Hopp til innhold

– Det kunne fort ha gått galt

TRONDHEIM (NRK.no): Marit Bjørgen slapp med skrekken før OL i Sotsji. Nå tar hun grep før VM i Falun.

Marit Bjørgen på Kristiansten festning i Trondheim

Marit Bjørgen nyter utsikten fra Kristiansten festning i Trondheim. Tidenes kvinnelige vinterolympier er i full gang med oppkjøringa til VM i Falun.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg vil si en sekser. Jeg fikk med meg tre OL-gull. Og jeg tror det kunne ha blitt enda mer også.

Slik svarer Marit Bjørgen (34) når NRK.no ber henne kaste terning på innsatsen i Sotsji-OL. Til tross for smøreproblemer på minst én distanse, tok hun de tre gullene som var nødvendig for å bli tidenes kvinnelige vinterolympier.

Det var imidlertid ikke gitt at det skulle bli sånn. Bjørgen tar nemlig med seg en veldig nyttig lærepenge fra OL-sesongen, som får konsekvenser for forberedelsene til VM i Falun kommende vinter.

– I fjor høst balanserte jeg nok litt på en knivsegg. Jeg var nok veldig sliten til tider, sier Bjørgen når vi møter henne på et sponsoroppdrag hjemme i Trondheim.

Marit Bjørgen med tre gull i Sotsji

Med sine tre gullmedaljer fra Sotsji er Marit Bjørgen den mestvinnende kvinnelige utøveren i de olympiske vinterlekers historie.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Var betenkt

Den konklusjonen kom hun til ganske tidlig i sesongen, og hun fortalte det også til NRK.no under NM i januar. Etter hvert som tiden har gått, har Bjørgen innsett at det virkelig var fare på ferde.

– Det kunne fort ha gått galt, bekrefter hun.

– Har du i ettertid tenkt at du ikke hadde full kontroll?

– Ja, jeg syntes at det var en tungt da vi startet på Beitostølen. Det gikk for så vidt bra i Kuusamo, men jeg var betenkt på om jeg hadde dratt med meg noe som ikke var positivt.

– Når skjønte du at du ikke hadde dratt med deg noe?

– Det var i Davos. Da jeg kjente at kroppen fungerte, skjønte jeg at «dette går bra», sier Bjørgen.

Må lytte mer til kroppen

Denne høsten tar ikke Bjørgen sjansen på å ramle ned på den andre siden av knivseggen.

– Jeg må lytte enda mer til kroppen og ta de signalene som den kommer med. Jeg må være tålmodig når jeg har en tyngre periode, sier hun.

Helt konkret innebærer det at hun flytter lista ned for å droppe planlagte treningsøkter.

– Det handler om å ha mer kvalitet på det man gjør og heller droppe ut av en times trening. Jeg må kanskje gå ned litt på timeantallet per måned for å beholde overskuddet og trøkket på de treningsøktene jeg skal ha, for å få mest mulig kvalitet, forteller Bjørgen.

Vil gå Tour de Ski

Planen for den kommende sesongen er også klar i grove trekk. Den handler i hovedsak om Tour de Ski og VM i Falun.

– Jeg gir ikke opp Tour de Ski ennå. Men det er VM som er det kanskje største målet, sier Marit Bjørgen, som ennå ikke har avgjort om hun kommer til å gå alle de seks distansene i Falun.

– Jeg må jo kvalifisere meg også, påpeker hun.

Akkurat det er imidlertid en sannhet med visse modifikasjoner. Som tittelforsvarer fra VM i Val di Fiemme, har Bjørgen friplass på både sprinten, 15-kilometeren og 30-kilometeren i Falun.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal