Hopp til innhold

Skulle trene mindre – får det ikke til

VAL SENALES (NRK.no): Etter en kraftig lærepenge sist sesong, skulle Marit Bjørgen trene mindre. Slik ble det ikke.

Marit Bjørgen i Val Senales

Marit Bjørgen har hatt en tilnærmet perfekt sommer og høst.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

I fjor høst var Bjørgen i perioder svært sliten. Det dro hun med seg inn i OL-sesongen, og det gikk flere konkurranser enn normalt før tidenes mestvinnende langrennsløper var oppe på sitt beste nivå.

Det endte godt. Bjørgen tok tre gull under OL i Sotsji. Men hun fikk seg en tankevekker.

– Det kunne fort ha gått galt, erkjente Bjørgen da NRK.no møtte henne i Trondheim i mai.

Planen var å kutte ned på treningsmengden – for å være på den sikre siden med tanke på overskudd.

Marit Bjørgen i Val Senales

Marit Bjørgen holder tunga beint i munnen når hun snakker med polsk TV. Budskapet er at Justyna Kowalczyk ikke får det lett i vinter.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Antall sykedager: 1

Fem måneder etter intervjuet i Trondheim, kan Bjørgen konstatere at hun har klart å beholde overskuddet på en helt annen måte enn i fjor. Men det skyldes ikke at hun har trent mindre.

– Antallet treningstimer har kanskje ikke vært så mye mindre, når jeg regner på det nå, innrømmer Bjørgen med et bredt smil.

Tvert imot ligger hun an til å trene akkurat like mye som forrige sesong. Det betyr at hun trolig havner et sted rundt 950 timer denne sesongen også.

Årsaken til at hun har holdt treningsmengden oppe til tross for at hun har tatt seg bedre tid til å hvile, er rett og slett at hun har vært mindre syk. Og årsaken til at hun har vært mindre syk, er trolig at hun har vært flinkere til å hvile.

– Siden 1. mai, har jeg bare vært syk én dag, forteller Bjørgen – med det samme brede smilet.

– Jeg har nok vært bedre til å planlegge dagene mine. Jeg har klart å forutse ting i stedet for å bli sliten, erkjenner hun.

Bedre enn i fjor

Konsekvensen er at hun nå er mer enn klar for at skisesongen skal starte. Veteranen regelrett strutter av selvsikkerhet drøyt tre uker før den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen.

– Jeg gleder meg til å komme i gang. Jeg føler jeg har gjort ting veldig bra i sommer og høst, og jeg føler jeg absolutt ikke er dårligere enn jeg var i fjor. Så jeg må si jeg gleder meg til å gå skirenn, sier Bjørgen.

– Er det din beste sommer og høst noen gang?

– Det er alltid vanskelig å si, men i hvert fall bedre enn den jeg hadde i fjor.

– Du virker veldig selvsikker, du bruker å si at du er nervøs på denne tida?

– Jeg er jo det også. Og jeg blir sikkert dritnervøs på Beitostølen og i Kuusamo.

– Plass til flere medaljer

Sesongplanen er også lagt. Bjørgen går alle verdenscupkonkurranser før jul. På nyåret gjør hun et nytt forsøk på å vinne Tour de Ski. Deretter venter NM, verdenscup i Östersund – og VM i Falun, som er sesongens hovedmål.

Om hun prøver seg på seks distanser – som i Sotsji-OL – eller om hun gjør som i de to foregående verdensmesterskapene og dropper en distanse, er en av få ting hun foreløpig ikke har en klar plan for.

Bjørgen kommer til Falun som tittelforsvarer på tre individuelle distanser – sprint, 15-kilometer og 30-kilometer. Faktisk har Bjørgen tatt medalje i de ti siste VM-løpene hun har gått. Åtte gull, to sølv.

Totalt har Marit Bjørgen vunnet 18 gullmedaljer i internasjonale mesterskap.

– Det er fortsatt plass til flere medaljer, fastslår hun.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal