Hopp til innhold

BBC-journalist: – Problematisk at statsledere fra demokratiske land drar til OL i Sotsji

BBCs John Sweeney mener det er et problem at OL arrangeres i et land hvor det skjer ting som den demokratiske delen av verden ikke liker.

Erna Solberg og Thorhild Widvey

TIL SOTSJI: Statsminister Erna Solberg og kulturminister Thorhild Widvey skal begge til Russland og Sotsji under OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hvem kommer dit? Jo, kineserne og japanerne kommer. Men ikke noe stort land fra den vestlige verden kommer, bortsett fra den norske Kongen og statsministeren, sier Sweeney, som nylig laget en dokumentar om Russlands forberedelser til OL.

– Blir et problem

Han vil verken kristisere Norges konge eller statsminister, men synes det er problematisk for statsledere å dra på en OL-fest som arrangeres av Russlands statsminister Vladimir Putin, som han mener har en dyster historie når det gjelder menneskerettigheter.

– Putins regjering er på et helt annet sted enn resten av verden når det gjelder etniske minoriteter, miljøforkjempere, homofile og journalister. For eksempel har flere homofile mistet jobbene sine, og noen også blitt drept etter at den nye homoloven ble innført i Russland. I den konteksten blir det rart at demokratiske statsledere vil til Sotsji.

Han mener problemstillingen oppsto idet Russland ble tildelt OL.

– Det blir et problem når OL går til autoritære land hvor det skjer ting som den demokratiske delen av verden ikke liker.

– Ba oss huske Hitlers OL

Under arbeidet med dokumentaren snakket han med et av de fengslede Pussy Riot-medlemmene, en samtale som gjorde ham urolig.

– Hun ba oss huske Hitlers OL i 1936. At en kvinne som må sitte to år i fengsel for en handling som ikke er kriminell i demokratiske land, nevner dette gjorde meg urolig. Det minner meg om den følelsen vi fikk da vi var i Sotsji. Jeg følte at alle de smilende ansiktene og velkomsten vi fikk kun var en maske, en maske som av og til falt av. Og falt den av, så synes jeg at så noe som liknet en politistat, forteller han, men understreker at han kun uttaler seg som en journalist.

Kulturministeren gleder seg

I tillegg til statsminister Erna Solberg, skal også kulturminister Thorhild Widvey til OL.

– Jeg skal til Sotsji, ja. Jeg skal se veldig flotte øvelser, både skiskyting, langrenn og kanskje hopp. Det blir veldig spennende, og jeg gleder meg masse, sa hun til NRK etter Stortingets spørretime onsdag.

Sportsnyheter

Amalie Iuel rystet seg selv i comebacket: – Sjukt å se hva kvinnekroppen er kapabel til

Nesten to år er gått siden sist Amalie Iuel løp konkurranse. Lørdag ettermiddag var hun tilbake på friidrettsbanen med seier.

Duplantis fikk «blackout» etter verdensrekorden: – Man blir helt hysterisk

Stavkongen Armand Duplantis forbedret sin egen verdensrekord i det NRK-sendte Diamond League-stevnet i Xiamen. Da tok det helt av på arenaen og i kommentatorboksen.

Siste nytt

  • Erling Braut Haaland ikke i troppen i FA-cupsemifinalen

    Manchester City må klare seg uten spydspiss Erling Braut Haaland i lørdagens FA-cupsemifinale mot Chelsea på Wembley.

    Haaland måtte i midtuken byttes ut i kampen mot Real Madrid i mesterligaen. I etterkant opplyste City-manager Pep Guardiola at nordmannen hadde et muskulært problem og at han skulle undersøkes ytterligere foran lørdagens semifinalekamp i London.

    Han ble ikke klarert for spill, og dermed må City klare seg uten mannen som har scoret 31 mål på 39 kamper denne sesongen.

    City er regjerende mester i FA-cupen etter at de i fjor vant både ligaen, mesterligaen og cupen. I midtuken ble drømmen om en ny mesterligatittel knust da Real Madrid vant kvartfinalen etter straffesparkkonkurranse.

    De lyseblå er i føringen i kampen om Premier League-tittelen med to poeng ned til Arsenal og Liverpool. Det gjenstår seks seriekamper.

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har likevel måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Casper Ruud til finale i Barcelona

    For andre gang på en uke er Casper Ruud klar for finale. Han vant 7–6 (8-6), 6–4 mot argentinske Tomas Martin Etcheverry i ATP-turneringen i Barcelona.

    I søndagens finale venter Stefanos Tsitsipas eller serbiske Dusan Lajovic.

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Karina Sævik ble Vålerenga-helt med to perlemål

    Karina Sævik scoret begge målene da Vålerenga slo Røa 2-0 i Toppserien lørdag ettermiddag. De blåkledde fra Oslo øst står med to seirer etter to kamper i Toppserien.

    Onsdag vanter nok et lokaloppgjør for VIF når Stabæk kommer på besøk.

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal