Hopp til innhold

Tårevåt Bjørgen tok etterlengtet tremilsgull: – Det her var målet mitt

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK.no): Marit Bjørgen (32) viste monsterkrefter da hun spurtet fra Justyna Kowalczyk på oppløpet. Etterpå trillet tårene mens hun forklarte hvor mye tremilsgullet betød for henne.

Marit Bjørgen var blank i øynene etter seieren på 3-mila.
Reporter: Ida Nysæther Rasch.

En rørt Bjørgen etter gullet

For da Marit Bjørgen passerte mållinjen som verdensmester for fjerde gang i Val di Fiemme, var 32-åringen langt mer emosjonell enn vanlig.

Marit Bjørgen vant 30 km i Val di Fiemme

Marit Bjørgen ser opp mot himmelen og jubler for VM-gull på 30-kilometeren i Val di Fiemme.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Tårene rant nedover kinnene mens hun ble omfavnet av lagvenninne Therese Johaug, som tok VM-bronse.

Med tårer i øynene satte hun ord på gullfølelsen i NRK-intervjuet like etter løpet.

– Jeg er stolt over meg selv. Det her var målet mitt i dette mesterskapet. Jeg har en utrolig god følelse akkurat nå. Det er lenge siden jeg lykkes på tremila i et mesterskap, smiler en tårevåt Bjørgen til NRK i målområdet etter løpet.

Les også: Bjørgen vant med ni år gamle superski

Taktisk genistrek før spurten

Den norske gullgrossisten avgjorde kampen om gullet inne på oppløpet.

Justyna Kowalczyk var som vanlig med og preget løpet, men da den polske jenta skrudde opp farten inn den siste bakken, la Bjørgen seg bare i rygg.

Hun visste nok at det lønnet seg å komme ned på stadionområdet i andreposisjon. For da spurten startet, hadde Bjørgen langt større fart enn den polske jenta, og suste inn til et suverent VM-gull. Spurten ble egentlig aldri spennende.

Gullvinneren innrømmer at hun hadde en klar plan på hvordan hun skulle løse den siste opp- og nedkjøringen inn mot mål.

– Jeg var veldig taktisk på slutten. Jeg skjønte at det ikke ble noen luke på toppen, så da skulle jeg være i andreposisjon ned bakken inn mot mål. Det fungerte, smiler Bjørgen.

Har tatt åtte VM-gull på to år

Dermed kunne Bjørgen juble for sitt fjerde VM-gull i Val di Fiemme - hennes 12. i karrieren. Bjørgen tok også fire gull i Oslo-VM for to år siden, men den gang vant hun ikke 30-kilometeren.

Sist Bjørgen tok VM-gull på 30 kilometer var i Oberstdorf i 2005. Siden da har det blitt sølv i Vancouver-OL og sølv i Oslo-VM på kvinnenes lengste distanse. Lørdag ble det endelig gull igjen.

Rognes-jenta har nå tatt åtte VM-gull på de to siste verdensmesterskapene.

VIDEO: Se innspurten med Marit Bjørgen igjen

(artikkelen fortsetter under videoen)

Marit Bjørgen

VIDEO: Se innspurten til Marit Bjørgen der hun knuste polske Justyna Kowalczyk.

Johaug: – Mitt beste mesterskap

Therese Johaug kjempet lenge om gullet, men måtte gi tapt i den siste bakken før mål. Dermed ble det VM-bronse på jenta fra Dalsbygda.

– Jeg prøvde å bite tenna sammen, men så fikk jeg noen glipptak og kom litt frempå. Da ble det vanskelig å følge, sier Johaug til NRK om øyeblikket der hun måtte slippe de to andre i tettrioen.

Gullvinneren fra 10-kilometeren tidligere i mesterskapet virket likevel å være svært fornøyd med bronsemedaljen.

– Det har vært en fantastisk opplevelse, og det beste VM jeg har hatt noensinne. Nå kan jeg reise hjem med individuelt gull, sølv og bronse, og stafettgull. Jeg unnet Marit virkelig dette gullet, når jeg ikke vant var det bra at hun gjorde det, sier Johaug.

– Nå skal jeg hjem og trene på sånne tøffe bakker, slår Johaug fast.

VIDEO: Se intervju med Therese Johaug etter løpet

(artikkelen fortsetter under videoen)

Therese Johaug er godt fornøyd med mesterskapet.
Reporter: Ida Nysæther Rasch.

VIDEO: Johaug: - Det ble for hardt

God laginnsats

Samtlige fire norske jenter endte blant de ti beste. Heidi Weng endte på 4.-plass, mens Kristin Størmer Steira ble nummer ni.

Landslagstrener Egil Kristiansen gliste fra øre til øre etter løpet.

– Vi hadde pratet fryktelig mye om å være kyniske, spesielt i letterrenget. Der var det en klar fordel å gå bak. Det var morro å se den taktiske gåingen, sier landslagstrener Kristiansen til NRK.

– Bjørgen viste seg som hakket vassere enn Justyna i dag, sier han.

Kowalczyk smilte tappert etter å ha blitt spurtslått av VM-dronning Bjørgen.

– Det var en bra dag for meg. Jeg gikk mitt beste og ble nummer to, det er jo bra, sier Justyna Kowalczyk til de norske journalistene.

Den polske jenta var storfavoritt foran løpet, etter maktdemonstrasjonen på torsdagens kvinnestafett. Der slo hun Therese Johaug med 37,9 sekunder på den fem kilometer lange andreetappen. Lørdag var det kun én jente som var bedre enn henne - Marit Bjørgen.

– Hun er nummer én, sier Kowalczyk om sin norske rival.

Tett og jevnt fra start

Lørdagens 30-kilometer i Val di Fiemme - jentenes siste øvelse i ski-VM - foregikk i strålende solskinn og påskeføre. Den sugende snøen satte også sitt preg på løpet.

Den første ti-kilometeren gikk unna i relativt rolig tempo, der store deler av feltet klarte å henge med. Justyna Kowalczyk, Therese Johaug og Marit Bjørgen byttet på å dra i front.

Etter rundt 11 kilometer brøt fire løpere seg løs fra resten av forfølgerne. Kowalczyk og Bjørgen dro til i bakkene ut fra stadion, og bare Therese Johaug og Heidi Weng maktet å følge.

Etter hvert fikk kvartetten selskap av tyske Nicole Fessel, og de fem løperne gikk sammen i store deler av løpet.

Kalla møtte veggen

Etter 16 kilometer tok Kowalczyk kommandoen, og trakk på de norske jentene. Weng, Johaug, Bjørgen og Fessel fulgte greit, mens flere av jentene lenger bak fikk det tungt. Aller verst gikk det for Charlotte Kalla.

Svenskenes beste håp virket å ha «fått det» allerede ved passering 16,8 kilometer, der hun stampet seg vei opp de bratte bakkene med veldig stive bein.

– Jeg tenkte for mye på sluttplasseringen i mål, og da tvang jeg meg selv til å presse på. Da ble jeg stiv, sier Kalla etter løpet.

Den svenske jenta er mektig imponert over Bjørgen.

– Hun har tatt så mange gull i dette VM. Hun er en skikkelig allrounder. Hun er kanskje den beste kvinneløperen noensinne, sier Kalla.

VIDEO: Charlotte Kalla gikk på en «Brink» (hør med SVTs kommentatorer)

(artikkelen fortsetter under videoen)

Hør SVTs kommentatorer i det de skjønner at Kalla har møtt veggen.

VIDEO: Svensk kommentator: - Oi oi oi...

Weng måtte slippe

Det var ikke bare Kalla som etter hvert fikk kjenne hvordan den knalltøffe løypa i Val di Fiemme tærte på kreftene.

Også Heidi Weng og tyske Fessel måtte etter hvert slippe teten, og ved passering 20 kilometer var avstanden ned til Weng og Fessel blitt på over ti sekunder.

Dermed var kvintetten i tet blitt redusert til en trio. Kowalcyzk, Johaug og Bjørgen skulle gjøre opp om gullet.

Bjørgen rotet med skibytte

Men trioen i tet kunne fort blitt en duo, får da løperne skulle inn og bytte ski inne på stadion, rotet Bjørgen det til for seg selv. Rognes-jenta klarte ikke å få på seg den ene skien, og tapte nærmere ti sekunder til Kowalczyk og Johaug.

Bjørgen rettet imidlertid opp feilen ganske raskt, og var tilbake i ryggen på tetduoen etter den første motbakken ut fra stadion.

– Jeg trodde skien satt fast i bindingen, men det gjorde den ikke. Så da var det bare å roe ned og stake godt. Jeg så at Kowalczyk og Therese prøvde å gå til, men jeg klarte å ta dem igjen, sier Bjørgen.

VIDEO: Bjørgen sleit med å få på seg skien ved skibyttet

Marit Bjørgen tapte sekunder til Johaug og Kowalczyk under skibyttet.
Reporter: Harald Thingnes.

Bjørgen rotet under skibyttet

Ved passering 25 kilometer hadde den norsk-polske trioen opparbeidet seg en enorm luke ned til forfølgerne. Heidi Weng var nærmest av jentene bak, 42,5 sekunder bak.

Taktisk spill mot slutten

Og ettersom rennet nærmet seg slutten, startet også det taktiske spillet. Etter den første bakken ut fra stadion ved 26 kilometer, stoppet Kowalczyk fullstendig opp, for at de norske jentene skulle overta å dra. Men de norske jentene hadde heller ingen planer om å gå først.

– Det var knalltøft å gå først. Det var så stor fordel å gå bak, sier Bjørgen.

– Jeg skulle ikke være dumsnill i dag. Jeg hadde planlagt på forhånd å ikke dra så mye, sier Therese Johaug.

VIDEO: Kowalczyk starter det taktiske spillet

(artikkelen fortsetter under videoen)

Bjørgen, Johaug og Kowalczyk tar en liten pause.

Taktikkeri i tet

Men det taktiske spillet lyktes ikke. I stedet var det Bjørgen som gjorde sjakktrekket da hun la seg i rygg på Kowalczyk ned den siste bakken og tok VM-gullet.

Resultaliste 30 km klassisk i Val di Fiemme:

1. Marit Bjørgen, Norge 1.27.19,9
2. Justyna Kowalczyk, Polen +3,7 sekunder
3. Therese Johaug, Norge +8,7 sekunder
4. Heidi Weng, Norge +1.38 minutter

5. Nicole Fessel, Tyskland +1.49 minutter
6. Anna Haag, Sverige +2.05 minutter
7. Kerttu Niskanen, Finland +2.12 minutter
8. Anne Kyllönen, Finland +2.16
9. Kristin Størmer Steira, Norge +2.16
10. Masako Ishida, Japan +2.19

Siste nytt

  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP
  • Zuccarellos Wild med viktig seier

    Minnesota Wild vant 3-1 på hjemmebane over San Jose Sharks og sikret seg dermed viktige poeng i kampen om en sluttspillplass.

    Det tok 16 minutter før Joel Eriksson Ek punkterte nullen og sørget for den første scoringen for vertskapet i Minnesota. Midtveis i den andre perioden utlignet Mikael Granlund for Sharks.

    Den tredje perioden var så vidt i gang da Matt Brody sørget for at Wild igjen tok ledelsen. 2-1-målet kom etter bare 18 sekunder.

    På slutten av kampen tok gjestene fra San Jose ut målvakt Mackenzie Blackwood for å øke presset framover å forsøke å kjempe seg til forlenging. I stedet ble det Ryan Hartman som utnyttet muligheten da han snappet opp pucken inne ved vantet på egen banehalvdel og sendte et langskudd inn i det tomme Sharks-målet.

    Dermed kunne Minnesota gå av banen med to nye poeng. Det kommer godt med for laget fra Midtvesten, som før torsdagens oppgjør lå ni poeng unna en sluttspillplass med elleve kamper igjen å spille.

    Mats Zuccarello fikk 17 minutter på isen hjemme i St. Paul, men det ble ingen scoring eller assist på nordmannen denne gangen.

    (NTB)

    mWN7igN52F8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal