northug skal gå verdenscup, er det med andre ord lite smøresjefen får gjort for å bidra.

– Jeg vet ikke hva som er skjedd med Petter skipark siden sesongen. Men jeg har tiltro til de folkene Petter har rundt seg, og er absolutt ikke bekymret for skiparken hans, sier han.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal